FOLLOW US

Χρονογράφημα

Τέλος εποχής!

Συμβουλεύω μια φίλη μου. Καιρό τώρα. Πρόσωπα που εμπιστεύεται και περιβάλλει με την αγάπη της δεν ανταποκρίνονται στα συναισθήματα της. Όταν στις σχέσεις των ανθρώπων τρυπώσει η ζήλεια και ο ανταγωνισμός, η φιλία δεν έχει θέση. Δεν με ακούει και με στεναχωρεί, γιατί μιλώ από πείρα. Όταν κοντινά πρόσωπα φέρονται όπως δεν θα τους φερόσουν, η σχέση αυτή δεν αποδίδει. Ακόμη και αν αυτό δεν γίνεται κακοπροαίρετα. Οι άνθρωποι αρνούνται να παραδεχτούν την αλήθεια. Και ας νιώθουν τα σημάδια του αόρατου. Από εγωισμό; Από φόβο; Από την ελπίδα της μεταστροφής;

Το έχω ζήσει και ξέρω. Η διάψευση από φιλικά πρόσωπα, από μέχρι πρότινος φιλικά τουλάχιστον, δεν είναι ευχάριστο ούτε συναίσθημα ούτε γεγονός. Δεν παύει ωστόσο να είναι κάποτε πραγματικότητα. Και όσο πιο σύντομα το πάρει κάποιος απόφαση, τόσο πιο εύκολα συνεχίζει τη ζωή του. Και λιγότερο ανώδυνα.

Με όση πίστη και αν πρέπει ο άνθρωπος να επενδύει στις σχέσεις του, φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές, όσο υποστηρικτικός και αν είναι, με άλλη τόση γενναιότητα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις. Στις ανθρώπινες σχέσεις ο χρόνος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ενώνει και χωρίζει. Δικαιώνει και διαψεύδει. Χωρίς αναισθητικό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η συμπεριφορά στενών υποτίθεται ανθρώπων μας εκπλήσσει, μας πληγώνει και μας στεναχωρεί. Οι ενδείξεις όμως υπάρχουν. Αν γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν ξεπροβάλλουν αμείλικτες από παντού. Με μανία πολλαπλασιάζονται. Είναι εκεί. Αρκεί να έχει κανείς το θάρρος να τις δει.

Η μικρή μου αλλά επώδυνη εμπειρία καταθέτει ότι όσο εξελίσσεται κάποιο πρόσωπο στη ζωή του, όσο κερδίζει κάτι στην επαγγελματική του ζωή, τόσο λιγοστεύουν τα πρόσωπα εμπιστοσύνης του. Φίλοι είναι όσοι συμπαραστέκονται στις δύσκολες στιγμές. Αναντίρρητα. Φίλοι είναι και όσοι χαίρονται με την επιτυχία του δικού τους ανθρώπου. Όσοι δεν αισθάνονται να απειλείται η αυτοπεποίθησή τους από την πρόοδό του. Εκείνοι που μπορούν να χαρούν με τη χαρά του. Αυτό δεν είναι όσο απλό ούτε όσο εύκολο δείχνει. Ασφαλώς ούτε αυθόρμητο και αυτονόητο. Οι άνθρωποι έχουν ανικανοποίητα και απωθημένα. Που δεν τους αφήνουν να αναγνωρίσουν ότι συχνά πίσω από την πρόοδο των κοντινών τους προσώπων υπάρχει προσωπικός αγώνας και θυσίες. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτοιμοι να δεχτούν ότι κάποιος προοδεύει. Συσχετίζουν πάντα κάθε βήμα του με το δικό τους. Αν τον δουν να προπορεύεται συνήθως κουνούν μαντήλι. Αρνούνται να επιταχύνουν ή να συγχαρούν. Πληγώνουν. Γίνονται δυσάρεστοι. Ανασταλτικοί. Ακόμη και αν δεν όφειλαν. Ακόμη και αν η δική τους πορεία είναι αξιόλογη, αν η ζωή τους φαινομενικά μοιάζει πλήρης. Εννοείται ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι. Ευτυχισμένος είναι ο αυτάρκης άνθρωπος. Αυτός που χαίρεται με όσα κατακτά και απολαμβάνει.

Η μακαρίτισσα η γιαγιά μου με συμβούλευε πάντα να διαλέγω για φίλους μου ανθρώπους πιο εξελιγμένους από εμένα. Πίστευε ότι έχουν πάντα κάτι να με διδάξουν. Αν μη τι άλλο, πού να βρω το κουράγιο να τους μιμηθώ. Θεωρούσε ότι κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται. Ότι οφείλει να διεκδικεί για τον εαυτό του το καλύτερο. Διάλεγα πάντα πρόσωπα που αγαπούσα δίπλα μου. Δε μετανιώνω για το κριτήριο. Οι επιλογές όμως αρκετές φορές δεν άντεξαν στον χρόνο. Ευτυχώς, όσο μεγαλώνω, προνοώ να απομακρύνομαι εγκαίρως. Δεν υπάρχει λόγος να επιτρέψεις σε πρόσωπα που διασκέδασες μαζί τους, που τους εκμυστηρεύτηκες τα μυστικά σου, να τα αφήσεις να σε πληγώσουν ή να μειωθούν στα μάτια σου. Πρέπει να ξέρεις και να προνοείς να φεύγεις νωρίς. Πρέπει να μην κοιτάς πίσω σου και να μην δίνεις ποτέ δεύτερες ευκαιρίες. Ξέρει τι λέει ο θυμόσοφος λαός για το γυαλί που ραγίζει. Γιατί να κινδυνέψεις να πληγωθείς ξανά και ξανά;

Τα λέω στην καλή μου φίλη, όλα αυτά τα λέω, καιρό τώρα. Δεν με ακούει όμως. Μόνον παραπονιέται. Με κοινό παρονομαστή. Το συναίσθημα τυφλώνει τον άνθρωπο. Μάταια!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top