FOLLOW US

Χρονογράφημα

  • Λέσβος Αιολίς νήσος
Το περιοδικό της Άγρας

Κυκλοφόρησε το 95ο τεύχος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018 του αξιόλογου τριμηνιαίου περιοδικού «Η Άγρα, χθες-σήμερα-αύριο» του Συλλόγου Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος» όπου στο εικονιζόμενο εξώφυλλό του παρουσιάζεται μια μικρή γεύση από ένα ρετρό ταξίδι στη Λέσβο που περιέχεται στο ημερολόγιο του Συλλόγου του 2019. Στις εικοσιτέσσερις σελίδες του περιοδικού περιλαμβάνονται ειδήσεις του όμορφου χωριού της νοτιοδυτικής Λέσβου και δραστηριότητες-εκδηλώσεις από τις οποίες διέκρινα:

1) Τη «Γιορτή σαρδέλας», που πραγματοποιήθηκε στις 22/9/18, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον προαύλιο χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του δήμου Γαλατσίου με συνδιοργανωτές την Ένωση των Απανταχού Αγριτών Λέσβου «Άγιος Δημήτριος» και τον Σύλλογο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος», όπου παραβρέθηκαν γύρω στα 2.000 άτομα.

2) «Τα Μερομήνια 2018-19» του Χαράλαμπου Σαχτούρη από όπου αντιγράφω: «Η αγωνία, για το τι μας περιμένει, παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Αιώνες τώρα. Από καταβολής του ανθρώπου επί της γης. Και η αγωνία αυτή γέννησε την ανάγκη της αναζήτησης των στοιχείων της φύσης, που συγκρινόμενα και συνδυαζόμενα οδήγησαν στην «πρόβλεψη». Έτσι πείστηκαν οι παλιοί άνθρωποι να παρατηρούν τον ουρανό, τη γη, τα νερά, τα ζώα και τα φυτά και να προσπαθούν να μαντέψουν τη μοίρα, που τους επιφυλάσσει ο Θεός, στο διάβα του ετήσιου κύκλου».

3) «Οι άνθρωποί μας» του Δημήτρη Σαχτούρη όπου σχολιάζονται παλιές φωτογραφίες Αγριτών όπως του τελευταίου βρακά Χαράλαμπου Πάντσου το 1956, των αδελφών Γιώργου και Αντώνη Λοχαγού το 1916 στη Σμύρνη, του δελτίου ταυτότητας του γιαπιτζή στη Σμύρνη Χαράλαμπου Γιαζιτζή ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος το 1917 στην Μικρά Ασία και επανήλθε στην Άγρα με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και του τσαγκάρη Θεοχάρη Τριανταφύλλου.

4) «Ο Μιχάλης Ασμάνης» του Αγρίτη γιατρού Θεόδωρου Ουζουνέλλη (1918-2007), αναδημοσίευση από το περιοδικό «Αιολικά Χρονικά» του 2008.

5) Το δελτίο τύπου του Αθλητικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Μακαρέας» της Άγρας για τη διετή συμμετοχή του Χορευτικού Τμήματός του στο καλοκαιρινό φεστιβάλ Μολύβου που διοργανώνει εδώ και 18 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος».

6) Την ανακοίνωση του ΑΕΣ Μακαρέα για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής Ακαδημίας σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Μεσοτόπου, όπου συμμετέχουν 30 περίπου παιδιά από 6 έως 14 ετών, που αθλούνται στο γήπεδο Μεσοτόπου. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η συνεργασία αυτή «έχει ήδη κάνει καλό στα παιδιά μας που έχουν την ευκαιρία δύο φορές την εβδομάδα να προπονούνται σε ένα καλό γήπεδο, να μαθαίνουν σωστά ποδόσφαιρο, να κάνουν φίλους, να αποκτούν εμπειρίες, και αυτό μας αρκεί!»

7) Τη συνέχεια της εργασίας «Τουρκικές λέξεις που λέμε στην Άγρα», του Γιάννη Κακαρώνη, με την τουρκική γραφή, την ακουστική απόδοση και την μετάφραση στα ελληνικά.

8) Το κείμενο της Παναγιώτας Τρυγώνη για τη θεατρική παράσταση του έργου του Μολιέρου «Ο κατά Φαντασίαν ασθενής» της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας της Άγρας από όπου αντιγράφω: «Η θεατρική παράσταση δόθηκε για τρία βράδια μέσα στο καλοκαίρι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού μας, όπου η απήχηση του κόσμου ήταν ευχάριστα μεγάλη. Το γέλιο του κοινού και το δυνατό χειροκρότημα ήταν η καλύτερη επικρότηση για αυτή μας την προσπάθεια! Μάλιστα ανανεώσαμε το ραντεβού μας, καθώς μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου, θα δοθεί ακόμη μία παράσταση το βράδυ του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσοτόπου, ενώ φέτος θα λάβουμε συμμετοχή και στην Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης».

Γνωρίζοντας τις ολοένα και περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι Σύλλογοι της Λέσβου στην έκδοση των περιοδικών τους, συγχαίρω τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγριτών Λέσβου Ευστράτιο Βούζνα καθώς και τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού, που αποτελείται από την Βαρβάρα Καρτέρη και το Διοικητικό Συμβούλιο, για την τακτική έκδοση του περιοδικού της Άγρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 13:14
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα κίτρινα γιλέκα Θεατρικές κριτικές »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top