FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Συμβολισμός: Τί να είναι άραγε το 2019;

Κατ’ αρχήν απόλυτη, είναι ένα ακόμα βιολογικό έτος στην πλάτη μας, ό,τι κι αν τούτο σημαίνει. Μάσαλα και Χρόνια Πολλά μας!

Είναι, επίσης, χρονιά πολλαπλών εκλογών· μετά από μια τετραετία-πενταετία θεσμικής εκλογικής άπνοιας επέρχεται η ώρα της λαϊκής κρίσης. Επί πενταετία τώρα, οι κύκλοι του πολιτικού ημερολογίου επέτρεψαν στον Τσίπρα και την παρέα του να κυβερνούν χωρίς ανάγκη δημοκρατικής επιβεβαίωσης. Κι έτσι κατάπιαμε ανίσχυροι αντιδράσεως, τον Παππά, τον μπαμπά και το συμμαθητή του, το Μανόλο, ως διοίκηση· το παραλήρημα του Γαβρόγλου στην Παιδεία ως στρατηγική· την αισθητική του Πολάκη ως δημόσιο λόγο· την ακραία αγραμματοσύνη του Τσίπρα ως πολιτική προδιαγραφή· τα πολιτικά ρετάλια τύπου Κουβέλη ως συνιστώσες· την ακρο-δεξιά και τα Καραμανλικά παραφερνάλια ως προοδευτική παράταξη· και ο κατάλογος είναι δυστυχώς μακρύτατος…

Όλα τούτα τα χρόνια της μείζονος παρακμής, της αγανακτισμένης κατάπτωσης και του ηθικού διασυρμού, αναρωτιέμαι τί θα πεί «συμβολισμός». Μιας και σ’ αυτό το θολό νοητικό πεδίο, ψαρεύει ο Τσίπρας και η πολυτάλαντη επ’ αυτών επικοινωνιακή ομάδα του. Ταλέντο που δεν έχει να κάνει με νέες, δύσκολες καινοτόμες πολιτικές ιδέες που πρέπει να προχωρήσουν, αλλά με την ενθυλάκωση α-πολίτικων ριζοσπαστικοποιημένων μικρο-αστών, βαρεμένων παλαιο-πασόκων και αλαλιασμένων εθνικιστών. Και βαριάς αμορφωσιάς.

Καμία προσπάθεια ανάλυσης δεν καταλήγει εύκολα. Αφενός, είμαι βέβαιος πλέον, για 2-3 βασικά γνωρίσματα της παρούσας διακυβέρνησης. Ο Μέγας Κυνικός είναι με τη βούλα Μέγας Αγράμματος: μετά το τελευταίο πυροτέχνημα του ότι το «υδρογόνο» και το «ήλιο» είναι κάπως ομοειδή αέρια, ο «μηχανικός ΕΜΠ» που έχουμε για «πρωθυπουργό» οφείλει να παραδώσει το βασικό πτυχίο του, όχι μόνον τη βουλευτική έδρα αλλά και το Μαξιμιαρό γραφείο του. Αυτό που ο κάθε μαθητής της Πρωτοβάθμιας γνωρίζει, δεν επιτρέπεται να το αγνοεί ο «Ηγέτης»! Μας έχει πει απίστευτα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια: τη στροφή 360 μοιρών, τα δύο νησιά «Μυτιλήνη-Λέσβο», τα 400.000 στρέμματα που παραχώρησε στην Κοζάνη, την έλλειψη θαλάσσιας οριογραμμής-συνόρων και τόσα άλλα που δεν χωρά ο ταπεινός χώρος του αρθριδίου αλλά και ανθρώπου νους. Ο τύπος αυτός δεν ξέρει ούτε γλώσσα ούτε αριθμούς· το πώς πήρε πτυχίο είναι στοιχείο εντροπής για το ΕΜΠ και για όλους όσους πολιτεύονται επ’ ονόματι του!

Αφ’ ετέρου, παρακολουθώ την αγωνιώδη προσπάθεια να καταρτίσει στοιχειώδη ψηφοδέλτια για τις επόμενες διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δεν βρίσκει υποψηφίους: αυτό είναι ένα δύσκολο μάθημα - πλην απλή πραγματικότητα για όσους γνωρίζουν το χώρο. Οι κινούμενοι στην παρα-Τσίπριο περιφέρεια είναι άγρια κυνικά ιδιοτελείς ως ο «Αρχηγός» τους. Δεν εκτίθενται την ώρα της μεγάλης αποδρομής ώστε να έχουν να λένε «πονεμένα τραγουδάκια της Σπυριδούλας» και τα επόμενα χρόνια. Οι πωλητές των «λαϊκών παθών» είναι πρωτίστως επιχειρηματίες της μεταπολεμικής μυθολογίας.

Αυτό όμως που έχει καταρρακωθεί είναι το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» της … Αριστεράς! Εμπρός, σύντροφοι, να βγάλουμε τον κ. Κόκκαλη ευρωβουλευτή! Ή την αοιδό κα Χρηστίδου, όπως τότε -τα καλά χρόνια- με τις τηλεψηφοφορίες για το ριάλιτι…!

Στους επόμενους δύο μήνες, θα δούμε εκδηλώσεις βαριάς πολιτικής ασκήμιας. Συμβολικά, απαιτείται η ανάδειξη της έννοιας χαλκέντερος σε επίπεδο Δήμου - και Δημοκρατίας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top