FOLLOW US

Πρόσωπα

  • Από τους τελευταίους επιζώντες ομήρους των ναζί
Τίμησαν τον Μπάρμπα - Γιάννη Καραγεωργίου

Στην κατάμεστη πλατεία του Σκαλοχωρίου ο Δήμος Λέσβου, η Τοπική κοινότητα Σκαλοχωρίου, ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «ΔΡΥΣ» και οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης & Πολιτιστικής Δημιουργίας, τίμησαν τον Γιάννη Καραγεωργίου έναν από τους τελευταίους επιζώντες των ομήρων που γλίτωσαν από την ναζιστική θηριωδία.

Μετά από τους χαιρετισμούς των παραπάνω φορέων ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Παναγιώτης Τσουπής, η Πρόεδρος Σκαλοχωρίου κ. Δέσποινα Μαϊάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου « ΔΡΥΣ» κ. Δημήτρης Κόνσουλας και ως εκπρόσωπος των Φ.Ι.Μ.Π.Ο.Δ ο κ. Απόστολος Κομνηνάκας, επέδωσαν τιμητικό Δίπλωμα στον Συμπατριώτη μας, που γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1920 και του έμελλε να ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια και ανείπωτους βασανισμούς από τους Ναζί.

Στην εκδήλωση, τον Δήμο Λέσβου και τον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσουπής, ο οποίος αφού συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον μπάρμπα Γιάννη Καραγεωργίου, ο οποίος αποτελεί τη ζωντανή μνήμη της θηριωδίας του ναζισμού στο νησί μας συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο ναζισμός που τόσα δεινά συσσώρευσε στην Ευρώπη την περίοδο 1940 - 45, -χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο συγχωριανός μας μπάρμπα Γιάννης Καραγεωργίου που έζησε στο πετσί του την φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης- θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαρκώς και ασταμάτητα ως μια απεχθέστατη, αντιανθρώπινη και αντικοινωνική ιδεολογία και πρακτική, για να προστατεύσουμε το παρόν και το μέλλον μας».

Στην εκδήλωση μίλησε αρχικά για τη ζωή του μπάρμπα - Γιάννη η πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δ. Μαϊάκη και στη συνέχεια προβλήθηκε μικρή ταινία με την συγκλονιστική και παραστατική μαρτυρία του, που θα ήταν χρησιμότατη ίσως ως κατάθεση στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Ο ίδιος ακμαίος και διαυγέστατος, κεφάτος και αισιόδοξος ότι θα υπερβεί τα εκατό, μας μετέφερε ζωντανά τραγικές μνήμες και μας απηύθυνε και προσωπικές συμβουλές.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιώργος Γαλέτσας, μελετητής και συγγραφέας, αναφέροντας τα στοιχεία που βρήκε για τον μπάρμπα- Γιάννη Καραγεωργίου στο βιβλίο-μαρτυρία του Διονυσίου Μηνά επίσης κρατούμενου στα ναζιστικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης.

Στους παρευρισκόμενους που γέμισαν ασφυκτικά την Πλατεία του γραφικού και ζωντανού Σκαλοχωρίου διανεμήθηκε φυλλάδιο με το ιστορικό είκοσι συμπατριωτών μας, που προσπάθησαν να διαφύγουν προς τη Μέση Ανατολή αλλά έπεσαν στα χέρια των «ανθρώπων» της ναζιστικής ιδεολογίας.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο φιλόλογος Χρήστος Χατζηλίας, ήταν άλλη μια προσπάθεια ενίσχυσης της ιστορικής Μνήμης και αφορμή για προβληματισμό και εγρήγορση, ιδιαίτερα σήμερα που ο νεοφασισμός και ο νεοναζισμός ξανασηκώνουν κεφάλι, απειλώντας με νέα Ολοκαυτώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 16:06
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Νήσος η Λέσβος λόγου αξία πλείστου»
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top