FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Το Έτος που φεύγει…

Είθισται στο τέλος της χρονιάς να κάνουμε απολογισμούς, προσωπικούς και συλλογικούς. Αποπειρώμαι κάτι τέτοιο εδώ, επιλέγοντας τα κρισιμότερο ή χαρακτηριστικότερα γεγονότα που ως σύνολο περιγράφουν την πορεία μας και προδιαγράφουν τα όσα επέρχονται.

Κατ’ αρχάς, σε λεκτικό-εννοιολογικό επίπεδο, η Ελληνική γλώσσα επανήλθε στο προσκήνιο εισάγοντας στη διεθνή ορολογία μια νεοπαγή έννοια: kolotοumba, με λατινική γραφή. Είναι αλήθεια ότι η Ελληνική γλώσσα τροφοδότησε συστηματικά και καταστατικά τη διεθνή ορολογία της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής και του πολιτισμού επί αιώνες· πλην όμως, στην πρόσφατη ιστορία είχε σιγήσει καθώς υστερούσε σε παραγωγή τεχνολογίας αλλά και οι νεώτερες γενιές υποχώρησαν ως προς την κλασσική παιδεία διεθνώς. Η kolotoumba όμως έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως κατά το πρότυπο πολιτικής πρακτικής του Τσίπρα: βλέπε τη Μέι, τους Καταλανούς εθνικιστές ή τον Σουλτς. Το δυστυχές είναι ίσως ότι η χρήση του όρου υιοθετείται για λόγους χλευασμού ή σαρκασμού αποτυχημένης στρατηγικής και ανάπηρων ηγεσιών.

Σε επίπεδο αξιακής εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, δύο σημαντικές έρευνες απεκάλυψαν τα «μυστικά» που όλοι γνωρίζουμε για τον εαυτό μας αλλά αιδημόνως κρύβουμε κάτω από το χαλί. Οι δομές της κοινής γνώμης αποκαλύφθηκαν από δύο σημαντικές επιστημονικές μελέτες· η πρώτη είναι του συναδέλφου Μ. Μαραγκουδάκη, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου -περί το πολιτικό λεξιλόγιο ως μέτρο των αντιλήψεων των Ελλήνων περί την κρίση και το πολιτικό σύστημα- και η δεύτερη είναι η μελέτη των επιστημονικών συνεργατών της ΔιαΝΕΟσις περί τα συστήματα αξιών και ρευμάτων σκέψης των συγχρόνων συμπολιτών μας. Πολύ πέραν των τυπικών δημοσκοπήσεων, η αποκάλυψη της σημασίας μιας δομικά αντι-φιλελεύθερης κουλτούρας με έναν ενίοτε αυταρχικό υπόκρυφο εθνικισμό σε συνδυασμό με την οικονομική χρεοκοπία, τους αδύναμους θεσμούς, την πολιτική διαφθορά, την οριζόντια βουλιμική οδηγεί (σ)τον αντισυστημισμό των Αγανακτισμένων και των Ψεκασμένων, και τους επαγγελματίες λαϊκιστές στην εξουσία στο όνομα του Λαού, κάθε «λαού» ακόμα κι αυτού μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Ας μη ξεχνάμε: το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» μπορεί να μην είναι λέξη· είναι όμως «concept» που εγκλώβισε τη Μεταπολίτευση και που εξήχθη εγκαίρως στους Αυστριακούς ακροδεξιούς, στους Ρώσους ολιγάρχες, στην Αμερική του Τραμπ, στη Γαλλία της Λεπέν, στη Χρυσή Αυγή... Για να συνεννοούμαστε… μεταξύ μας.

Σε στρατηγικό επίπεδο, καταλάβαμε τη σημασία της «πολύ-διάστατης» εξωτερικής πολιτικής. Καταφέραμε να θέσουμε επί τάπητος ως Κράτος, με Νομοθετική πρωτοβουλία, το ενδεχόμενο ο Ισλαμικός Νόμος, η σαρία, να είναι δυνητικό σύστημα δικαίου στη Θράκη, στην Ευρώπη δηλαδή, ενόψει κάποιων απροσδιόριστων επικλήσεων «ευαισθησίας επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δεν αναφέρομαι περαιτέρω στη Συνθήκη της Λωζάννης… Όπως δεν αναφέρομαι στην «α-στατη» εκπαιδευτική πολιτική και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως άθροιση δύο ΤΕΙ· γεγονός για το οποίο διαμαρτύρονται οι μελλοντικοί φοιτητές της «Επιστήμης της Κομμωτικής και Κοσμητολογίας» (!), που σπεύδουν αγωνιστικά να κατοχυρώσουν δικαιώματα αποκλειστικής άσκησης επαγγέλματος του κλάδου «υγείας και επιστημών της ζωής», ως οι γιατροί ή οι μοριακοί βιολόγοι!

Κατ’ επέκταση, σε συντακτικό επίπεδο, τα πράγματα είναι απολύτως σαφή! Η Αντιπολίτευση φαίνεται να μην καταλαβαίνει τη δυναμική του πράγματος όταν μιλά για καθεστωτισμό του ΣΥΡΑΝΕΛ. Είναι προφανές ότι οι ΣΥΡΑΝΕΛ είναι πολύ πιο έξυπνοι από ό,τι νομίζετε, κύριοι της Αντιπολίτευσης. Δεν επιχειρούν ευθεία πολιτειακή αλλαγή· δεν επιτίθενται στην Δημοκρατία· την πριονίζουν νυχθημερόν ώστε να καταρρεύσει υπό το βάρος της. Είναι ο ρόλος του Λόγου τύπου Πολάκη ή Καρανίκα. Αντίστροφα, υπάρχει ο Λόγος τύπου Φίλη: «ο Υπουργός Οικονομικών είναι επιτυχημένος γιατί εφαρμόζει γρήγορα τα μνημόνια», δήλωσε πρόσφατα σφάζοντας με το μπαμπάκι τον κωδωνοκρούστη της Wall Street . Άλλως, μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια …

Όλα τα ανωτέρω θα ενταθούν και θα επιταχυνθούν το 2018. Καθότι ο στόχος θα είναι η διατήρηση του ψεύδους περί την «έξοδο από τα Μνημόνια». Όλο το αφήγημα του Μαξισμού, της παρέας του Μαξίμου δηλαδή, στηρίζεται στην αποφυγή της σκληρής αλήθειας ότι τον Αύγουστο του 2018 λήγει απλώς η δανειακή σύμβαση και όχι η λεγόμενη μνημονιακή πολιτική. Ο Τσίπρας έχει υπογράψει προβλέψεις για δεσμευτικές πολιτικές άμεσα μέχρι το 2023, μεσοπρόθεσμα έως το 2060 και τελικά για 99 χρόνια.

Η επαγγελματική συστροφή του λόγου και η στοχευμένη αντιστροφή της πραγματικότητας θα λάβουν μορφές άγνωστης έντασης στα ήθη μιας κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Μακάρι η πληθυντική δημοκρατική Αντιπολίτευση να αφυπνισθεί επιτέλους. Ως ευχή, είθε το 2018 να είναι εντιμότερο προς την ορθή λογική από όσα ζήσαμε την χρονιά που βρίσκεται σε αποδρομή. Να φύγει και να μην ξανάρθει, θα έλεγα!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top