FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Όχι στο όνομα μου…

Από το καλοκαίρι του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, είχα καταγράψει σε τούτη τη στήλη, την άποψη μου ότι η υπόθεση των «8» φυγάδων θα αναδειχθεί σε κρίσιμο ζήτημα ταυτότητας για την Ελλάδα. Όχι μόνον σε επίπεδο διεθνών -και διμερών- σχέσεων· κυρίως, ως μέτρο της ισχύος της δημοκρατικής Αρχής και της φιλελεύθερης Αρχής στη χώρα. Συνοπτικά, η δημοκρατική Αρχή προβλέπει μεν την αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση βάσει της λαϊκής ψήφου και δεσμεύει τη χώρα βάσει των αποφάσεων μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, απαιτεί όμως ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να ασκεί τη διοίκηση εξ ονόματος και υπέρ όλων των πολιτών. Η φιλελεύθερη Αρχή προβλέπει την επικράτηση του Κράτους Δικαίου, της ελεύθερης αγοράς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο δυτικό Κράτος.

Η νομική και θεσμική περιπέτεια των «8», ιδιαίτερα μετά το απερίγραπτο φιάσκο της πρόσφατης επίσκεψης Ερντογάν, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά ως προς τα παραπάνω. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις όποιες υποτιθέμενες -εάν υπάρχουν- μυστικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη, που σίγουρα αποστρέφεται κατά ακραίο και δημόσιο τρόπο την ουσία των δύο Αρχών. Οι συνεχείς παλινωδίες όμως στις δηλώσεις και τους χειρισμούς, η σπουδή με την οποία η Κυβέρνηση δια χειρός Μουζάλα (!) αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου για τον πρώτο εκ των «8», οι νομικές ακροβασίες του Υπουργού Δικαιοσύνης περί εκδίκασης της υπόθεσης συμμετοχής τους στο πραξικόπημα στην Ελλάδα, οι ιδεολογικές σάλτσες τύπου Αυλωνίτη περί το ανεπιθύμητο της παρουσίας και προστασίας πραξικοπηματιών στην Ελλάδα, κ.ο.κ., συντείνουν στην άποψη ότι στην καλύτερη περίπτωση ευρισκόμεθα ενόψει κατάστασης «φινλανδοποίησης» και στη χειρότερη ότι απομακρυνόμεθα από τις θεμελιώδεις Αρχές. Προς υπόμνηση, η «φινλανδοποίηση» ήταν όρος που χαρακτήριζε την πολιτική ομηρία και αδράνεια της Φινλανδίας έναντι του κινδύνου Σοβιετικής εισβολής, επί Ψυχρού Πολέμου.

Υπάρχουν κάποια ακλόνητα δεδομένα. Όλες οι πολιτικές πλευρές στην Τουρκία ασκούν αναθεωρητική πολιτική, τόσον της ιστορίας όσον και των διεθνών συμβάσεων. Το έπραττε συστηματικά η κεμαλική νομενκλατούρα -στρατός, δικαιοσύνη και διπλωματία· το πράττει επί τα χείρω ο ισλαμιστής Ερντογάν, ο οποίος έχει συνασπισθεί με τους Γκρίζους Λύκους και (θα) επιχειρεί να καρπωθεί και τα εθνικιστικά αισθήματα των εκκοσμικευμένων κεμαλιστών αντιπάλων του. Το ζήτημα με τους «8» είναι ότι σε ένα σύγχρονο δυτικό Κράτος δεν ενδιαφέρει άλλον τί πέραν του δικαιώματος τους να τύχουν δίκαιης δίκης και ανθρώπινης μεταχείρισης στην Τουρκία. Η ελληνική Δικαιοσύνη και η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Ασύλου -όπως άλλωστε έκαναν ήδη και η Σουηδική, η Γερμανική, η Γαλλική.. σε αντίστοιχες περιπτώσεις- έκριναν τελεσίδικα ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν συντρέχουν σήμερα. Προς τί επομένως όλη αυτή η «φασαρία» με τον Τζανακόπουλο να εκδίδει σχετικούς χρησμούς καθημερινώς για την κυβερνητική στρατηγική;

Είναι προφανές ότι το υπονοούμενο κυβερνητικό «αφήγημα/τέχνασμα» προβλέπει ότι εφ’ όσον ούτως ή άλλως, η Δικαιοσύνη θα κρίνει υπέρ της μη-έκδοσης των «8», εμείς θα κάνουμε ότι «πρέπει» ώστε να καταδείξουμε στο Σουλτάνο ότι «δεν τους θέλουμε». Πρόκειται περί πονηρίας παιδικού επιπέδου. Πρόκειται για μια ακόμα εκδοχή υπερήφανης πολιτικής ασάφειας/διαπραγμάτευσης στο γόνατο· μόνο που τώρα, το διακύβευμα είναι ο λόγος του Τσίπρα έναντι του Ερντογάν. Πρόκειται για απίστευτη φθορά του Ηθικού κύρους ενός πολιτισμού που θεώρησε την προστασία του «ικέτη» κορυφαία υποχρέωση του. Βαρύ το κόστος που οφείλω να καταβάλω για την εικόνα του Τσίπρα!

Όχι στο όνομα μου, ως Έλληνα πολίτη εκπροσωπούμενο δημοκρατικά από την εκλεγμένη Κυβέρνηση μου, αυτή η προσβολή στις θεμελιώδεις αξίες και Αρχές της χώρας μου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το Έτος που φεύγει… Το στερητικό «α»… »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top