FOLLOW US

Σταράτες κουβέντες

  • Λίγα απ’ όλα
Σταράτες κουβέντες

Στης «Απιδιάς το λάκκο»

Από την Τρίτη 12 Ιουνίου βρισκόμαστε στην εξοχή, στη Δυτική Ακτή του κόλπου της Γέρας. Εφέτος αργήσαμε την κάθοδο απ’ τον Παπάδο. Άλλες χρονιές από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο εγκαταλείπαμε το χειμερινό κατάλυμα και κατεβαίναμε στην εξοχή. Οι παλιοί φίλοι της στήλης γνωρίζουν λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας που προηγείται της καθόδου και δεν επιθυμώ να τις επαναλάβω.

 

Ήρθε καιρός να φύγουμε...

Καιρός να χωριστούμε τραγουδούσαμε όταν κλείναν τα σχολεία, τον καιρό που ήμουν παιδί. «Παππού θέλω να έρθεις στη γιορτή που θα κάνουμε την Πέμπτη στο σχολείο». Πως να αρνηθώ στον πρωτότοκο εγγονό μου, την πρώτη χαρά που έγινα παππούς και ας με πονούσε το πόδι μου και ας με σούβλιζε η μέση μου. Ου γαρ έρχεται μόνον το γήρας... φίλοι. Πήγα στο Στ΄ Δημοτικό σχολείο και παρακολούθησα το εορταστικό πρόγραμμα των αποφοίτων και μαγεύτηκα. Σκετσάκια απ’ την παλιά μέχρι τη σύγχρονη εποχή, διασκευασμένα απ’ τις δασκάλες του σχολείου αποδόθηκαν αυθόρμητα απ’ τα παιδιά και έκαναν πολλούς γονείς και παππούδες να δακρύσουν από τα γέλια και την συγκίνηση. Του χρόνου ο εγγονός μου θα φοιτά στην Α΄ Γυμνασίου στο Γ΄ Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ακολουθούν άλλοι τρεις ακόμα. Δεν ξέρω αν θ’ αντέξω μέχρι τότε να τον δω να τελειώνει το Γυμνάσιο και να προχωρά στο Λύκειο. Είμαι μεγάλος πια.

 

Αναξιόπιστος;

Όταν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, πολλά έχουν ακουστεί και διαδραματιστεί από τότε. Το πιο βασικό όμως απ’ όλα είναι η υπόσχεση, κατά τους Τούρκους, που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον κ. Ερντογάν. Οι οκτώ Τούρκοι είναι πραξικοπηματίες γιατί προσπάθησαν ν’ ανατρέψουν μια νόμιμη κυβέρνηση και πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να δικαστούν. Αυτά διατείνονται οι Τούρκοι και ο δικός μας σιωπά. Διασύρεται ως αναξιόπιστος και σιωπά. Εκείνος γνωρίζει τι είπε και τι δεν είπε στον Ερντογάν. Η σιωπή όμως δείχνει ενοχή.

 

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Έχουμε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Λύκεια, Τεχνικές σχολές που διαπρέπουν. Στα χρόνια που διακονούσα τη δημόσια εκπαίδευση τα ιδιωτικά σχολεία είχαν καλύτερο διδακτικό προσωπικό που εργαζόταν περισσότερες ώρες από τα δημόσια.

Μερικά ιδιωτικά σχολεία ήταν όντως καλύτερα από τα δημόσια. Καιρός είναι να δημιουργηθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία θα εφοδιαστούν με σύγχρονη τεχνολογία και νέο προσωπικό που θα παρασύρει σε ανταγωνισμό και τα Δημόσια. Δεν είμαι από εκείνους που δεν αναγνωρίζουν την εμβέλεια ορισμένων δημόσιων Πανεπιστημίων, όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και άλλων, αλλά επιμένω στην ίδρυση και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

 

Το κράτος και η δικαιοσύνη εκβιάζονται;

Πριν λίγο καιρό ο αναρχικός που τραυμάτισε με γράμμα βόμβα τον κ. Πικραμένο μετετάχθη από τις φυλακές Κορυδαλλού στης Λαρίσης. Ξεσηκώθηκαν οι ομοϊδεάτες του και με δυναμικές ενέργειες ανάγκασαν το Κράτος και τη Δικαιοσύνη να υποχωρήσουν. Αυτές τις ημέρες ο τρομοκράτης Κουφοντίνας, έντεκα φορές ισόβια, κάνει απεργία πείνας για να του χορηγηθεί άδεια. Οι Ρουβίκωνες και αναρχικοί αντιδρούν δυναμικά. Το κράτος και η Δικαιοσύνη υποχωρούν. Ποιος θα προστατεύσει τους πολίτες απ’ τους ευκαιριακούς «επαναστάτες»; Ο κ. Τόσκας είναι καθολικώς αποτυχημένος.

 

Οι ξένοι προτιμούν την Αθήνα

Σε έρευνα που έγινε σε 90 πόλεις του κόσμου, η Αθήνα ήρθε πρώτη, όσον αφορά τη διάθεση ταλαντούχων ανθρώπων να την επιλέξουν ως πόλη εγκατάστασης. Γιατί; Ο προφανής αλλά και μοναδικός λόγος είναι το κλίμα και η θάλασσα. Το χαμηλό κόστος διαβίωσης, η προσωπική ασφάλεια, η πυκνότητα γιατρών. Αυτά αναφέρονται στη μελέτη - έρευνα που έγινε από την (INSEAD/ADECCO) και δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε δελτίο των βιομηχάνων (ΣΕΒ). Ένα αισιόδοξο στοιχείο μέσα στη μαυρίλα και μιζέρια που μας δέρνει και δεν μας επιτρέπει να κοιτάξουμε με άλλο μάτι την ομορφιά της ζωής που είναι τόσο σύντομη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 18:24
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σταράτες κουβέντες Το σφαγείο Σκοπέλου »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top