FOLLOW US

Ubi dubium ibi libertas

Πάρε κόσμε, πάρε…

Το αγγλόφωνο περιοδικό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για το 2018, είναι αποκαλυπτικό. Καταρχάς οι συνεντεύξεις όλου σχεδόν του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας (από τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, την Γεννηματά, τον Καμμένο και το μισό υπουργικό συμβούλιο), γραμμένες στα αγγλικά γιατί απευθύνονται σε ξένους πιθανούς επενδύτες.

Η πρώτη συνέντευξη είναι αποκαλυπτική. Ο Πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι το τρίτο μνημόνιο είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα γιατί έδωσε προτεραιότητα στις δομικές αλλαγές, σε δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, να γίνει η χώρα μας μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στην ίδια γραμμή και οι αρχηγοί των αντιπολιτευτικών κομμάτων. Στις επόμενες σελίδες του περιοδικού καταγράφεται πιο αναλυτικά ποιος είναι αυτός ο δύσκολος δρόμος των «μεταρρυθμίσεων». Οι «επενδυτικές» ευκαιρίες είναι η πώληση ΔΕΠΑ (αέριο), Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, τα μονοπώλια του νερού (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), 17 μαρίνες, ΕΛΤΑ, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θερμές πηγές, αεροδρόμιο στα Σπάτα (στο οποίο ήδη έγινε επέκταση της σύμβασης για 20 χρόνια μέχρι το 2046 με μικρότερο αντίτιμο από το μικρότερο αεροδρόμιο της Σόφιας), Εγνατία οδός (στην οποία έγινε ήδη επέκταση σύμβασης σε γνωστό εργολάβο μέχρι το 2026 με 200.000 ευρώ ημερήσια κέρδη διελεύσεων), οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κ.α.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν σε ένα ευρύτερο εργασιακό κλίμα που διευκολύνει. Σε επόμενες σελίδες αναλύονται αυτά τα «επόμενα βήματα που θα είναι σκληρά» στη βάση όλων όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. Δηλαδή και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από ΕΦΚΑ και ΕΣΥΕ που αναφέρει το περιοδικό, τα χρόνια 2014 ως 2017 οι μισθοί είχαν μείωση 20,4% και οι συντάξεις αντίστοιχο ποσοστό (αναφέρεται ο μέσος όρος συντάξεων που είναι τα 722 ευρώ με 171 επικουρική, ενώ δικαιούχοι του ΕΚΑΣ είναι οι μισοί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με το μισό ποσό επίσης). Όμως η ανεργία της χώρας μας είναι στο ποσοστό 20,5% με ποσοστό ανεργίας νέων στο 39,5% και για να μειωθεί περαιτέρω θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, να αυξηθεί η μερική απασχόληση με μέσο όρο μισθών στα 330 από 389 ευρώ που ήταν το 2017, και να μειωθούν οι συντάξεις μέχρι 18%.

Μια χαρά και αρκετές τρομάρες για όλους μας. Αλήθεια αν αυτός είναι ο σκοπός αλλά και η θέληση όλων των παραπάνω συνεντευξιαζόμενων εμείς ως ψηφοφόροι το γνωρίζουμε αυτό; Αλήθεια θέλουμε να ξανακολουθήσουμε αυτό το δρόμο πολιτικής που μας έφερε ως εδώ σαν να είμαστε σε ένα κυκλικό και χωρίς διέξοδο λαβύρινθο; Σε ποιον αρέσει να είναι ο τελάλης φωνάζοντας πάρε κόσμο πάρε, αλλά αντί για καρπούζια να πουλά το βιος, το σπίτι, την εργασία, τη δημόσια περιουσία, τη χώρα του; Ναι ξέρω, «δεν υπάρχει εναλλακτική». Ή μήπως έτσι νομίζεις; Μήπως δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η εναλλακτική;

 

* Ο Στράτος Γεωργούλας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εσύ τί δήμαρχο θέλεις; Περί βλακείας »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top