FOLLOW US

Σταράτες κουβέντες

Ταγίπ Ερντογάν με απλές κουβέντες

Πριν αρκετά χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως, αυτής της πολυάνθρωπης πόλης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων με τον ετερόκλητο πληθυσμό.

Οι σχέσεις του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο άψογες μέχρι φιλικές. Από αυτή τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν ορμώμενος, ο Πατριάρχης έλεγε σε κάποιο αυτοδιοικητικό: «Έχω τη γνώμη ότι όταν θα αναβαθμιστεί ο κ. Ερντογάν σε κυβερνήτη θα είναι πιο εύκολο σε εμάς τους Έλληνες να βρούμε λύση στις διαφορές μας».

Έτσι έβλεπε τα πολιτικά πράγματα ο παναγιότατος τότε και δεν είχε άδικο. Δυστυχώς, διαψευστήκαμε όλοι.

 

Ταγίπ Ερντογάν με απλές κουβέντες (2)

Από το 1922 μέχρι την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός ο κ. Ερντογάν, την Τουρκία κυβερνούσε ο στρατός, τοποτηρητής και εντολοδόχος του κεμαλικού κράτους και οι πολιτικοί ήταν οι μαριονέτες του! Όσοι πολιτικοί θέλησαν να αμφισβητήσουν ή να περιορίσουν την κυριαρχία του στρατού, κρεμάστηκαν, ανατράπηκαν και μερικοί φυλακίστηκαν.

Ο μόνος που κατάφερε να κλείσει τους πασάδες (στρατηγούς) στους στρατώνες και να απομακρύνει το στρατό από την πολιτική, ήταν ο Ερντογάν. Αφού έκανε το πρώτο βήμα, άρχισε σιγά-σιγά να αποδομεί το κεμαλικό κράτος και ό,τι προοδευτικό είχε επιτευχθεί μέχρι τότε χωρίς να τολμήσει να αμφισβητήσει προσωπικά τον Ατατούρκ.

Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η οθωμανική Τουρκία όσο και η σύγχρονη, μόνο δύο προσωπικότητες έχουν αναδείξει: Τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και τον στρατηγό Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων).

 

Ταγίπ Ερντογάν με απλές κουβέντες (3)

Πώς κατάφερε να τιθασεύσει τον στρατό και να τον «αφοπλίσει»; Υπόψη ότι οι Τούρκοι ως πολεμικός λαός, λατρεύουν τον στρατό τους και υποτάσσονται σ’ αυτόν.

Στηρίχτηκε στο πιο φτωχό και καταφρονεμένο κομμάτι του τουρκικού πληθυσμού των μεγάλων πόλεων και των λαών της Ανατολίας. Μπορεί ο Κεμάλ να μην αναγνώριζε εθνότητες στο σύγχρονο τουρκικό κράτος αλλά εθνότητες υπάρχουν και είναι πολλές. Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι, Λάζοι κλπ.. Ενίσχυσε οικονομικά κάπως αυτό το λούμπεν προλεταριάτο, το αμόρφωτο και θρησκόληπτο, και το πήρε με το μέρος του.

Μ’ αυτόν τον τρόπο απέκτησε πολιτική δύναμη. Παράλληλα έφερε στην επιφάνεια το Μουσουλμανισμό για να ικανοποιήσει τους υποστηρικτές του. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

 

Ο σημερινός Ερντογάν

Παρά την παντοδυναμία που απέκτησε, ο Ερντογάν φοβάται, φοβάται πολύ. Οι φόβοι του ενισχύθηκαν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου και παρά τις μαζικές αποστρατείες και απολύσεις των αντιφρονούντων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αναγκάστηκε να επαναφέρει από την αποστρατεία έμπειρους πιλότους για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στη Συρία και τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν φοβάται το στρατό του, που ταπείνωσε και τα τριάντα εκατομμύρια Κούρδων που βρίσκονται στη χώρα του. Φοβάται ακόμα τους Κεμαλιστές που δεν είναι λίγοι.

Επειδή φοβάται, είναι επικίνδυνος και χρειάζεται προσοχή.

 

Το μεθοριακό επεισόδιο στον Έβρο

Ένας μόνιμος ανθυπολοχαγός και ένας μόνιμος λοχίας λόγω ομίχλης και σφοδρής χιονοθύελλας έχασαν τον προσανατολισμό τους και μπήκαν 253 μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Δώρο ανέλπιστο για τον Ερντογάν.

Ένα σύνηθες περιστατικό που σε άλλες εποχές θα λυνόταν σχεδόν αμέσως με  τις εκατέρωθεν διευκρινίσεις των παραμεθόριων στρατιωτικών διοικήσεων. Εδώ όμως τα γεγονότα είναι συσσωρευμένα, ο Ερντογάν μπορεί να το εκμεταλλευτεί και τα παιδιά μας να ξεχαστούν στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπως ο Γερμανός δημοσιογράφος. Γι’ αυτό θα σταματήσω εδώ και δεν θα γράψω σήμερα αρνητικά σχόλια για την  κυβέρνηση. Μόνο για τα δύο παιδιά μας.

Τέλος, ο Μουσταφά Κεμάλ προσπάθησε να αποσπάσει τον Τούρκο απ’ την μοιρολατρία, τη θρησκοληψία και το ραχάτ και να τον οδηγήσει στην δημιουργία και στην πρόοδο της Δύσης και ο Ερντογάν τον πισωγύρισε στις ρίζες του Μουσουλμανισμού.

 

Πολιτικοί στη φυλακή αλλού

Το 2011, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, καταδικάστηκε από δικαστήριο της χώρας του σε 7 χρόνια φυλάκιση για βιασμό και παρακώλυση δικαιοσύνης. Έμεινε στη φυλακή 5 χρόνια.

Το 2014, ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ καταδικάστηκε σε 27 μήνες φυλακή για δωροδοκία και έμεινε στη φυλακή για 18 μήνες.

Ο νυν πρωθυπουργός Νετανιάχου ερευνάται ως ύποπτος για «απάτη, απιστία και δωροδοκία».

Στο Ισραήλ και οι πρωθυπουργοί πάνε φυλακή. Ας αφήσουμε ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πιστεύω ότι ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να είναι ένοχοι γι’ αυτά που τους κατηγορούν.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λίγα απ΄όλα Μιχάλης Αϊβαλιώτης (καλαθάς) »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top