FOLLOW US

Χρονογράφημα

Πανσέληνος ούζο και θαλασσοπαρέα

Μαζωμένες φυσικές κι υπερφυσικές οι δυνάμεις δίνανε μάχη να νικήσουν θαρρείς τα εγκόσμια, μαγνήτες υπέρηχους και πνέματα, για να βαστήξει τούτη η ώρα, τούτη η θαλασσοβραδιά στο ξεκίνημα του Αλωνιστάρη για πάντα.

Και θωρούσα ανατολή μεριά, εκεί που σώνεται ο γιαλός κι αρχινίζει πάλι στεριά, να κατρακυλούν απ’ τα βουνά, να χάνονται στους μαυρισμένους κάμπους και να αφανίζονται κυνηγημένοι από αλλόθρησκους οι προγόνοι μας, ν’ αφήνουν οπίσω το βιος τους, να λαμπαδιάζει η Σμύρνη, να υψώνονται μεσούρανα φλόγες και κραυγές πόνου ανάκατες με αλαλαγμούς βαρβάρων, κι υστερνά να σμίγουν όλα και να βουλιάζουν στο επερχόμενο σκοτάδι. Ένα σκοτάδι απόψε γλυκό, απαλό, που έσβηνε τη Μικρασία από τα μάτια μου κι απόμενε μοναχά ο Μόλυβος με τη κεντημένη δαντέλα στην κορφή του για να θυμίζει πως κι από δω περάσανε ορδές βαρβάρων μα δε λύγισε, σα που δε λύγισε η Ελλάδα ολάκερη, σα που δε θα λυγίσει μηδέ και σήμερα κι ας λένε ότι θένε μικροί και μεγάλοι.

Μα να. Στο αχόφως αναδύονταν απ’ των κυμάτω το τρεμούλιασμα οι πατεράδες μας, βαδίζανε στο υγρό στοιχείο απάνω και πέμψανε μεσόγιαλα θριάμβου ιαχές σαν είδανε στεριά κι αθρώπους ομόθρησκους, τους αβλαστούς τους. Ανάψανε δάδες ευτύς κι ήρθανε ως την αμμουδερή θαλασσόχτη τη Γαβαθιανή και μπήξανε τους πυρσούς κατάγιαλα.

Φώτα τότες κι άλλα ανάψανε δειλά, εδώ, στο Γαβαθιανό μετερίζι, μ’ ολόγυρα εκκλησάκια θαματουργά εφτά και την Αγιά Κυριακή στην απρόσιτη κορφή να καμαρώνει και να μας ευλογεί, και καμιά εικοσαριά νοματαίοι, σμάρι κεφιού κι αγάπης βουερό γινήκαμε να υποδεχτούμε, να υμνολογήσουμε ποθούσαμε, την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο.

Χαμογελάσανε οι προγόνοι μας, «καλά τα πάνε τα φύτρα που αφήκαμε οπίσω μας», είπανε, χαθήκανε, κι αθόρυβα απλώθηκε πιότερο φως, ένα φως βγαλμένο απ’ της νιόφερτης πανσέληνας τα ερωτοτροπήματα με την πλάση, πήρε φωτιά ο γιαλός κι όλο στραφτάλιζε κι αρχινήσανε ένα πρωτόγονο χορό τα δελφίνια που υμνούσανε το Δημιουργό για το μεγαλείο ετούτο, όταν άξαφνα ανάψανε δάδες ειρήνης και πνεμάτου ύμνησης στη χιλιοφιλημένη από κύματα άμμο, στο πλάι μας.

Απλωθήκανε πιάτα πρόχειρα, μεζέδες, μπουκάλια, ποτηράκια και λιχουδιές, κροτάλισαν οι γλώσσες, κελάρυσε στα λαρύγγια το οινόπνεμα, κουβέντες αεράτες, γέλια, πειράγματα ακουστήκανε κι αφροπετούσαν στη γύρα ονόματα γνωστά, Θανάσης Σταύρος Ροδούλα Μαρία Φωτεινή Ευρυδίκη κι άλλα, φίλων εκλεχτών, παρόντων στη μεγάλη τη γιορτή ετούτη.

Μα ως απάλυνε κι άλλο το σκοτάδι, φανήκανε κιθάρες τρεις, εκεί στην αμμούτσα απάνω, με τεντωμένες τις χορδές, στην αγκαλιά του Χρίστου του Στάθη και του Μάριου να κελαηδάνε και γνωστά της παράδοσής μας τραγούδια πλημμυρίζανε τον θαλασσινόν αγέρα. Κι έρχονταν αντάμα βουκολική των κουδουνιών η μουσική πέρα από τη Λυγερή και τα Καμπιανά βοσκοτόπια, να πέψουν ύμνους προς τη μεγάλη βασίλισσα της βραδιάς που απόψε έλουζε σπάταλα τη γης ολάκερη. Μα δεν ήτανε Βασίλισσα, θύλακας και ταμιευτήρας ήτανε γιομάτος ευχές τραγούδια όρκους κι ερωτικά ξεσπάσματα απλωμένα χρόνια αμέτρητα από καταβολής του κόσμου μπροστά της από πονεμένους ρομαντικούς κι ερωτευμένους συνανθρώπους μας. Νύμφη ζηλευτή ήτανε το ολόγιομο φεγγάρι, η πρώτη για τη χρονιά ετούτη Αυγουστιάτικη πανσέληνος.

Περασμένα μεσάνυχτα ήντουσαν, κι ως έβλεπα δρώμενα και μη, κι ως πλημμύριζαν ήχους αυτιά, νεύρα και ψυχή μου, έκρηξη εγίνηκε, με άρπαξε, βρέθηκα ορθός κι αρχίνηξα ανυπόδητος να φέρνω με τις νότες άτσαλα μα παθιασμένα τα βήματά μου στη ζεστή τη Γαβαθιανή την άμμο.

Όλα φωτίστηκαν αυτοστιγμεί, αγάπες οράματα καημοί και πόθοι, γυρίζανε σα γαϊτανάκι, όλη η πλάση στροβίλιζε και χιλιάδες προσώπατα γελαστά, χαρούμενα μου στέρνανε από τα έγκατα μιαν ανάσα, μιαν ευκή.

«Μακάρι ετούτη η στιγμή, ποτέ να μην τελέψει.»

Τι άλλο μπορεί να θέλει ο θνητός, απαλλαγμένος από μάταια πλούτη και στολίδια ψυχοφθόρα, για να γευτεί τη δίψα, και τα μάχητα να χορτάσει ετούτο το αγαθό που σπαταλάμε άσκοπα, την απλή, την όμορφη ζωή μας;

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top