FOLLOW US

Παντός καιρού

Σε ποιους ανήκει η «δόξα» του νέο-φιλελευθερισμού;

Επειδή, πλέον, ούτε οι δικοί τους, οι «ιδεολόγοι της κουτάλας και της καρέκλας», πιστεύουν, πως η χώρα και ο λαός -που έχει καταντήσει μια άδεια, στυμμένη λεμονόκουπα- μπορεί να συγκινηθεί και να ζωντανέψει με το νέο παραμύθι της… Χαλιμάς, «πως τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε, οριστικά, από τα Μνημόνια», καταφεύγουν στον «μπαμπούλα» του «νέο-φιλελευθερισμού», τον οποίον, τάχατες, θα εξαπολύσει ο «νέο-φιλελεύθερος» Κυριάκος Μητσοτάκης- και όσοι συνοδοιπορήσουν, μελλοντικά, μαζί του -για να κατασπαράξει τον λαό, που ζει ημέρες… ευτυχίας απολαμβάνοντας τα «αριστερά» μέτρα, που υπέγραψαν οι «αντι-νεοφιλελεύθεροι» Τσίπρας/Καμμένος !

Και μην θεωρηθεί ότι από αδυναμία άσκησης και έλλειψη πολιτικής καταφεύγουν στην εύκολη και προσφιλή τους αντιπολίτευση κατά της Αντιπολίτευσης. Η τρανταχτή απόδειξη του… τερατώδους «νέο-φιλελευθερισμού» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ· αποκαλύφτηκε στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε, κατά την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!

-Τι είπε ο άνθρωπος; Μια αλήθεια που την γνωρίζουν και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου: ότι οι άνθρωποι από τη φύση γεννιούνται ά ν ι σ ο ι, ότι ο καθένας κουβαλά τη δική του φυσική «προίκα», άλλος λίγη κι άλλος πολλή, άλλος γεννιέται με τα γονίδια του Μπετόβεν ή του Αϊνστάιν και άλλος με πνευματικά και ψυχοσωματικά προσόντα, με τα οποία μπορεί να σταδιοδρομήσει ως τεχνίτης ή… ποδοσφαιριστής!

Και, βέβαια, με την παραπάνω παραδοχή της «εκ γενετής» ανισότητας των ανθρώπων δεν αρνήθηκε κανείς ότι είναι χρέος της Πολιτείας να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της, προκειμένου να καλλιεργήσουν τα ιδιαίτερα πνευματικά και ψυχοσωματικά προσόντα που διαθέτουν και να εξελιχθούν, ως άνθρωποι και πολίτες, μέσα σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας, και με την βοήθεια της παιδείας και της συνολικής καλλιέργειας των φυσικών προσόντων τους και των ταλέντων τους.

Και, βέβαια, είναι αλήθεια ότι εκτός από τις παραπάνω υποχρεώσεις των δημοκρατικών πολιτικών καθεστώτων και τους τρόπους με τους οποίους ενισχύονται τα άτομα με την πτωχή φυσική «προίκα», ώστε να αποφύγουν την κοινωνική μειονεξία τους, καμιά κοινωνία και καμιά πολιτική οργάνωση, που σέβεται τον άνθρωπο ως ηθική και πνευματική οντότητα, δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να εξαλείφει την «διαφορετικότητα» των ανθρώπων και δεν πρέπει να απαγορεύει τη διαφορετική παρουσία και κοινωνική καταξίωση του κάθε ατόμου με μέτρα ισοπεδωτικά, μέτρα που καταργούν την διάκριση και την αναγνώριση της «Αριστείας» και τα οποία εξισώνουν τον οκνό και τον ανίκανο με τον ικανότερο, τον φιλόπονο και δημιουργικό.

