FOLLOW US

Χρονογράφημα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ο Ασημάκης Παπαδόπουλος είναι ένας πενηνταπεντάρης δημόσιος υπάλληλος, που περνά την εβδομάδα του σε ένα ευρύχωρο πολύβουο γραφείο, γεμάτο γυναίκες όλων των ηλικιών. Και να μην ήθελε, το φλερτ είναι ο μόνος σύμμαχός του, στο φθινοπωρινό τοπίο της ηλικίας, του έγγαμου βίου και του πενθήμερου μαρτυρικού του οχταώρου. Αισθάνεται όμως κόκορας στο γραφείο του. Λόγω της προχωρημένης λειψυδρίας, συγγνώμη λειψανδρίας θέλω να πω, οι κυρίες του επαγγελματικού του χαρεμιού, του τρίβονται: να τους καρφώσει έναν πίνακα, να ξεμπλοκάρει τους υπολογιστές, να τις συμβουλέψει για την ορθότητα των αποφάσεων της διοίκησης. Όλο και χαχανίζουν με τα σόκιν ξεροκόμματα που τους πετά, βάλσαμο στην άνυδρη σεξουαλικότητα όλων τους.

Όλα κι όλα! Ο Ασημάκης Παπαδόπουλος κάνει διακρίσεις στα σεξουαλικά του πειράγματα. Ανέκαθεν είχε άλλωστε αδυναμία στις πολύ νεότερές του όρνιθες, παρντόν, κυρίες. Μόλις ο ηλικιακός υδράργυρος του γυναικόκοσμου κατεβαίνει επικινδύνως, ο πάντα ολιγόλογος και αθόρυβος Ασημάκης δε βάζει γλώσσα μέσα. Εξυπηρετεί το κοινό του, ακκιζόμενος και φλερτάροντας ασύστολα. Ξεθαρρεύει, λέει, γελά, γίνεται αθυρόστομος, βγάζει από το συρτάρι το «σεξ». Όχι τον έρωτα, το σαρκικόν, μη του προκύψει και τίποτα, να έχει και το κεφάλι του ήσυχο. Σκύβει στο αυτί των νεαρών κυριών, σιγομουρμουρίζει, ψιθυρίζει, χαριεντίζεται, τις περιμένει με λαχτάρα να κολλήσουν το κεφάλι τους στο δικό του, να πουν τα δικά τους δήθεν, τα οικεία, τα προσωπικά.

Κάθε φορά όμως που ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών πλησιάζει τη δική του, ο Ασημάκης σοβαρεύει, κλείνεται στον εαυτό του, ή βρίσκει την περίσταση να μιλήσει για τη γυναίκα του: αρχίζει τότε να διηγείται περιστατικά του μακρινού και του πρόσφατου παρελθόντος, αφελώς, χωρίς να συνειδητοποιεί πόσο η αφήγησή του τον προδίδει. Κάθε φορά που κάποια κυρία αρχίσει να κάνει σ’ αυτόν τα πειράγματα που συνηθίζει να απευθύνει στις κυρίες της αυλής του, ο Ασημάκης βγάζει το ζύγι της ηλικίας. Αν η κυρία περνά τη βάση, τα δέχεται και τα ανταποδίδει, σε διαφορετική περίπτωση, θυμίζει επίμονα πόσο του λείπει η γυναίκα του. Μόλις όμως ανοίξει η πόρτα και εισβάλλει μια νεοδιόριστη υπάλληλος που του κουνιέται, ο Ασημάκης παρακάμπτει τη συζυγική του αφοσίωση κι αρχίζει τη σπονδή στον βωμό του ανικανοποίητου αισθησιασμού…

Η θανάσιμη πλήξη, η ακαμψία του Ασημάκη Παπαδόπουλου είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να συνταιριάξει τον συντηρητισμό με τη φυσική του τάση φυγής από κάθε μορφής δεσμεύσεις. Ατυχώς ο νικητής στην απόπειρα αυτή, που εξελίχτηκε σε πάλη, είναι προφανής εκ του αποτελέσματος. Ο Ασημάκης, όπως οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, θα ήθελε σφοδρά να είναι κάποιος άλλος. Να κάνει σεξ, μάλλον να μπορεί να κάνει σεξ με τις νεαρές κυρίες που του αρέσουν. Να καταφέρνει να τις ικανοποιεί. Να μη φορά ριγέ εσώρουχα με άσπρα ρούχα. Όλα του τα απωθημένα τα επενδύει επιτυχώς στο κουτσομπολιό. Κατά προτίμηση στο κακόβουλο. Στο οποίο επιδίδεται ως γνήσιο αρσενικό με τον κολλητό του, Βασίλη Μιχαλάκη, κατά δήλωσή του, φανατικό γόη γυναικών, στην πραγματικότητα όμως, άτομο αμφίθυμο σεξουαλικά, στην καλύτερη περίπτωση αμοιβάδα.

Κάθε μεσημέρι στις δώδεκα και μισή, οι δυο φίλοι συναντιούνται απαρεγκλίτως στο υπόγειο καφενείο του Υπουργείου και ενώ τσακίζουν ένα καραφάκι τσίπουρο, επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια: το κουτσομπολιό. Με ποιον τραβιέται η μία, με ποιαν είναι παράνομο ζευγάρι ο άλλος, ποιος εποφθαλμιά το τμήμα τους στις επόμενες κρίσεις να το καρφώσουν στον προσωπάρχη, αν υπάρχουν ακόμη γυναίκες που φορούν μπραζίλιαν, πόσο θα τους κοστίσει να εξαγοράσουν πλασματική προϋπηρεσία… και άλλα πολλά.

Ο Ασημάκης επιστρέφει στο γραφείο του πάντα με αινιγματικό βλέμμα. Στη ρουτίνα του. Μόλις οι δείχτες του ρολογιού δείξουν τρεις, θυμάται μια ακόμη ανάγκη του υλικού βίου. Την οποία μπορεί να ικανοποιήσει στο ακέραιο. Έτσι σπεύδει να εξέλθει από το γραφείο του βιαστικός, έχοντας τη συνείδησή του ήσυχη, μια και κέρδισε με το σπαθί του τον επιούσιο._

 

Καλυψώ Λάζου

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top