FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Οι εθνικές φώκιες…

Η άποψη, ανάλυση και θέση μου για τη σημασία του «περιβάλλοντος» στα διεθνή διπλωματικά πράγματα είναι σαφής και κατ’ επανάληψη διατυπωμένη. Έχω συχνά διαφωνήσει -και συγκρουσθεί ενίοτε- με την τυπική στάση των εμπλεκομένων στην πολιτική «υψηλής σημασίας» που αγνοούν ή αρνούνται την περιβαλλοντική διάσταση στις διεθνείς σχέσεις κατά τον 21ο αιώνα. Λέγω μάλιστα ότι στον ταχέως μεταβαλλόμενο πλανήτη μας, τον πλανήτη της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής, της πολιτισμικής ομοιομορφίας και ούτω καθ’ εξής, η ανάδειξη τοπικών διαφοροποιήσεων και ιδιαιτεροτήτων σε θέματα γλωσσικής διαφοροποίησης, περιβαλλοντικής μοναδικότητας, ειδικών πολιτισμικών γνωρισμάτων, π.χ. μαγειρικές/διατροφικές συνήθειες ή κοινωνικής διαφορετικότητας, αποτελεί το ενεργό άλλοθι της πολιτικής ορθότητας της αγιοποιημένης ουδετερολαγνείας των ημερών και του μέλλοντος μας.

Για όσους επιμένουν να μην καταλαβαίνουν τα όντως μείζονα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το «περιβάλλον» σήμερα απέχει παρασάγγας από τη φυσιολατρεία της «κωλοσαύρας» όπως θα έλεγε με τον διηνεκή σαρκασμό του, ο καθ’ Ημάς φίλτατος Δ. Βουνάτσος. Όποιες και όσες κι αν είναι οι τοπικές διελκυστίνδες που ενδύονται το μανδύα του «περιβάλλοντος», γνωρίζουμε πλέον ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά που παραλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ η ανθρώπινη οικονομία και κοινωνία ανέρχονται στα 33 τρις δολάρια κατ’ έτος. Χωρίς αυτό το θεμελιώδες και εγκαθιδρυμένο ποσό, διεθνής οικονομία δεν υφίσταται. Χωρίς τα σχετικά στοιχεία της βιοποικιλότητας και τα αντίστοιχα της λειτουργίας των οικοσυστημάτων που συγκροτούν, ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη δε θα υπήρχε ή θα ήταν αβίωτη ή έστω δυστοπική, κατά τις κινηματογραφικές «προφητείες».

Η ελληνική πολιτική τάξη, αυτή που οικολογίζει ανενδοιάστως πριν τις εκλογές ώστε να κατακτήσει τα αραιά ψηφαλάκια των «βλαμμένων φίλων της φύσης», αρνείται, δεν καταλαβαίνει το παγκόσμιο περιβαλλοντικό διακύβευμα, το τρέχον και το καταλυτικό του μέλλοντος. Σ’ αυτήν τη λογική, βγήκε ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αντελήφθη μόλις προχθές τη σημασία των προστατευομένων περιοχών, νησιά, νησίδες, θαλάσσιες ζώνες προστασίας, να εμφορτώσει με «ευρωπαϊκότητα» τις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου. Θα έλεγα ότι ακολουθεί, αξιοποιεί δηλώσεις του εξαναφανισθέντος θεϊκού βρέφους Κ. Λαλιώτη, με προϊστορία στο λεκτικό μαξιμαλισμό με μινιμαλιστική εφαρμογή υπέρ του περιβάλλοντος.

Μερικές ημέρες μετά τα Ίμια 1996, με άταφους ακόμα τους πεσόντες αξιωματικούς, είχα γράψει για τον τρόπο με τον οποίο σκυλεύθηκε το περιβαλλοντικό ζήτημα στις νησίδες από τους Τούρκους. Αυτό το γεγονός δεν εντοπίζεται μόνο στα blogs. Είναι εκτυπωμένο σε βιβλίο μου από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Οι Τούρκοι «περιβαλλοντιστές» ζητούσαν το -μεσημέρι της ημέρας της κρίσης- από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να καταδικάσει τους «Έλληνες κομμάντος» που έθεταν δια της παρουσίας τους σε κίνδυνο παρενόχλησης τη φώκια - μητέρα και τα κουτάβια της, puppies διεθνώς στις σπηλιές των νησίδων. Είχα τότε μεταφέρει στις Ελληνικές Αρχές το γεγονός έγκαιρα, είχα ανταπαντήσει στα ίδια fora…

Εικοσιδύο χρόνια μετά, είμαστε στο ίδιο, εάν όχι υποδεέστερο, επίπεδο επιχειρημάτων. Τότε, η ελληνική Πολιτεία δεν κατάλαβε τί έλεγα και αδιαφόρησε πλήρως, το πλήρωσαν με τη ζωή τους οι αξιωματικοί του ΠΝ,  η διεθνής κοινότητα είχε βρει την επιχειρηματολογία μου ως «εμπαθή» ενόψει της υγείας των puppets καθότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητούσε Κενταύρους στο Πήλιο, σήμερα, αναζητούμε εναγωνίως, σε Πολιτειακό επίπεδο, διεθνή ομπρέλα για τις νήσους και νησίδες του Αρχιπελάγους με το περιβαλλοντικό πρόταγμα (Καλώς Ορίσατε στον Κόσμο των Ζωντανών, Ω Υμείς, Πρόεδρε…).

Ίδιον των βλακών και αγραμμάτων είναι να λειτουργούν ως πειραματόζωα του Παβλόφ! Κάνεις λάθος κίνηση ή επιλογή; Λάβε ηλεκτρική εκκένωση σε κάθε λάθος σου, μέχρις ότου το καταλάβεις, ηλίθιε, και εγκαταλείψεις τις ενορμήσεις, ένστικτα και ιδεοληψίες -ίσως και αυταπάτες! Και ποιος ξέρει, κάποιος, κάπου, κάποτε, ίσως καταλάβει τη στρατηγική σημασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Σχολής Περιβάλλοντος, παύσει να διαμοιράζει ως συμπλεγματικός επαρχιώτης τα ερευνητικά κονδύλια σε Ιδρύματα των Αθηνών και κυρίως δε σκοτώνει εν τη γενέσει έρευνες κύρους επί της σημασίας των νήσων και νησίδων, ως απρεπώς και βλακωδώς έκαναν πρόσφατα τα κυβερνητικά «στελέχη»!

Κάποιοι, μάλλον ελάχιστοι εξ Ημών, θα βλέπουν, θα γράφουν, θα επιχειρούν περί την κομβική σημασία των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην αιχμή του Αρχιπελάγους. Υπομονή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 17:48
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top