FOLLOW US

Παιδείας ο λόγος

Στις Ευρωεκλογές του 2009 η πολιτική συζήτηση είχε επικεντρωθεί στην έννοια «βάρβαρος» και «βαρβαρότητα». Μετά το «Καραμανλής ή τανκς» του παρελθόντος ήρθε τότε το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Δύσκολο πρόβλημα, αλήθεια (!). Οι πολίτες κλήθηκαν ουσιαστικά να κρίνουν όχι ποιος είναι πιο κατάλληλος να υπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ποιος είναι ή δεν είναι «βάρβαρος»! Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται και δείχνει πως το «πάθος - μάθος» του Αισχύλου δεν έχει καμιά σημασία για τους πολιτικούς μας. Έτσι, και σήμερα οι κυβερνώντες -αυτοί έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι- θέτουν τον λαό μπροστά στο δίλημμα: ηθικότητα ή ανηθικότητα και σκάνδαλα; Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ απερίφραστα μιλούν για το «δήθεν» ηθικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι των άλλων, των αντιπάλων τους, και καλούν τον λαό να τους ακολουθήσει.

Ο συλλογισμός στον οποίο στηρίζονται είναι ο εξής: Οι αριστεροί είναι ηθικοί -Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την αριστερά-. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηθικό πολιτικό κόμμα! Με ένα παρόμοιο συλλογισμό οι κυβερνώντες βγάζουν ανήθικους τους αντιπάλους τους. Λένε δηλαδή: Οι δεξιοί είναι ανήθικοι -Η Ν.Δ. εκπροσωπεί τη δεξιά-. Άρα, η Ν.Δ είναι ανήθικη.

Όμως, για να είναι ένας συλλογισμός «ορθός», σύμφωνα με την τυπική Λογική, πρέπει να είναι «αληθής», δηλαδή οι προτάσεις στις οποίες στηρίζεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και να είναι και «έγκυρος», δηλαδή να ακολουθεί τους κανόνες της Λογικής. Δυστυχώς, ο πρώτος συλλογισμός, μπορεί να είναι «έγκυρος», γι’ αυτό άλλωστε παραπλανά και παρασύρει τους αμόρφωτους, αλλά δεν είναι «αληθής», γιατί κανείς δεν μπορεί να δεχτεί τη γενίκευση πως κάθε αριστερός είναι a priori ηθικός και τίμιος και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιο αριστερό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αριστερό μόνο στα χαρτιά. Στην πράξη έχει υιοθετήσει πολιτικές που ούτε οι φιλελεύθεροι δε θα μπορούσαν να εφαρμόσουν.

Αλλά και ο δεύτερος συλλογισμός δεν είναι «ορθός», γιατί μπορεί να είναι «έγκυρος», αλλά δεν είναι «αληθής» ως προς την πρώτη πρόταση (προκείμενη), ότι όλοι οι δεξιοί είναι a priori ανήθικοι! Ο δεύτερος μάλιστα συλλογισμός υπερτερεί έναντι του πρώτου σε εντιμότητα, γιατί η δεύτερη πρόταση, ότι η Ν.Δ. εκπροσωπεί τη δεξιά είναι αληθινή. Η Ν.Δ. δεν αποκρύπτει ότι είναι (κεντρο)δεξιό κόμμα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσποιείται ότι είναι κόμμα αριστερό, ενώ στην πραγματικότητα έχει προ πολλού παύσει να είναι. Γι’ αυτό άλλωστε και ένα μέρος του τον έχει εγκαταλείψει.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Αν οι δεξιοί είναι ανήθικοι και αμαρτωλοί, τότε τι είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που παραδέχονται πως είναι δεξιότεροι της Ν.Δ; Δε φοβούνται οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μήπως «μολυνθούν» από την ανηθικότητά τους;

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις υποκρισίες και ας ομολογήσουμε πως ούτε όλοι οι Συριζαίοι είναι ηθικοί ούτε και όλοι οι Νεοδημοκράτες. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν και ηθικοί και ανήθικοι. Και ο χρόνος μόνο θα δείξει τι πραγματικά είναι. Εξάλλου, όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, «αρχή άνδρα δείκνυσι». Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας θα δείξει την ηθική ποιότητα όλων. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πως δίκαιος δεν είναι αυτός που δεν αδικεί, αλλά αυτός που θα μπορούσε να αδικήσει, αλλά δεν το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί δημόσια χρήματα, να διορίσει στο δημόσιο, να εφαρμόσει την αξιοκρατία σε αυτό. Τώρα, δυστυχώς, ο λαός τού έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα. Και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως έχει δείξει μεγαλύτερη ηθικότητα έναντι των προκατόχων του!

Και κάτι ακόμα. Εκεί που όλοι μιλούνε για ηθική, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ηθική, γιατί οι υγιείς δεν σχολιάζουν ποτέ την υγεία, και το ότι κάποιος καταδικάζει και αποστρέφεται την ανηθικότητα δεν αποτελεί αρκετό πειστήριο της ηθικής του. Η τάση των ηθικολόγων να πολεμούν συνεχώς την αμαρτία είναι κατά κανόνα μια μονομανής προσήλωση σε αυτή και η ηθική που βαφτίζεται στην κολυμβήθρα της υστεροβουλίας παίρνει το όνομα «Ανηθικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top