FOLLOW US

Βήμα Διαλόγου

Οι σεισμόπληκτοι και οι εκκλησιαστικοί άρχοντες

Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου, με τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στο νότιο μέρος της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Πολιχνίτου και Πλωμαρίου, συγκίνησε πολύ κόσμο και κινητοποίησε ακόμα περισσότερο.

Μέχρι και το «αντεθνικόν» και «αντιχριστιανικόν» Υπουργείο Παιδείας οδήγησε στο να «επιδοτήσει» τη βαθμολογία των υποψήφιων φοιτητών, σε σημείο που να γράφει το αγαπητό «ΕΜΠΡΟΣ»: «Τα ρίχτερ μάς έβαλαν στα πανεπιστήμια». Οι πάντες στον τομέα τους έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων και να μειώσουν τις συνέπειες των καταστροφών.

Η πληγείσα περιοχή ανήκει εκκλησιαστικά στη μητρόπολη Μυτιλήνης, ο επίσκοπος της οποίας φέρει τον τίτλο «Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου». Δεν αναφέρεται βέβαια ο Πολιχνίτος, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι ανήκει στη δικαιοδοσία του. Στην περιοχή πολλοί ναοί υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, με κυριότερους τους ναούς της Βρίσας και του Μεγαλοχωρίου, που όμως και μάλλον ευτυχώς ανήκουν στη δικαιοδοσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, έχοντας χαρακτηρισθεί προστατευόμενα μνημεία.

Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στο Πλωμάρι εδρεύουν και τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου, τα οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό διανύουν μια περίεργη αναστολή των δραστηριοτήτων τους, αφού η πενταμελής διοικούσα επιτροπή αδυνατεί να λειτουργήσει και να παράγει αποτελέσματα. Δύο κληρικοί, ο μητροπολίτης και ο εν Πλωμαρίω αρχιερατικός του επίτροπος, και τρεις λαϊκοί, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, που αποτελούν την επιτροπή, αδυνατούν να λειτουργήσουν αφού ο ισόβιος πρόεδρός της με τη επισκοπική του αυθεντία αρνείται είτε να συγκαλέσει συνεδρίαση είτε να αναγνωρίσει τις αποφάσεις που λαμβάνει η νομίμως συνεδριάζουσα πλειοψηφία της, αφού -όπως είναι γνωστό- στους πέντε οι τρεις αποτελούν και απαρτία και πλειοψηφία.

Έτσι τα πάντα παραμένουν ακίνητα. Μετά τον σεισμό και με το κίνημα αλληλεγγύης που περιέγραψα προηγουμένως, η πλειοψηφία ζήτησε από τον πρόεδρο να συνεδριάσει το όργανο ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικές με την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Ως απάντηση επακολούθησε σιωπή. Λίγο πριν από τον σεισμό ο επίσκοπος προκήρυξε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοικούσας επιτροπής, που όμως δεν έγιναν λόγω του σεισμού. Οπότε αυτονοήτως παραμένει στα πράγματα η προ διετίας εκλεγείσα, που όμως τελικά έχει καταστεί ανενεργή.

Και διερωτάται κάθε καλόπιστος που παρακολουθεί τα πράγματα. Τι ακριβώς επιδιώκει ο σεβασμιότατος; Ποιος διαχειρίζεται και πώς τα σημαντικά ποσά που εισπράττονται κάθε μήνα βασικά από μισθώματα καταστημάτων ιδιοκτησίας των ΦΙΠ; Για ποιο λόγο θα πρέπει να μη λαμβάνουν υποτροφίες παιδιά που σπουδάζουν και έχουν ανάγκη βοηθείας; Και τελικά δεν ισχύει για τους εκκλησιαστικούς άρχοντες η προτροπή του Ιησού Χριστού στους μακαρισμούς: «Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται»,, όταν μάλιστα τα ελέη που διαχειρίζονται δεν είναι δικά τους;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top