FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Από ορόσημο σε ορόσημο, σκαλώνει η ζωή μας στα «βάτα» των δόσεων· κι ο χρόνος συνθλίβεται ανάμεσα στη βραδύτητα της καθημερινότητας και των υποχρεώσεών της και τον καλπασμό των παγκόσμιων αλλαγών και των τοπικών επιπτώσεών τους. Ο Χρόνος δε μετριέται αντικειμενικά σε δευτερόλεπτα, αλλά ως Κρόνος, με τον αριθμό των παιδιών του που τρώει. Παράδειγμα συμβολικό; Ο δάσκαλος στην αίθουσα διδασκαλίας βλέπει παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει παρά μόνον την κρίση· δεν έχουν μέτρο αναφοράς ως προς την «κανονικότητα» παρά μόνο τις αναμνήσεις και κυρίως τη ζάλη των γονέων τους από τη σύγκριση με ένα παρελθόν «μεγαλείο μιας κολοβής ευημερίας». Ανάμεσα στο μνημονικό λόγο των μεγαλυτέρων και τα «λόγια», τα ανούσια πολιτικά ψελλίσματα, δεν τους προσφέρεται παρά συσκότιση του μέλλοντος.

Μια χώρα στραμμένη στο παρελθόν δεν είναι τόπος για νέους. Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που κάτι μπορεί να σήμαινε μια τέτοια (σ)τάση, η ανάγνωση της ιστορίας υποτάσσεται σε μια στρεβλή μυθοπλασία. Χάνεται έτσι πρωτίστως η κατανόηση της κλίμακας του χρόνου. Στο ιστορικό βήμα του χρόνου, η Επανάσταση του ’21 διήρκεσε, στο σύνολο των παλιδρομούντων γεγονότων της, επτά χρόνια· ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή τέσσερα! Η τυπική κρίση μας διαρκεί ήδη οκτώ! Κι οι προδιαγεγραμμένες πολιτικές εξελίξεις, με τη βούλα της όποιας κυβέρνησης, υποδεικνύουν ότι θα κρατήσει για άλλα πέντε, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Το δεύτερο γνώρισμα είναι η αέναος επαναφορά κι επικράτηση του διχαστικού λόγου έναντι της προσδοκίας μιας κοινής Αναγεννητικής προοπτικής, μιας Διάβασης προς την καταλλαγή του κοινού βίου που θα επέφερε την κανονικότητα της προόδου. Οι επιγενόμενοι των ανωτέρω εθνικών κρίσεων Εμφύλιοι σπαραγμοί ερμηνεύονται πρωτίστως ως αναπόφευκτη συνέπεια ταξικών διχασμών και διαιρέσεων, ως ανακλάσεις και προεκτάσεις των σφαιρών επιρροής παγκόσμιων δυνάμεων· κάπως έτσι διαβάζουμε και το σήμερα, κάνοντας το ίδιο σφάλμα περί συμμάχων και εχθρών. Συχνά επανέρχεται στο δημόσιο λόγο η ανάγκη συναίνεσης· απορίας άξιον το αίτημα όταν ο συμβιβασμός, δομική προϋπόθεση της συναίνεσης, αξιολογείται αρνητικά, από προδοσία έως ήττα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προτιμάται ο δοξασμένος νεκρός από το γενναίο ζωντανό, είτε εξιδανικεύεται στη σεπτή μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη είτε στις μύριες εκδοχές της «πατρίδας».

Στον πολιτισμό που δόξασε τη γλώσσα και τους αριθμούς, τα συστατικά του ορθού λόγου δηλαδή, οι ηγεσίες αναδεικνύονται όταν επιβάλλουν την πόλωση κι όταν κατασκευάζουν μύθους που την προωθούν. Έτσι δεν είναι τυχαίο το πόσο σπάνια αναδεικνύονται στο διάβα του χρόνου, αυθεντικοί ηγέτες που έθεσαν όντως ενιαίους εθνικούς στόχους και πέτυχαν ευρεία συ-στράτευση επ’ αυτών. Το κοινό γνώρισμά τους ήταν ότι επεδίωξαν Ρόλο και Θέση για την Ελλάδα στο διεθνές γίγνεσθαι, π.χ. Ε. Βενιζέλος ή Κ. Καραμανλής κι όχι απλή προσαρμογή σε συνθήκες και Συνθήκες. Έβλεπαν το Μέλλον, δε κοίταζαν το παρελθόν. Και τα ορόσημα αποκτούσαν νόημα.

Τώρα, από ορόσημο σε ορόσημο, ξεφλουδίζεται σαν ξερό κρεμμύδι η αιτία της ατελείωτης κρίσης. Δεν είναι ούτε πιστωτική, ούτε νομισματική, ούτε πολιτική, ούτε εθνική. Είναι κρίση Λόγου και Πολιτισμού. Με την Παιδεία σε απόλυτη σύγχυση αποστολής, με κριτήριο πολιτικής επικράτησης το να τοποθετείται, ενίοτε παρά φύσει, η όποια ηγεσία στο πλειοψηφούν ρεύμα των διχασμών, δεν είναι τυχαίο ότι ο δημόσιος λόγος χρησιμοποιείται επί τούτου για τη δημιουργία κατάλληλων ρηγμάτων.

Ως έχουν τα πράγματα σήμερα, υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο καθώς ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη της πρότασης ενός οραματικού Ρόλου για τη χώρα και τους νέους της. Ο Μεν συντηρεί την πόλωση με κάτι αλλοπρόσαλλα περί «προγράμματος Θεσσαλονίκης», «παράλληλου προγράμματος» και «προγράμματος αντι-μέτρων». Ο Δε σπαταλά την ενέργειά του στο να καταγγέλλει τις αερολογίες του πρώτου.

Και σερνόμαστε από ορόσημο σε δόση, χωρίς ουσιώδη προοπτική σε ένα Κόσμο σε μετάβαση. Κι αυτό, πάντα με καθυστέρηση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top