FOLLOW US

Αιολίας Λόγος

Το Γηροκομείο Άντισσας και η εν δυνάμει σχηματιζόμενη επιτροπή αγώνα για τη λειτουργία του

Στις φετινές διακοπές μου στο νησί, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης συνάντησα φίλο φιλόλογο, του οποίου τη γνώμη εκτιμώ και σέβομαι. «Σε διαβάζω» μου λέει αναφερόμενος στην αρθρογραφία μου και συμπληρώνει «χαίρομαι που τώρα τελευταία έχεις “στρογγυλέψει” τη γραφή σου». Ομολογώ, δεν ξέρω αν χάρηκα ή στεναχωρήθηκα από τη γνώμη του. Γνώμη ειδήμονος, γαρ! Αυτό γιατί, προβληματίσθηκα στο κατά πόσον θα έπρεπε, να είναι εφεξής τα κείμενά μου. Δηλ. χωρίς διεκδικητικό ύφος και απαιτήσεις, χωρίς περιεχόμενο με «γωνίες». Στρογγυλευμένα! Τούτο δε πότε; Όταν βλέπω όλα τα στραβά και ασύστατα που συμβαίνουν στο νησί μας και για τα οποία ο κόσμος του δείχνει μεγάλη ανοχή ή μένει απαθής παρακολουθών τα τεκταινόμενα. Λ.χ. η επί χρόνια δυστοκία στη λύση του θέματος «σπάσιμο του Δήμου Τέρατος», το hot spot Μόριας και τα εκεί τραγικά συμβαίνοντα, ο κίνδυνος να μη συνεχισθεί το αναπτυξιακό έργο «άξονας Καλλονής - Σιγρίου», κ.άλ. Δηλ. με μια τέτοια κατάσταση στο νησί, που κατά καιρούς επί των πιο πάνω έχω γράψει άρθρα απαιτητικά, διεκδικητικά, με «γωνίες», πρέπει εφεξής, ή τα όποια γραφτά μου να είναι άγευστα, άοσμα, στρογγυλευμένα ή να μη ξαναασχοληθώ με θέματα παρομοίας υφής. Αποφάσισα λοιπόν, τουλάχιστον στις λίγες μέρες των διακοπών μου στην Άντισσα, να ασχοληθώ μόνο με τα δικά μου, αποφεύγοντας εμπλοκή μου σε θέματα κοινού καλού και ενδιαφέροντος. Αμ δε!

Ένα πρόβλημα λιμνασμένο εκεί χρόνια τώρα, είναι το Γηροκομείο. Τούτο ολοκληρώθηκε προ δεκαπενταετίας περίπου, έχοντας δαπανηθεί, από κονδύλια της ΕΕ, ποσό της τάξεως των 2.500.000 ευρώ και έκτοτε χωρίς ατυχώς να λειτουργήσει ποτέ, κλειστό απαξιώνεται παλαιούμενο μέρα με τη μέρα.

Πολλοί φίλοι γνωρίζοντας, ότι έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα, είτε αρθρογραφώντας είτε δι’ εγγράφων προβάλλοντας το, προς το αρμόδιο Υπουργείο, μου είπαν διάφορα. Ακόμη, ήταν άκρως επικριτικοί προς πάντες, έχοντας υπ’όψη τους την δια του Υπουργείου απάντηση του Δήμου Λέσβου (2016): «Ο Δήμος Λέσβου συνεχίζει να διερευνά κάθε δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου ώστε να αξιοποιηθεί το ως άνω δημοτικό ακίνητο προς όφελος των ηλικιωμένων δημοτών του», η οποία ατυχώς εξ αντικειμένου, είναι πιά κενού περιεχομένου. Ένας μάλιστα, το έθεσε κατά ιδιαίτερα οξύ τρόπο «Είναι δυνατό να το βλέπετε να γκρεμίζεται, κι εσείς να κάθεστε με δεμένα χέρια; Πιστεύετε ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα κάνει πια τίποτα, στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές;» και συμπλήρωσε «Χάθηκε η ντροπή!» Αντιλογώντας, του είπα ότι προσωπικά το μόνο που θα μπορούσα να κάνω, είναι αυτό που ακολουθώ στους κατά καιρούς διάφορους κοινωνικούς αγώνες μου. Να ετοιμάσω ένα κείμενο δημιουργίας επιτροπής αγώνα, διεκδίκησης της λειτουργίας του, το οποίο να υπογράψουν Αντισσαίοι αλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών. Στη συνέχεια, να καταθέτουμε προοδευτικά τις υπογραφές αυτές, με συνοδευτική επιστολή στο γραφείο της Υπουργού. «Κάντο», με παρότρυνε.

Έτσι, ετοίμασα το κείμενο, με επικεφαλίδα «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», όπου συνοπτικά αναφέρω το ιστορικό, την αναγκαιότητα λειτουργίας του ως και οικονομικά στοιχεία (μερική κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, -από αντισταθμιστικά εξ Ανεμογεννητριών, συντάξεις τροφίμων-). Φεύγοντας, το άφησα στον καλό φίλο Γρηγόρη Τζιμή. Αυτές τις μέρες λαβαίνω πακέτο ~220 υπογραφών, που ο Γρηγόρης μαζί με άλλους 2-3 πρωτοστάτες, ενεργούς πολίτες, συγκέντρωσαν.

Τούτες, με συνοδευτική επιστολή μου, θα κατατεθούν στο γραφείο της Υπουργού και αντίγραφο της, θα σταλεί στην Περιφέρεια Βορ.Αιγαίου, στο Δήμο, κ.άλ.

Ήδη, ενεργοποιούνται σχετικώς κι’άλλοι, όπως η ποιήτρια Πέρθα Καλέμη στη Μυτιλήνη καθώς και στα γύρω χωριά, όπως ο Πρόεδρος της Ερεσού, ο καλός φίλος Αντ. Καταχανάς.

Πιστεύω, ότι η μαζικοποίηση του αγώνα μας θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα και το Γηροκομείο μας θα λειτουργήσει, είτε αυτοτελώς είτε ως παράρτημα ενός εκ των υπαρχόντων στο νησί ομοίων ιδρυμάτων. Έτσι θα λυθεί ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα που χρόνια ταλανίζει τη Δυτ.Λέσβο και ακόμη θα αποφευχθεί ο κίνδυνος, η ΕΕ να ζητήσει πίσω το «σπαταληθέν» ποσό.

 

Ο Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», τ. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, τ. Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top