FOLLOW US

Απόψεις

Ζητείται νηφαλιότητα και ωριμότητα!

Τελικά το θέμα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου, που φαίνεται να βρίσκει και τη συναίνεση του αρμόδιου Υπουργείου, όπως διαφάνηκε και από την προχθεσινή δήλωση του Γ.Γ. Κώστα Πουλάκη, αντί να αποτελέσει λόγο για συνεννόηση των τοπικών δυνάμεων -πολιτικών, αυτοδιοικητικών, παραγωγικών κ.λπ.-, δημιούργησε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών, που μόνο τον στόχο της διάσπασης του ενός δήμου δεν υπηρετεί. Είναι φανερό ότι το θέμα αυτό δεν το προσεγγίζουν όλοι με την ίδια οπτική. Υπήρχαν και υπάρχουν σκοπιμότητες, συμφέροντα, τοπικισμοί, προσωπικές φιλοδοξίες που επηρεάζουν και τις αντιδράσεις και τις δράσεις όσων επιχειρούν να έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις και για τη διάσπαση του ενιαίου δήμου αλλά κυρίως για το τι θα ακολουθήσει αυτήν την επόμενη μέρα!

Όλα αυτά είναι στο τραπέζι και επηρεάζουν συμπεριφορές που καλό είναι να μην τις υποτιμούμε και να μην τις υποβαθμίζουμε αν θέλουμε να δούμε την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις και όχι μέσα από έναν παραμορφωτικό φακό που θέλει να «εξωραΐσει» πράγματα και προθέσεις. Πάντως, με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που επιχειρεί για την αυτοδιοίκηση με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», άνοιξε «παράθυρο» και για αλλαγή του χωροταξικού... φωτογραφίζοντας την περίπτωση της Λέσβου, θα ήταν ατόπημα από πλευράς του νησιού να μην αρπάξει την ευκαιρία γι’ αυτό το μείζον θέμα διορθώνοντάς το!

Δυστυχώς, την πρωτοβουλία των κινήσεων για να σπάσει ο ενιαίος δήμος δεν την πήρε ζεστά το κατεξοχήν θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης στο νησί, η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο συνολικά, όπως θα ανέμενε κανείς -και ο λόγος είναι πλέον εμφανής με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και κυρίως τις τελευταίες μέρες. Ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός και ενδεχομένως και κάποιοι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ο ενιαίος Δήμος Λέσβου μπορεί να διοικηθεί και να λειτουργήσει σωστά αν δοθούν οι πόροι και αρθούν τα εμπόδια που κατά καιρούς βάζει η κεντρική διοίκηση και ότι δεν είναι απαραίτητη η διάσπασή του. Νιώθει δηλαδή επαρκής και αποτελεσματικός ο δήμαρχος για να φέρει σε πέρας το έργο που ανέλαβε.

Επιπρόσθετα, επικαλείται ότι είναι λάθος να ανοίξει θέμα χωροταξικού στη μέση της θητείας της παρούσας αρχής, γιατί αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Αν αυτή είναι η άποψη του δημάρχου, είναι δικαίωμά του και είναι απολύτως σεβαστή. Οφείλει όμως να την καταθέσει ευθαρσώς, γιατί έχουμε μπερδευτεί με όσα έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα. Από την υποστήριξη της πρότασης του ΙΤΑ για πέντε δήμους μέχρι την προ ημερών τοποθέτηση περί μητροπολιτικού δήμου και τώρα για τη μη συμμετοχή του στη διαβούλευση για το σπάσιμο του δήμου. Και η τοποθέτησή του αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο προσωπική, αλλά κυρίως με τη θεσμική του ιδιότητα. Γιατί, αν δεν το κάνει αυτό, είναι σαν να δίνει το δικαίωμα στον καθένα να υπονοεί το οτιδήποτε και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει στον εαυτό του όσο επώδυνο κι αν είναι!

Ασφαλώς, οι ενστάσεις που διατυπώνει ο δήμαρχος για το γεγονός ότι στη μέση της θητείας του ανοίγει θέμα χωροταξικού στο δήμο δεν είναι χωρίς βάση. Πράγματι δημιουργούνται αναταράξεις στη συνοχή της δημοτικής αρχής και όχι μόνο και οι γεωγραφικές διαιρέσεις έχουν άλλη βαρύτητα και στις όποιες αποφάσεις, αφού προσβλέπουν στην επόμενη μέρα. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στο έργο της δημοτικής αρχής και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται εθελοτυφλεί, αλλά γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο απαιτείται η καλύτερη δυνατή συναίνεση στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων και η αναγκαία ωριμότητα συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων ώστε η όποια μετάβαση να γίνει με τις λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις.

Καλώς ή κακώς, το θέμα του χωροταξικού απ’ τη στιγμή που μπαίνει στη συζήτηση θα πρέπει να κλείσει μέσα στο 2017 για να υπάρχει το χρονικό περιθώριο να νομοθετηθούν και τα επόμενα της διάσπασης του ενός δήμου και της διάδοχης κατάστασης που θα προκύψει απ’ αυτήν πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Ζητείται, λοιπόν, νηφαλιότητα και ωριμότητα ώστε ένα μείζον θέμα του νησιού, που δεν είναι και πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του, να βρει επιτέλους τη λύση του με τους αναγκαίους συμβιβασμούς που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτά αναμένουμε από τους τοπικούς μας άρχοντες και γι’ αυτά θα κριθούν όποτε έρθει η ώρα της κάλπης!

«Ε»

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top