FOLLOW US

Χρονογράφημα

Πάσχα στα κοινωνικά δίκτυα

Αυτές τις ημέρες τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν από κόκκινα αυγά, σούβλες, κατσαρόλες με μαγειρίτσα και κοκορέτσια. Ακόμη και φωτογραφία από κεφαλάκι αρνίσιο βραστό εντόπισα και αντεράκια πλυμένα. Έναν άνθρωπο που κάθε Πάσχα τη βγάζει με λουκάνικα, σαλάτα και τσουρέκι, γιατί δεν μπορεί να φάει τίποτα από τα υπόλοιπα, όλο αυτό το …ας το πούμε συγκαταβατικά, υπερθέαμα, δεν τον ενθουσιάζει κιόλας!

Αλλά τα κοινωνικά δίκτυα είναι χρήσιμα! Ασυζητητί! Ειδικά τις άγιες μέρες! Μπορείς να ευχηθείς «Χριστός Ανέστη» στη φίλη σου στην Αυστραλία ή στη φίλη σου που γιορτάζει στην Πέτρα και για κάποιον λόγο αδυνατείς να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά. Μαθαίνεις τα νέα συναδέλφων και μαθητών για όλο το δεκαπενθήμερο που μεσολαβεί, έστω τις ειδήσεις τους σε τίτλους! Μαθαίνουν κι αυτοί τα δικά σου! Ή αυτά που θέλεις εσύ να τους πεις!

Για όλους εμάς που γιορτάζουμε το Πάσχα μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τα κοινωνικά δίκτυα μάς επιτρέπουν να πάρουμε μια γεύση από τον εορτασμό του Πάσχα στο νησί και στο χωριό ειδικότερα. Χάρη στα διαδικτυακά της κουμπάρας Αναστασίας στην ΕΡα Αιγαίου, είδα τα φαναράκια στον ουρανό της πόλης και πολύ τα χάρηκα. Ωραίο θέαμα και αξιοπρεπές ταυτόχρονα από αισθητικής απόψεως. Από την άλλη έζησα μια αληθινή τραγωδία: Να ψάχνω πετρανό επιτάφιο και να μην βρίσκω. Ευτυχώς μερίμνησε η φίλη μου η Ειρήνη και ανέβασε μία φωτογραφία. Παρατηρώντας την, θυμήθηκα ότι το εσωτερικό της εκκλησίας δεν είναι η Παναγία. Ρώτησα κι έμαθα ότι φέτος η περιφορά έγινε στον Άη Γιώργη, γιατί γίνονται επισκευές στην εκκλησία πάνω στον Βράχο. Τώρα θα ρωτήσετε: «Είναι αυτό σημαντικό;» Ασφαλώς και είναι. Ίσως όχι εξαιρετικής σπουδαιότητας, ποτέ του όμως κάποιος δε θέλει να αποκόπτεται από τον τόπο που γεννήθηκε.

Έτσι φέτος εκτίμησα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όχι για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, την τηλεοπτική κάλυψη κάθε συμβάντος στην περιοχή από τον φίλο μου τον Βαγγέλη, ο οποίος μας επικοινωνεί τα νέα του χωριού διαδικτυακά, μέσα από το itvpetra. Όσοι δεν είμαστε γκάγκαροι Αθηναίοι, συναγωνιζόμαστε αναμεταξύ μας, ποιανού αντίστοιχο μέσο ενημέρωσης είναι το καλύτερο! Γίνεται χαμός μ’ αυτό: Ευρυτανία ή Μυτιλήνη; Κρήτη ή Κάρπαθος; Χαλασμός! Κοντραριζόμαστε με παρελάσεις, ακολουθίες, καιρικά φαινόμενα, επισκέψεις επωνύμων! Στο τελευταίο μάς τρώνε όλους τα κυκλαδονήσια ! Και βέβαια η όλη διαδικασία της …ευγενούς αυτής άμιλλας, ευνοεί και το to know us better! «Ορίστε, αυτή εκεί, που βλέπετε, είναι παλιά μου συμμαθήτρια, δεν της φαίνεται, έχει γεμίσει ρυτίδες», «Α, κοίτα, η φίλη μου, ρε παιδί μου, κορμί λαμπάδα, τόσα χρόνια μετά, κοίτα φορά άσπρη φούστα και πλέει πάνω της». «Καλέ, ποιον κοιτά έτσι τούτος πάνω από την εξέδρα των επισήμων;» «Όχι ποιον, ποιαν;» «Α, την κυρία με τα μαύρα που παρελαύνει με τα μωρά!» «Ξερακιανή είναι!» «Περί ορέξεως…».

Οι ατάκες αφορούν στιγμιότυπα από όλα τα δίκτυα γενικά. Αλλά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δεν περνά χωρίς την εικόνα της Παναγιάς λουσμένη στα βεγγαλικά. Χωρίς το πετρανό Χριστός Ανέστη. Από το οποίο δεν απουσιάζει το κοινωνικό σχόλιο (ποιους δεν είδαμε να ανεβαίνουν στην εκκλησία;), κυριαρχεί όμως η κατάνυξη, η αγάπη και η νοσταλγία, για ένα δικό μας παρελθόν, αγαπημένο, γιατί είναι το παρελθόν μας, και κρύβει μέσα του τους πιο αγαπημένους μας, τους γονείς μας, την εφηβεία μας, τους συγγενείς μας, την κοκεταρία μας, παλιά φλερτ, την αναμονή μεταμεσονύχτιου ξεφαντώματος, τον τόπο μας βιωμένο από μας τους ίδιους, μια εμπειρία δυνατή και γι’ αυτό και αλησμόνητη!

Αν μου ζητήσετε να συνοψίσω και να καταλήξω, μάλλον χρήσιμα τα θεωρώ τα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί, αν συνδυαστούν με την κατά πρόσωπο επικοινωνία, τον πιο άμεσο και αυθεντικό τρόπο ζωής, μάλλον ανανεώνουν τις σχέσεις, τροφοδοτούν τις επαφές, ενισχύουν την μνήμη, προσφέρουν ενημέρωση. Χριστός Ανέστη λοιπόν! Και αυτό εξ αποστάσεως!

 

Καλυψώ Λάζου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top