FOLLOW US

Παντός καιρού

Όταν ο λαός μεταλλάσσεται σε «μάζα»

«Αν θέλεις να κερδίσεις τη συμπάθεια των μαζών, πρέπει να τους λες τα πιο ηλίθια και τα πιο χυδαία πράγματα». Αδόλφος Χίτλερ.

 

Ο Γάλλος κοινωνιολόγος και ψυχολόγος Γουστάβος Λεμπόν, στο περίφημο βιβλίο του «Η ψυχολογία των μαζών», εξηγεί πώς ο άνθρωπος- πολίτης μπορεί να μεταμορφωθεί σε «μαζάνθρωπο», να συμπεριφέρεται, δηλαδή, και να αντιδρά ως αγέλη: «Το μέλος του πλήθους είναι ένας κόκκος άμμου, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, που το παρασέρνει ο άνεμος. Τα συναισθήματα και τα βαθύτερα ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια με την βοήθεια της ανωνυμίας αλλά και την καθοδήγηση των ηγετών της μάζας».

Μέσα στη μάζα εξαφανίζεται η ατομική συνείδηση και αναστέλλεται η λειτουργία της κρίσης. Ο άνθρωπος λειτουργεί σύμφωνα με την κυρίαρχη συνείδηση του πλήθους, στο οποίο συμμετέχει, και παραδίδεται, εξολοκλήρου, στη ορμή των συναισθημάτων και των ενστίκτων του. Έτσι μπορεί να εκστομίσει λόγους και συνθήματα και να προβεί σε ενέργειες, τις οποίες, κατά μόνας, ουδέποτε θα διανοούνταν να πράξει (όπως ήταν, π.χ., το σύνθημα «να καεί, να καεί το μπ… η Βουλή», καθώς και οι χειροδικίες εναντίον πολιτικών).

Στη διαμόρφωση της μαζικής συνείδησης πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο ηγέτης, ο οποίος εκφράζοντας τα κυρίαρχα συναισθήματα του πλήθους -όσα η μάζα αρέσκεται να ακούει, αυτά που ορέγεται, μισεί ή φοβάται- γοητεύει με τη ρητορική του ικανότητα και χειραγωγεί τη μάζα προς τον στόχο, όπου οι προσωπικές του φιλοδοξίες αποβλέπουν.

Ο δημεγέρτης και δημαγωγός, άριστος χειριστής της τεχνικής της υποβολής, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει -καθ’ υπερβολήν- τα ψεύδη, προκειμένου να ερεθίσει περισσότερο τα κατώτερα ένστικτα του πλήθους ή να τους υποσχεθεί έναν κόσμο φαντασιακό, όπου οι «κακοί» θα τιμωρηθούν (με κρεμάλα… στο Σύνταγμα) και οι πιστοί οπαδοί θα απολαμβάνουν «τα πιλάφια και τα ουρί» του παραδείσου!

Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη: «Εάν επαναλαμβάνεται ένα ψέμα, αρκετά συχνά, στο τέλος γίνεται αλήθεια» (Γκαίμπελς). «Η απλή αλήθεια δεν γίνεται πιστευτή από τις μάζες, ενώ την υπερβολή, επειδή εντυπωσιάζει περισσότερο, την πιστεύουν».

Και όποιος ξέρει να καλλιεργεί αυταπάτες επικρατεί στη πολιτική διαμάχη, ενώ, αντίθετα, όποιος προσπαθεί να λυτρώσει τον λαό από τις αυταπάτες συντρίβεται (π.χ. «σχίζουμε τα Μνημόνια» και «κάνουμε τις αγορές και χορεύουν πεντοζάλη» κ.ά.).

Για το ασφαλές «ντοπάρισμα» της μάζας χρειάζεται, πάντα, η κατασκευή ενός εχθρού {ο Χίτλερ (καθώς και κάποιοι σημερινοί μιμητές του) βρήκε τους Εβραίους. Οι εγχώριοι «υπνωτιστές των μαζών» επινόησαν τους «τοκογλύφους» Ευρωπαίους (που μας δανείζουν με τόκο… 1%) και τους ντόπιους «πράκτορές» τους, τους αποκαλούμενους και «νέο-φιλελέδες»}!

