FOLLOW US

ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ

Οι διάσημοι και τα διατροφικά τους challenges

Οι διάσημοι πλέον, έχοντας και ρόλο «influencer» επηρεάζουν όχι μόνο τη μόδα, αλλά και τη διατροφή μας. Πολλοί διάσημοι κατά καιρούς, από την ιέρεια της ψευδοεπιστήμης Gwyneth Paltrow έως το μοντέλο Gisele Bundchen μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε βιβλία τους και σε περιοδικά τη διατροφή που ακολουθούν. Φυσικά, άλλοι διάσημοι, αλλά και φαν των διασήμων σπεύδουν να ακολουθήσουν το εκάστοτε διατροφικό πλάνο. Και ενώ μοιράζονται τις διατροφικές τους επιλογές και αρκετούς δυνητικά επικίνδυνους διατροφικούς μύθους, το κοινό τους παραπληροφορείται και παρασύρεται σε μη υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Πριν λίγο καιρό η Jennifer Lopez μοιράστηκε με τους φαν-ακολούθους της μια διατροφική πρόκληση, την οποία θα ακολουθούσε η ίδια και πρότεινε και στους ακολούθους της να το κάνουν. Οι ακόλουθοι, όπως και η ίδια θα έπρεπε να μην φάνε για 10 ημέρες ζάχαρη και υδατάνθρακες! Σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ η Beyonce μοιράστηκε ότι πριν από μια συναυλία της, η οποία έλαβε μέρος λίγο καιρό μετά την γέννηση των δίδυμων παιδιών της, ακολούθησε μια πολύ στερητική διατροφή η οποία σύμφωνα με την ίδια δεν περιείχε ψωμί, υδατάνθρακες, ζάχαρη, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι και αλκοόλ. Άλλες διάσημες στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως διαφημίζουν συνεχώς προϊόντα «αδυνατίσματος» και «αποτοξίνωσης» και άλλες ακραίες μεθόδους απώλειας βάρους.

Πέρα από τη διατροφή και την άσκηση, γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση και κατ’ επέκταση το βάρος ή την ποιότητα του δέρματος του κάθε ατόμου. Δηλαδή, η Gisele ό,τι και να φάει, θα έχει εμφάνιση μοντέλου, ενώ αν κάποιος ακολουθήσει τη διατροφή της δεν θα μεταμορφωθεί σε μοντέλο.

Οι διάσημοι όμως, και πολλές φορές και οι σύμβουλοί τους δεν είναι εδικοί στην επιστήμη της διαιτολογίας-διατροφής! Μάλιστα, η έλλειψη σχετικών γνώσεων φαίνεται από το γεγονός ότι οι προαναφερθείσες τραγουδίστριες διαχωρίζουν τη ζάχαρη από τους υδατάνθρακες, ενώ η ζάχαρη ανήκει στους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επίσης, είναι επικίνδυνο για την υγεία και την υγιή σχέση του ατόμου με την τροφή να ακολουθήσει ένα τόσο αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Τέτοια προγράμματα μας κάνουν να θεωρούμε το φαγητό ως εχθρό. Η τροφή είναι ανάγκη, και οι υδατάνθρακες που συχνά αποκλείουν τέτοιες ακραίες πρακτικές αποτελούν κύριο καύσιμο για τον οργανισμό μας. Μάλιστα, τα τρόφιμα-πηγές υδατανθράκων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά είναι πηγές πληθώρας θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Ουσιαστικά, το σώμα δεν στερείται μόνο θερμίδες, αλλά και απαραίτητα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Επιπροσθέτως, ακόμη και αν η απώλεια βάρους είναι στόχος, δεν είναι επιθυμητή η γρήγορη απώλεια βάρους με τέτοιες μεθόδους, εφόσον πέρα από την έλλειψη θρεπτικών τροφίμων, το σώμα οδηγείται σε απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών, ενώ έχει αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο της διατροφής στην ψυχική υγεία. Προσκόλληση σε ακραίες μεθόδους απώλειας βάρους και ακραίων διατροφικών συνηθειών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές.

Τέλος, σήμερα πολλές διάσημες βάζουν τον εαυτό τους σε θέση προτύπου αναφορικά με την αγάπη προς το σώμα μας, την σιλουέτα με καμπύλες, και την κατάρριψη πολλών κοινωνικών προτύπων ομορφιάς. Και όμως, παράλληλα μας δείχνουν τις «θυσίες» που -θεωρούν ότι- χρειάζεται να κάνουν για να μπουν σε αυτά τα πρότυπα, να έχουν πιο αδύνατη σιλουέτα και θέτουν το σώμα τους σε μαρτύριο για να έχουν την εμφάνιση αυτή.

Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, μπορεί να θεωρούμε ότι οι διάσημοι ξέρουν καλύτερα ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση και την ευεξία, όμως στην πράξη βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και οι ίδιοι παρασύρονται και παρασύρουν το κοινό τους.

Εμπιστευτείτε τη διατροφή σας μόνο τους ειδικούς, τους αδειούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top