Ο σεβασμός στην ελευθερία του ανθρώπου, η αναγνώριση και η ανταμοιβή της ιδιαίτερης αξίας και προσφοράς στην κοινωνία του κάθε ατόμου- πολίτη αποτελεί την πεμπτουσία της οργάνωσης και της λειτουργίας των δημοκρατικών καθεστώτων, ενώ, αντίθετα, η ισοπέδωση και η ομοιομορφία του… «σοσιαλιστικού αμπέχονου» χαρακτηρίζει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στα δημοκρατικά καθεστώτα, ο άνθρωπος-πολίτης είναι ελεύθερος να ζήσει, να δημιουργήσει και να ευτυχήσει «κατά φύσιν» και, βεβαίως, σύμφωνα με τια αρχές και τις αξίες ενός κοινωνικού συμβολαίου που εκφράζει τη βούληση της πλειονότητας των πολιτών· ενώ, αντίθετα, στα ανελεύθερα, ολοκληρωτικά καθεστώτα ο άνθρωπος καταδικάζεται να ζήσει «παρά φύσιν», ως «στρατιώτης», υποταγμένος στον Νόμο του ενός -του ατόμου δικτάτορα ή του κόμματος δικτάτορα- χωρίς το δικαίωμα και τη χαρά της ελεύθερης έκφρασης και της αξιοποίησης των όποιων -μέτριων ή άριστων- ψυχοσωματικών δυνάμεων διαθέτει.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν, τελικά, την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα», είπε, επί λέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάποιοι έσπευσαν να αντιπαραθέσουν σε αυτά που είπε ο Κ. Μ. την «Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα»: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».

Πολύ ωραία αυτά που λέγονται στη Διακήρυξη, αλλά είναι άσχετα με αυτό που συζητούμε! Και, όπως έγραψε ένας ακόμη από αυτούς που εκπροσωπούν την κοινή λογική και «δεν τρέφουν αυταπάτες», ο μεγάλος ιστορικός και φιλόσοφος Will Durant, «η φύση δεν διάβασε ποτέ την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Συνεχίζει να μας κάνει ά ν ι σ ο υ ς»!

Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι όλοι οι άνθρωποι από τη φύση γεννιούνται ελεύθεροι, με λογική και συνείδηση, ότι ως μέλη μιας πολιτισμένης (δημοκρατικής Πολιτείας) πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και να είναι σεβαστή η ελευθερία και η αξιοπρέπειά τους ως ανθρώπινα όντα· αυτό όμως που συζητείται είναι εάν όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με την ίδια λογική και την ίδια -τέλεια ή ατελή- συνείδηση και εάν είναι δυνατό να εξαλειφθεί η «εκ γενετής» «γονιδιακή» διαφορά ανάμεσα στην λίγη ή την πολλή λογική, την τέλεια ή ατελή συνείδηση των ανθρώπων; Εάν όλοι οι άνθρωποι θα είναι άξιοι (και πώς) να κερδίσουν στη ζωή τους τον σεβασμό στο πρόσωπό τους εκ μέρους των συνανθρώπων και συμπολιτών τους.

Εάν οι διαφορές στους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές μπορούν, οι μεν κακές να εξαλειφθούν ή να περιορισθούν, οι δε καλές να αναπτυχθούν περαιτέρω, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, με την πειθώ, το παράδειγμα και την διαπαιδαγώγηση ή να «απαγορευτούν» με άνωθεν διαταγές, με την ισοπέδωση προς τα κάτω και την στρατιωτική πειθαρχία!

Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, οι αντιπολιτευόμενοι να αποκαλύψουν το τέρας του Νέο-φιλελευθερισμού, μέσα στα όσα είπε ο Κ. Μ. Το νέο-φιλελεύθερο τέρας έχει προ πολλού λημεριάσει σε πολλά μέτρα που επέλεξε και δέχτηκε να υπογράψει η λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.: στην εξαφάνιση του «κοινωνικού κράτους», στα πετσοκομμένα επιδόματα των αναπήρων, στην άθλια κατάσταση των νοσοκομείων και των σχολείων, στην υποθήκευση για 99 χρόνια ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, στην καταστροφή, λόγω υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, στην περικοπή, για πολλοστή φορά, των συντάξεων των απομάχων της ζωής, στα εξευτελιστικά μεροκάματα του μόχθου των νέων ανθρώπων, στη δήμευση της περιουσίας των θυμάτων της οικονομικής κρίσης.

Η δόξα της εφαρμογής στην πράξη του νέο- φιλελευθερισμού, στο μεγαλύτερο μέρος της, ανήκει στη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Όσο γι’ αυτούς που θα τους διαδεχτούν ευελπιστούμε να επιδείξουν λιγότερο ζήλο και πάθος για την απόκτηση μιας τέτοιας δόξας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top