Ο ηγέτης των «μαζών», εκτός από δεινός ρήτορας (κάτι σαν Αντρέας των μπαλκονιών) πρέπει να είναι και «γενναίος» (ηρωικός -επί 17 συνεχείς ώρες- διαπραγματευτής), να διαθέτει (κατ’ απονομήν, από τον ίδιον στον εαυτό του), στον μέγιστο βαθμό, το «ηθικό πλεονέκτημα», να είναι ο αυθεντικός συνεχιστής των «ηρωικών αγώνων του λαού», αυτός που εκπροσωπεί το «ΝΕΟΝ» και συντρίβει το «Παλιό» (βλ. «ή αυτοί ή εμείς»).

Η σχέση λατρείας της μάζας με τον ηγέτη (σχέση υπνωτιστή-υπνωτιζόμενου) δεν διαταράσσεται παρά τις διαψεύσεις των επαγγελιών, παρά τις κυβιστήσεις, παρά τις μεταμορφώσεις του αρχηγού και τις ιδεολογικές… «προσαρμογές», ακόμα και τις προδοσίες και τις «εκτελέσεις» των συντρόφων του (ο «πατερούλης» παραμένει, σεβαστός και τιμημένος, μέχρι τέλους, στο υψηλότερο βάθρο του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ή στην αρχηγία της «Πρώτη φορά Αριστεράς!).

Οι μαζάνθρωποι είναι ικανοί να συγχωρήσουν τα πάντα στον… Φύρερ και να αποκρούσουν, ως ανυπόστατη, ακόμα και την εξόντωση των Εβραίων. Άλλωστε για όλα φταίνε οι «κακοί» ξένοι και οι «πράκτορες του εχθρού»!

Όταν οι πολίτες, από ελεύθερες και υπεύθυνες προσωπικότητες, μετατρέπονται σε «μάζα», όταν παύουν να λειτουργούν ως έλλογα όντα και αντιδρούν ως όχλος, τότε η δημοκρατία -έστω κι αν διατηρεί τους εξωτερικούς τύπους- στην ουσία της, μεταπίπτει σε ολοκληρωτικό καθεστώς, όπου οι αλλοτριωμένες προσωπικότητες με την «υπνώττουσα» συνείδηση άγονται και φέρονται από τον ποιμένα της «αγέλης».

Αυτή η καθεστωτική μετάλλαξη -ιστορικά- έχει αποδειχτεί μοιραία για τους λαούς που έπαψαν να σκέπτονται και οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το μέλλον τους σε ηγέτες που αναδείχτηκαν εκμεταλλευόμενοι την ψυχολογία του όχλου.

Ας ευχηθούμε -όσοι επιμένουμε να σκεπτόμαστε και να πορευόμαστε κόντρα στην «μαζοποίηση» του λαού μας- η βλάβη που προξενήθηκε, τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση του λαϊκισμού, της παραπλάνησης και της χειραγώγησης των Ελλήνων πολιτών, να μην καταλήξει σε «ανήκεστον βλάβην».

Και ας ευχηθούμε ο λαός μας να ανακτήσει, σύντομα, τη διαύγειά του και να κατακτήσει την πολύτιμη εθνική αυτογνωσία του, η οποία θα τον βοηθήσει, στο εξής, να πορεύεται στη ζωή του με τη σοφία του ελεύθερου και υπεύθυνου πολίτη και να οικοδομεί το μέλλον του με τα στέρεα υλικά που εγγυάται η λογική και η αλήθεια.

 

ΥΓ. Στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης παίχτηκε, πριν από δυο χρόνια, η Πρώτη Πράξη και, τις επόμενες μέρες, θα παρακολουθήσουμε την τελευταία Πράξη της παράστασης ο «Καραγκιόζης-Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» (των Μνημονίων). Και όπως λέει ο Καραγκιόζης: «Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top