FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Προσποιήσεις ταυτότητας…

Οι περασμένες εβδομάδες ήταν πυκνές γεγονότων και συμβολισμών: θόρυβος παθών, διχασμού και πόλωσης κάλυψε το «προνομιακό οικόπεδο του Κόσμου» που φοβάται μην κι έχει μπει πωλητήριο. Πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά παραγωγικές οι μέρες τούτες, καθότι μηχανισμοί διαμόρφωσης του δημόσιου λόγου ξεκαθαρίστηκαν οριστικώς και πολιτικές ή κομματικές καινοτομίες βρήκαν το δρόμο τους στην πράξη. Μόνο, το παλαιό δομικό πρόβλημα ταυτότητας που μας κατατρώγει αιώνες τώρα παρέμεινε αλώβητο να μας καταδυναστεύει για μακρύ καιρό ακόμα. Απλώς καταλάβαμε οριστικά ότι το ξεπερνάμε με φανταχτερές προσποιήσεις.

Δείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου οι Γίγαντες ως γνωστόν διακρίνονται. Το ξέραμε για τα εύγευστα ομώνυμα φασόλια, το μάθαμε και με την διεθνώς επικροτούμενη και υποστηριζόμενη προσποίηση: εμείς θα λέμε πώς η ΠΓΔΜ δε θα λέγεται Μακεδονία κι εκείνοι θα κάνουν ότι μας πιστεύουν. Δείτε την «καθαρή έξοδο» από «τα μνημόνια»: εμείς θα θριαμβολογούμε ότι «βγήκαμε από την επιτροπεία» κι αυτοί θα λένε κάθε τρίμηνο στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, «καλά παιδιά ό,τι πείτε, πλην όμως “δεν” αυτό, “όχι” το άλλο… και στο βάθος οι χορεύτριες -οι Αγορές, δηλαδή- θα κελεύουν».

Ο προσχηματικός μηχανισμός πολιτικής είναι πλέον διαυγής, συγκροτείται δε από τρία στάδια. Κατ’ αρχήν, εάν δεν περνάει η όποια εικονική πραγματικότητα ονειρευόμαστε, επικαλούμαστε τα «γεγονότα». Εάν δεν μας αρέσουν τα γεγονότα, επικαλούμαστε κάποια εικονική πραγματικότητα. Εάν δεν μας βολεύουν ούτε τα μεν ούτε η δε, βάζουμε τις φωνές, κτυπάμε το χέρι και ξεμαλλιαζόμαστε στα πρωϊνάδικα (ή ακόμα καλύτερα στη… Βουλή).

Η πολιτική καινοτομία έγκειται στην ανάδειξη δύο περίεργων σχημάτων. Το πρώτο είναι η έννοια και πράξη του «αντι-συμπολιτευόμενου» κόμματος ή του «αντι-κυβερνητικού συγκυβερνήτη». Δεν ξέρω πώς αλλιώς μπορεί να ονομάζεται η ταυτότητα των ΑΝΕΞ.ΕΛΛ. Κι αν είναι αναμενόμενη αυτή η καθεστωτική πιρουέτα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: τί είδους «Αριστερά» είναι αυτή που ανέχεται στην ιστορική πορεία των πραγμάτων ανάλογες θέσεις;

Το δεύτερο σχήμα είναι το «αντι-μετα-μνημονιακό» πρόταγμα. Οι πάντες κλείνουν το μάτι στο πόπολο, οι μεν ως πονηροί που θα κοροϊδέψουν από Σεπτέμβρη τους κουτό-φραγκους, οι δε ότι θα επαναδιαπραγματευθούν τους όρους. Ζούμε το Τέταρτο Μνημόνιο πλέον, με σαφή ορόσημα: το 2022 (πάει κι η 200η Επέτειος της Ανεξαρτησίας), το 2060 (δυνητικό τέλος των αποπληρωμών) και το 2115 (τέλος της ισχύος του Υπερταμείου). Προς το παρόν, ο «στρατηγικός ενοραματιστής» Τσίπρας (τί άλλο θα ακούσουμε, Παναγία μου) διαπραγματευόμενος δέσμευσε 25 δις Ευρώ δημόσια περιουσία ως ενέχυρο για το θρίαμβο των Βρυξελλών, προχθές. Αν θελήσει να καταλάβει κάποιος γιατί ακριβώς μιλάμε, το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι σήμερα δεν υπερβαίνει τα 5 δις, π.χ. τα τραίνα πωλήθηκαν για 45 εκατομμύρια Ευρώ.

Ο συνδυασμός προσποίησης επί της ταυτότητας μπορεί να αποκτήσει φυσική ταυτότητα προσώπου: Κώστας Ζουράρις, βουλευτής ΑΝΕΞ.ΕΛΛ. Ο εν λόγω δημιουργός του κατσαρού ιδιώματος της «νέο-αρχαϊζουσας», με το οποίο πορεύεται επιτυχώς κάποιες δεκαετίες τώρα στην αλαλάζουσα χώρα, ως δήλωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το «Μακεδονικό», εκδήλωσε έντονα ψυχοσωματικά προβλήματα -ρίγη και τάση προς έμετο- με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την ονοματολογική συμφωνία. Έσπευσε δε να δηλώσει ευθαρσώς την προσβεβλημένη ταυτότητα του: «Κωνσταντινουπολίτης ΚρητοΜακεδών». Πώς το είπατε αυτό, κύριε Βουλευτά; Προς τί η απορία βέβαια για ένα ελεύθερο αντι-συμπολιτευόμενο πνεύμα τέτοιου βεληνεκούς που είχε δηλώσει παλαιότερα, πάντα σε ταυτοτικό ζήτημα, ότι είναι «Αρχαίος Έλλην Κομμουνιστής»; Για να μην ταλαιπωρείται ο ίδιος, για να μην μπερδευόμαστε κι εμείς, η ταυτότητα του «Μ»ΠΑΟΚαρα, θα αρκούσε για να πάμε παρακάτω. Κατά τα λοιπά, Γκορνο-Ρωμέικη νεύρωση.

Με τούτα και μ’ εκείνα, η εβδομάδα κλείνει απολύτως δημιουργικά: λαός πολύς περίμενε τον Α. Σώρρα, κραδαίνοντας πλήθος ελληνικών σημαιών, κατά την προσαγωγή του στα Δικαστήρια. Μέγα το Των Ψεκασμένων Κράτος… κι ανάλογες οι προσποιήσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μπάχαλο erga omnes Η Θεία Κωμωδία… »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top