FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Τόπος μαρτυρίου

Η Ελλάς ετοιμαζόταν να εορτάσει την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μέσα από τις φλόγες της Κύπρου κι εκεί, δίπλα στο Μαραθώνα, όπου οι Αθηναίοι πολίτες έδωσαν μια από τις κορυφαίες μάχες της παγκόσμιας Ιστορίας που εδραίωσαν τη Δημοκρατία, οι σύγχρονοι Έλληνες βίωσαν τις επιπτώσεις της παρακμής της.

Ήταν άραγε μια «ασύμμετρη απειλή», όπως διαπίστωσε ο Τσίπρας, σε μιαν έκφραση ολόιδια με τον «στρατηγό άνεμο» του Πολύδωρα, κάποια χρόνια πριν στην Ηλεία; Ήταν μήπως μια καταστροφική πυρκαγιά λόγω της σύμπτωσης σειράς δραστικών παραγόντων -καύσιμη ύλη, άνεμοι, τοπογραφία,…- που δημιουργούν τις ειδικές συνθήκες ενός καταλυτικού «μεγα-φαινομένου», όπως θα έλεγαν οι ειδικοί; Μπας κι ήταν αποτέλεσμα του συντονιστικού μπάχαλου της Δημόσιας Διοίκησης με την δομική πνευματική οκνηρία της, της ανικανότητας και τους κρυφούς μικρο-πολέμους συναρμοδιοτήτων των υπηρεσιών της; Λες να ήταν το κακό το ριζικό Τους (μας); Μάλλον κάποιος συνδυασμός όλων των παραπάνω θα είναι  κι αυτό είναι το τραγικό της ιστορίας καθώς δείχνει ακριβώς ότι με την πάροδο του χρόνου οι τραγωδίες θα πυκνώνουν όσο θα ωριμάζουν τα δημόσια πεπραγμένα της λοβιτούρας γενεών και νοοτροπιών με πολιτικό - εκλογικό κίνητρο.

Τούτη την ώρα της επιβεβλημένης ιεράς σιωπής και συγκίνησης, ζητούμενο για όλους μας είναι η ανάσυρση στη μνήμη μας της δήλωσης ΣΥΡΙΖΑ, για την Ηλεία του 2007: «Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει έναν εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη». Αυτή η παλαιά και συνάμα επίκαιρη δήλωση κλείνει πλήρως, με οδυνηρό σαρκασμό, την διοικητική μας ιστορία 40+ ετών. Είναι τόσον αληθής όσον είναι και η γλοιωδώς κοντόφθαλμη ρητορική της, «κι αυτοί τα ίδια κάνανε», που για την νυν Αντιπολίτευση λένε. Είναι τέτοια η τύφλωση που δεν μπορούν να διακρίνουν ότι εάν κάνουν τα ίδια με τους παρελθόντες, τότε ίδιοι είναι. Πάει το «ηθικό» -και όποιο άλλο- πλεονέκτημα, μόνον οι νεκροί μένουν κι ο Τόπος του Μαρτυρίου, η σημερινή Ελλάδα.

Μνημόνια, ανεργία, μετανάστευση επιστημόνων, Μάνδρα ή Μάτι είναι όψεις του ίδιου κίβδηλου νομίσματος: είναι τα τοκοχρεωλύσια έναντι της Ζωής που πληρώνει μια κοινωνία που επέλεξε την Πελατεία αντί της Πολιτείας, την ικανοποίηση του μικρο-συμφέροντος έναντι της τάξης του γενικού Καλού. Και το κεφάλαιο, το πολιτισμικό, το οικονομικό, το περιβαλλοντικό… μένει απλήρωτο μέχρις εξαντλήσεως, κυοφορώντας τις επόμενες καταστροφές, ατομικές και εθνικές. Το μαρτυρικό Μάτι είναι συμβολικά ως αυτό του Παντοκράτορος στον τρούλο κάθε εκκλησίας: μας κοιτάζει από ψηλά σε ένα συμβολισμό που προγνώνει τα μελλούμενα της κόλασης. Θα πληρώσετε, λέει, κάθε απατεωνιά που διαπράξατε: τον κάθε ακατάλληλο κομματο-φρουρό υπάλληλο που προσλάβατε, κάθε υπάλληλο πολεοδομίας που λαδώσατε για το αυθαίρετο σας, κάθε βουλευτή που εκλέξατε για να τους προστατεύει, κάθε δάνειο που συνήψατε παρατύπως, κάθε αδιαφορία σας για τις συλλογικές προτεραιότητες, κάθε ρουσφέτι που προσφύγατε έναντι κοινών και ενιαίων διατάξεων, κάθε υπόγεια διαδρομή που ακολουθήσατε, κάθε έκπτωση της Γλώσσας που ανεχθήκατε για να κρύψετε την αγραμματοσύνη σας, όλα στο Μάτι του κυκλώνα θα καταλήξουν! Η Ελλάς ξεπέρασε την παρακμή, έχει μπει στον κύκλο της πληρωμής χρεών δια του αίματος.

Η «εκτός σχεδίου» πολεοδομία στο Μάτι, μια παγκόσμια πρωτοτυπία αλλά και μια ελληνική σταθερά, έγινε μαζικός Γολγοθάς, μια κόλαση του Δάντη, δεκάδων συμπολιτών. Κάηκαν ζωντανοί σε έναν λαβύρινθο δρόμων, δρομίσκων, αδιεξόδων και κρημνών χωρίς κατάληξη, μέσα και ανάμεσα σε οικίες μιας ψευδούς ευμάρειας, σε κήπους χωρίς αισθητική, μόνον με τα δασικά υπολείμματα της Αττικής Φύσης να επιχειρηματολογούν νεκρά κατά ενός «παραδείσου» που είχε υποκλαπεί από τη λογική και το στοιχειώδη σχεδιασμό. Κι όταν ήλθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός, η εθνική τραγωδία ήταν βαριά! Πώς αλλιώς -πλην σαν τις γάτες τ’ Άι Νικόλα του Σεφέρη πορευόμαστε, κάποιοι τουλάχιστον: «…Τί νὰ σοῦ κάνουν οἱ ταλαίπωρες παλεύοντας καὶ πίνοντας μέρα καὶ νύχτα τὸ αἷμα τὸ φαρμακερὸ τῶν ἑρπετῶν. Αἰῶνες φαρμάκι, γενιὲς φαρμάκι». «Γραμμή!» ἀντιλάλησε ἀδιάφορος ὁ τιμονιέρης».

Όσοι μυαλό έχουν θα μπορούν να διακρίνουν ότι όλα τούτα τα τραγικά ήσαν αναμενόμενα. Άνθρωποι θα πνίγονται, θα καίγονται ή θα καταπλακώνονται κατά τις «ορέξεις» της Μάνας Γης, άνθρωποι θα καταστρέφονται, θα εξοβελίζονται, θα εξανδραποδίζονται κατά τις πιέσεις της Οικονομίας, νησιά, νησάκια, περιοχές θα αλλάζουν στο χάρτη της κυριαρχίας των εναλλακτικών Ηττοπαθών. Και πάντα θα υπάρχουν ψοφοδεείς «Ερίδματοι» που στο βωμό της ιδεολογικής ακινησίας θα θυσιάζουν τους ηλιθίους εξ Ημών, ακόμα κι όσοι αντιστεκόμενοι δεν ποντάρουμε στο Lotto της ατομικής απόδρασης.

Το Μάτι μας παρακολουθεί Όλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top