FOLLOW US

Βήμα Διαλόγου

  • ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα: 15 ημέρες μετά
Φωτογραφία τραβηγμένη την Τετάρτη 19 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στη γωνία των οδών Βερναρδάκη και Σαρανταπόρου

Επιστολή προς τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνο Πίτσιο, απέστειλε ο Στρατής Μπαλάσκας, μόνιμος κάτοικος του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης, αναφορικά με την πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σε αυτή επισημαίνονται:

«Από την αρχή της συζήτησης για την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου είχα εκφράσει επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα που θα είχε στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κουλμπάρας και ιδιαίτερα αυτών στο κάτω τμήμα της.

Κι αυτό όχι επειδή θεωρώ πως η πεζοδρόμηση αυτή καθαυτή είναι κακή ενέργεια αλλά γιατί δεν υπήρξε ουσιαστικός σχεδιασμός ούτε για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ούτε για τη δυνατότητα στάθμευσης των επισκεπτών του ιστορικού κέντρου, ούτε για το τι θα συμβεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (κίνηση ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος). Επιπρόσθετα, δεν έχω εμπιστοσύνη σε μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι δρουν πολλές φορές σε βάρος της εικόνας του ιστορικού κέντρου, παρότι από αυτή βιοπορίζονται, αλλά και της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Δυστυχώς, 15 μέρες μετά την εφαρμογή της απόφασης, δικαιώθηκα. Η πεζοδρόμηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά «τραπεζοδρόμηση». Δηλαδή δεν αφορά τους πολίτες, αλλά το δικαίωμα κάποιων επιχειρηματιών να εκμεταλλεύονται δημόσιο κατά τα άλλα χώρο, βγάζοντας τραπεζάκια. Κάτι που δεν ξέρω αν νόμιμα ή με την ανοχή (στην καλύτερη περίπτωση) τίνων, το πράττουν.

Τα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κατά την οποία αποφασίστηκε η πεζοδρόμηση, παραμένουν κενό γράμμα. Οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να βγάζουν τα σκουπίδια τους στους κάδους που βρίσκονται στα σπίτια και όχι στα μαγαζιά τους, όποτε το θέλουν αυτοί και όχι όποτε ορίζεται από τις πινακίδες που τοποθέτησε ο Δήμος. Η κατάσταση είναι τραγελαφική, αφού το πότε περνά το απορριμματοφόρο, πότε γίνεται η αποκομιδή και αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κάδοι, αλλάζει από ώρα σε ώρα κυριολεκτικά και ανάλογα με τη διάθεση του ενός ή του άλλου δημοτικού λειτουργού.

Ταυτόχρονα, οι χώροι αποθήκευσης επιχειρήσεων (μεταλλικές ντουλάπες) παραμένουν στα σοκάκια, εμποδίζοντας τη διέλευση πεζών και αυτοκινήτων, ενώ αποτελούν και εστίες μόλυνσης. Η οδός Βερναρδάκη αποτελεί παρκινγκ αυτοκινήτων και δικύκλων όλων των άλλων, εκτός των μόνιμων κατοίκων. Η δε περιφρούρηση της εισόδου της, από τη Θέμιδος, με ευθύνη των επιχειρηματιών και η δυνατότητα παρκινγκ αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους, όπως και αποφασίστηκε, ακούγεται ως… ανέκδοτο.

Τι απέμεινε λοιπόν;

Το δικαίωμα των επιχειρηματιών να βγάζουν τραπέζια στο δρόμο κατά το δοκούν. Τα σκουπίδια, παντού, μέσα στα σπίτια μας. Τα βραδινά τραπεζοκαθίσματα αποθηκευμένα στα πεζοδρόμια στη διάρκεια της ημέρας, που δεν επιτρέπουν σε κανέναν ούτε να περπατήσει. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα στην Κουλμπάρα, καθ’ όλο το 24ωρο, όπως κάνει κέφι στον καθένα.

Θα είμαστε πάλι οι κακοί εάν προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για τις κάθε λογής επιχειρηματικές αυθαιρεσίες και καλοί όσοι αδιαφορούν για τον κάτοικο του ιστορικού κέντρου; Αποτελούν όλα ετούτα δείγματα σύγχρονης πόλης, για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι; Αν ναι, τότε με συγχωρείτε, αλλά διαφορετική έννοια έχουν οι λέξεις για εμένα και άλλη για τη δημοτική αρχή».

 

 

Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 10:59
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top