FOLLOW US

Χρονογράφημα

  • Το Νορβηγικό Σπουδαστικό Κέντρο Μετόχι στην Καλλονή
Το Νορβηγικό Σπουδαστικό Κέντρο Μετόχι στην Καλλονή

Στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων, το μεγαλύτερο από τα πέντε της Μονής Λειμώνος, που βρίσκεται στα δυόμισι χιλιόμετρα δυτικά της Καλλονής, αποσύρθηκε το 1557 ο Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός όταν παραιτήθηκε από τον θρόνο της Μητροπόλεως Μηθύμνης, που ο ίδιος είχε μεταφέρει το 1530 από τον Μόλυβο στην Καλλονή και μετά ενδεκαετή παραμονή στο Μετόχι απεβίωσε στις 14 Οκτωβρίου 1566 και ετάφη στη Μονή Μυρσινιώτισσας.

Ο Σταύρος Καρυδώνης αναφερόμενος στα κοινωφελή έργα της Μονής Λειμώνος καταγράφει το 1900 στο βιβλίο του «τα εν Καλλονή Μοναστήρια του Αγίου Ιγνατίου» ότι: «Επί της βρύσεως έξωθεν του Μετοχίου των αγίων Αναργύρων, όπου σώζονται έτι τα ερείπια μεγάλης κοινής τραπέζης των γεωργών μοναχών, και εντός θυρίδος διαγιγνώσκεται αγιογράφημα εφθαρμένον, παρ’ αυτήν δε και πολλαί δεκάδες φατνών των ζώων και ημιηρειπωμένα παραρτήματα του ρηθέντος μετοχίου αναγιγνώσκεται η εξής επιγραφή:

ΙC ΧΡ ΝΙ ΚΑ ΟΚΤΩΒΡΙΩ +ΩΚΟΔΟΜΗΘΗ Η ΚΡΗΝΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΟΝΑΧΟΥ +ΑΨΟΔ΄ (σ.σ. 1774) ΧΕΙΡ ΑΘ mΑ  IIΛΛ».

Το Μετόχι παραχωρήθηκε με ενοίκιο το 1993 από τη Μονή Λειμώνος, επί ηγουμενίας του αείμνηστου Νικόδημου Παυλόπουλου, στο Πανεπιστήμιο του Άγκντερ της Νορβηγίας, προκειμένου να στεγασθεί το «Σπουδαστικό Κέντρο Μετόχι» και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας Πωλ Ρέπστα έγραψε το 2016 εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Άγκντερ:

«Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, που ο Χόκον Σμέντσβιγκ Χάνσεν ήρθε σε επαφή με τη Μονή Λειμώνος εκ μέρους της Παιδαγωγικής Σχολής του Άγκντερ, ο πατήρ Νικόδημος Παυλόπουλος ανταποκρίθηκε θετικά και έδειξε τη γενναιοδωρία και το ενδιαφέρον του για τη δραστηριότητα του σπουδαστικού κέντρου. Ήταν ένας ελληνορθόδοξος ηγούμενος και βαθύς γνώστης της ιστορίας και της παράδοσης, που όμως θεωρούσε ουσιαστικό το να έρχονται ομάδες φοιτητών και ερευνητών, η μία μετά την άλλη, σε παλιά μοναστηριακά κτίσματα ενός ελληνικού νησιού στο απώτερο άκρο της Ευρώπης και να περνούν το χρόνο τους μελετώντας από κοινού θέματα ανθρωπιστικά, οικολογικά και άλλα».

Το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ με την φροντίδα του Πρύτανη Φρανκ Ρέιχερτ και των εξαίρετων στελεχών του Σπουδαστικού Κέντρου Μετόχι, της διευθύντριας Κάρι Γκρόντουμ και του υποδιευθυντή Γεωργίου Κωνσταντινίδη, γιόρτασε εφέτος στις 20 Ιουνίου τα 25 χρόνια της εκπαιδευτικής δράσης του. Στα πλαίσια του εορτασμού ακολούθησε διήμερο διεπιστημονικό σεμινάριο με θέμα «Πρόσφυγες της δεκαετίας του 1920 και του σήμερα» με σχετικές ιστορικές μαρτυρίες και αναφορές που συνοδεύτηκαν από εμπεριστατωμένες διαλέξεις, ενδιαφέροντα διάλογο και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συγχαίροντας τους διοργανωτές για την πετυχημένη λειτουργία των 25 χρόνων και ευχόμενος και στα 50, μεταφέρω από το διαδίκτυο την καταγραφή ενός από τους εικονιζόμενους στη διπλανή φωτογραφία παρόντες της εκδήλωσης, του Καλλονιάτη δικηγόρου Αλέξανδρου Ροδίτη, Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

«Στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην Καλλονή είχα χρόνια να πάω και ασφαλώς η χθεσινή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τότε που το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ (Νορβηγία) εγκαταστάθηκε στην περιοχή και δημιούργησε σπουδαστικό κέντρο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Άκουσα για τον ηθικό αυτουργό της ιδέας (μεταξύ άλλων Νορβηγών), τον αείμνηστο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λειμώνος, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Παυλόπουλο, αλλά και για την λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη που αποτέλεσαν και αποτελούν πόλο έλξης για τους Νορβηγούς φοιτητές.

Παρατήρησα τον σεβασμό που δείχνουν στα πρόσωπα αυτά, αλλά και στην ιερότητα του χώρου. Κι ακόμη και σήμερα, παρά τα 25 χρόνια παρουσίας τους, νιώθουν, κατά δήλωσή τους, φιλοξενούμενοι. Κι όμως, δεν είναι και δεν πρέπει να νιώθουν φιλοξενούμενοι.

Το εγχείρημά τους, που άντεξε στο χρόνο, είναι σημαντικό γιατί προάγει την παιδεία, τον πολιτισμό και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών».

                                                                                                               

Αριστείδης Κυριαζής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 13:17
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μεγάλο άλμα προς τα πάνω Ενός λεπτού σιγή »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top