FOLLOW US

Σταράτες κουβέντες

  • Λίγα απ΄όλα
Οι τελευταίες πυρκαγιές

Οι τελευταίες πυρκαγιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν είναι θλιβερό προνόμιο της Ελλάδας. Τεράστιες πυρκαγιές κατά καιρούς ξεσπούν σε περιοχές οργανωμένων διοικητικά κρατών, όπως Αυστραλίας, Καλιφόρνιας (ΗΠΑ) που κατακαίουν δάση και κατοικημένες περιοχές επί σειρά ημερών, ενίοτε και μηνών καθώς και τυφώνες, σεισμοί, τσουνάμι, φοβερές θεομηνίες σαρώνουν ετησίως χώρες μακριά από την Ελλάδα. Ορθώς το ιερατείο τους «λοιμούς», λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς κατέταξε στις πιο καταστροφικές θεομηνίες και τις εξορκίζει με δεήσεις. Ακόμα η λαϊκή σοφία θεωρεί μεγάλα δεινά το «πυρ, γυνή (κακιά γυναίκα) και θάλασσα».

Τις τελευταίες πυρκαγιές (2)

Χρέος λοιπόν των οργανωμένων κοινωνιών και των πολιτών με κοινωνική συνείδηση είναι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα με έργα υποδομής για να περιορίσουν τις καταστροφές και αυτό κάνουν. Αντιθέτως στη χώρα μας η πολιτική ηγεσία, για να ικανοποιήσει τους παράνομους πολίτες, νομιμοποιεί τις αυθαίρετες κατασκευές μέσα σε κοίτες των ποταμών, τα σπίτια στα δάση και στις ακτές χωρίς πολεοδομική χάραξη, χωρίς αποχέτευση, χωρίς ζώνες ασφαλείας μέσα στα δάση, χωρίς ευρείς δρόμους για να κινούνται τα οχήματα και οι πεζοί.

Οι τελευταίες πυρκαγιές (3)

Μια λαϊκή ρήση λέει «ποτέ μη πάρεις το δίκιο του ποταμού κάποτε θα στο ζητήσει πίσω». Το ζήτησε πίσω στην Μάνδρα, εκδικήθηκε το δάσος της Κινέτας τα αυθαίρετα. Τί πταίει ακόμα; Οι πολίτες, οι πολεοδομίες, τα δικαστήρια με τις ποινές «χάδι» στους εμπρηστές και στους αμελείς. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα διορθωθεί μετά τις τελευταίες πυρκαγιές και τις δεκάδες νεκρούς. Οι σάπιες νοοτροπίες δεν αλλάζουν γρήγορα. Χρειάζεται χρόνος και παιδεία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

Σε πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου με τον δικό μας κ. Τσίπρα ακούστηκε και το παρακάτω:

Νετανιάχου: «Δώσε μου τα πιο καλά μυαλά που έχει η χώρα σου και θα διπλασιάσω το ΑΕΠ σας σε λίγο χρόνο».

Εγώ θα προσθέσω ότι δεν φτάνουν μόνο «τα πιο καλά μυαλά» αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση.

Στέλιος Δαρέλης Αρειοπαγίτης

Ήταν από παιδί πρόσχαρο, απ’ ότι έμαθα, αλλά εξακολουθεί να είναι πρόσχαρος και καταδεκτικός ακόμα και τώρα που έφτασε στα ύπατα αξιώματα της δικαιοσύνης. Πολύ καλός μαθητής από μικρός δεν του άρεσε να επιδεικνύεται. Αλλά και ως δικαστής δεν έχασε την ανθρωπιά του και δεν ασχολήθηκε με τίποτα άλλο εκτός από την κυρίως δουλειά του. Τον συναντώ στην οικογενειακή καφετέρια που διατηρεί ο γιος του στον «Δαρέλιας» κληρονομιά απ’ τον παππού, να κάνει παρέα με παιδικούς φίλους του και συντοπίτες χωρικούς και τον θαυμάζω. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Κύριε πρόεδρε επάξια η προαγωγή σας. Παράλληλα όμως έχετε τον έπαινο του Δήμου και των σοφιστών τα δύσκολα και ανεκτίμητα εύγε. Τα τελευταία λίγους συνοδεύουν.

Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2007

Το καλοκαίρι του 2007 τρομερή πυρκαγιά κατέκαψε τον νομό Ηλείας της Πελοποννήσου με δεκάδες νεκρούς. Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα. Σας παραθέτω αυτούσιες τις τότε δηλώσεις του, χωρίς σχόλια:

«Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας, δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας ασύμμετρες απειλές και αόρατους εχθρούς ν’ ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής. Η μόνη πρωτοφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης ν’ αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επίδοσης επικοινωνιακών ευρημάτων από την άλλη». Αυτά έλεγε τότε ο κ. Πρωθυπουργός.

Μουντιάλ 2018

Ο γράφων δεν συμπαθεί το ποδόσφαιρο χωρίς να έχει ιδιαίτερο λόγο. Του αρέσει ο κλασικός αθλητισμός, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο. Για τους αναγνώστες της στήλης δημοσιεύω τη χρυσή βίβλο των παγκόσμιων πρωταθλητών: 2018 Γαλλία, 2014 Γερμανία, 2010 Ισπανία, 2006 Ιταλία, 2002 Βραζιλία, 1998 Γαλλία, 1994 Βραζιλία, 1990 Δυτική Γερμανία, 1986 Αργεντινή, 1982 Ιταλία, 1978 Αργεντινή, 1970 Δυτική Γερμανία, 1970 Βραζιλία, 1966 Αγγλία, 1962 Βραζιλία, 1958 Βραζιλία, 1954 Δυτική Γερμανία, 1950 Ουρουγουάη, 1938 Ιταλία, 1934 Ιταλία, 1930 Ουρουγουάη.

Το 1948 και 1946 λόγω του πολέμου δεν διεξήχθησαν αγώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Της Πολεοδομίας Λέσβου Ήθελε να ξεχωρίσει... »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top