FOLLOW US

Χρονογράφημα

ΣΗΜΕΡΑ ανοίξτε τα νησιά. Αυτό. Και μετά συζητάμε για όλα τα άλλα

Σε άλλες ειδήσεις, στη Μόρια οι διαμένοντες έχουν ξεπεράσει τους 8200 σε μια δομή που μπορεί να υποστηρίξει 3000. Το BBC κάνει ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης εκεί σημειώνοντας ότι είναι το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη. Αναφορές για μαχαιρώματα μεταξύ των διαμενόντων, συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για τα παιδιά, με αναφορές για 10χρονα παιδιά που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Το θέμα προβάλλεται και από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, προκαλώντας κύματα συμπάθειας για τους δύσμοιρους πρόσφυγες. Η Περιφερειάρχης κάνει δηλώσεις αγανάκτησης για τις συνθήκες διαβίωσης, ξεχνώντας ότι πριν ένα μήνα κίνησε τις διαδικασίες για να κλείσει το ΠΙΚΠΑ, μονάδα που προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες σε ευπαθείς ομάδες, που εάν δεν υπήρχε το ΠΙΚΠΑ θα κατέληγαν στη Μόρια. Για λίγα λεπτά όλοι κλαίμε και συμπαθούμε τους πρόσφυγες.

Προχθές η Αστυνομία με μακροσκελέστατο Δελτίο Τύπου μας ενημερώνει για την εξάρθρωση «εγκληματικής οργάνωσης» η οποία «δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια». Η οργάνωση που εμφανίστηκε εξ Αθηνών μετά την έναρξη της κρίσης, εξαιρετικά επαγγελματική στο προφίλ, χωρίς ερείσματα στην τοπική αλληλέγγυα κοινότητα, ουσιαστικά κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε τη δράση της για να λαμβάνει κονδύλια χωρίς όμως να παίρνει λεφτά από διακινητές ή πρόσφυγες. Το Δελτίο Τύπου έχει καταδικάσει ήδη την οργάνωση, το πλήθος παραληρεί, οι «στα ‘λεγα εγώ» των καφενείων αλλά και του διαδικτύου της Μυτιλήνης θριαμβολογούν για τον ύποπτο ρόλο των ΜΚΟ, συντασσόμενοι με τον Ορμπάν στην Ουγγαρία και τον Σαλβίνι στην Ιταλία που απαγορεύει την άφιξη πλοίων διεθνών αποστολών με μετανάστες στην Ιταλία. Εκεί όπου μετά από έξι ημέρες που ήταν στη θάλασσα βρέθηκε λύση για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» στο πλοίο «Diciotti», στο λιμάνι της Κατάνης με την παρέμβαση της καθολικής εκκλησίας της Ιταλίας που θα φιλοξενήσουν 100 μετανάστες αλλά και την Αλβανία και την Ιρλανδία που θα φιλοξενήσουν 40 διασωθέντες. Ο Επίτροπος μετανάστευσης κ Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του και η κοινή γνώμη συμπάθησε την καθολική εκκλησία που βοηθά τους δύσμοιρους μετανάστες από την Αφρική.

Χθες βράδυ στη Μόρια σημειώνονται νέα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των διαμενόντων, Αφρικανών και Ασιατών. 18 κατεστραμμένοι οικίσκοι, 29 προσαγωγές, 2 τραυματίες που ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Η κοινή γνώμη βρίσκεται σε σύγχυση καθώς με βάση το ρεπορτάζ του BBC χθες στενοχωριόταν για τις συνθήκες διαβίωσης από την άλλη όμως δυσφορεί καθώς οι μετανάστες δεν σέβονται τη φιλοξενία μας και κάνουν ταραχές.

Το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη, και ο αποκλεισμός των προσφύγων στα νησιά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα (που μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια) έχει μειώσει τις αφίξεις στα νησιά. Περίπου 30 χιλ έφτασαν το 2017, ανάλογοι είναι οι ρυθμοί για το 2018, αριθμοί χαμηλότεροι των τελευταίων 10 χρόνων (ενδεικτικά 173χιλ το 2017). Δεν υπάρχουν αφίξεις ουσιαστικά, παρ’ όλα αυτά στην πολιτική σκηνή το θέμα χρησιμοποιείται για ακροδεξιά ρητορική και ένταση. Το πρόβλημα ουσιαστικά υπάρχει μόνο στα νησιά, με περισσότερους από 19 χιλ πρόσφυγες και μετανάστες που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα έχουμε τουλάχιστον τους μισούς τον Σεπτέμβριο. Και έφτασε ο Σεπτέμβριος και για μια ακόμη φορά η Πολιτεία είναι αναξιόπιστη δίνοντας πάτημα σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο και εξάπτουν τα πάθη διασπείροντας ξενοφοβίες ψεύτικες ειδήσεις. ΣΗΜΕΡΑ ανοίξτε τα νησιά και απεγκλωβίστε χιλιάδες ψυχές που δεινοπαθούν στα νησιά μας. Για να χαρούμε όλοι ή σχεδόν όλοι καθώς όπως είπαμε κάποιοι χαίρονται αυτή την κατάσταση. Αυτό. Και μετά συζητάμε για όλα τα άλλα.

Μιχάλης Μπάκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top