FOLLOW US

Επιμύθιον

Ο Γανυμήδης

Η Ελλάδα είναι μια χώρα τυχερή.

Μπορεί να βιώνει κρίσεις επί κρίσεων, να βρίσκεται εννιά χρόνια τώρα στο καναβάτσο, να έχει δαιμονοποιήσει την εργασία, την προκοπή και την κοινή λογική, ωστόσο είναι μια χώρα τυχερή.

Είχε την τύχη να αντιπροσωπεύεται στο κοινοβούλιο από ανθρώπους ριζοσπάστες και προοδευτικούς (με την συνήθη έννοια του όρου), ανθρώπους που δεν βλέπουν το σήμερα και ούτε τους ενδιαφέρει, αλλά βλέπουν μπροστά έτη φωτός.

Όλα τα νομοθετήματα που έρχονται προς ψήφιση στο ναό της δημοκρατίας (ανοιχτά σύνορα, παιδεία, ναρκωτικά, ομοφυλοφιλία, σωφρωνιστικό σύστημα κ.λπ.) έχουν το άρωμα ενός υβριδικού μέλλοντος και τη σοφία ενός κενταύρου.

Ο δύσμοιρος λαός, αυτή η πλέμπα (και ελληνιστί «όχλος» εκ της όχλησης) που μυρίζει πότε ναφθαλίνη και πότε λιβάνι δεν μπορεί δυστυχώς να κατανοήσει τις βαθιές τομές που γίνονται για χατίρι του και τα υψηλά ιδεώδη που μαγειρεύει το κοινοβούλιο.

Αυτός ο κακόμοιρος λαός έχει ακόμα θεό, έχει γυναίκα, έχει παιδιά, και θεωρεί τη φύση μάνα της μάνας του. Αυτή τη φύση που τον έφερε στη ζωή, που τον μεγαλώνει και τον τρέφει με τους καρπούς της και που είναι κι αυτοί παιδιά της και γεννήματά της.

Όλα αυτά βέβαια είναι για τον εσμό των βουλευτών ξεπερασμένα και άχρηστα. Ο ιδανικός άνθρωπος είναι αυτεξούσιος, κυρίαρχος, δεν έχει ανάγκη ούτε τη φύση, ούτε τον θεό, προφανώς δεν έχει ανάγκη ούτε την κοινωνία και προπαντός ούτε την παράδοση.

Του αρκεί ένας συμβολαιογράφος για να ρυθμίσει όλες του τις σχέσεις και τις βιολογικές του έννοιες.

Ο ιδανικός άνθρωπος έχει τη σωματοδομή και τα θέλγητρα του Γανυμήδη και έχει ήδη βρει τον απόλυτο προορισμό του μιας και μας χρειάζονται τόσοι οινοχόοι για τον ανακάμπτοντα τουρισμό. Αν τώρα υιοθετήσει και τίποτε τέκνα, το πράγμα παίρνει επίσημη και αδιαφιλονίκητη μορφή, και πληθαίνουν και τα Γανυμάκια.

Ο βουλευτής μας, έχει επίσης μια ιδιαίτερη συνταγματική ευαισθησία με τις μειοψηφίες. Δεν τον ενδιαφέρει ο φτωχός, ο οποίος εξάλλου - με τη δική του μέριμνα - δεν είναι πλέον μειοψηφία. Ο φτωχός μπορεί να γίνει φτωχότερος, ο εργασιολάθας πολυπληθέστερος, ο Αμέα αμεότερος. Αυτός που πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία είναι ο Γανυμήδης.

Οι βουλευτές είναι σοφοί, είναι προηγμένης αισθητικής και εκλεκτικής αντίληψης των πραγμάτων, και συχνά πυκνά οργίζονται με τον αμόρφωτο λαό που πιστεύει ότι δεν είναι σωστό να βγαίνουν εν δήμω τα εν οίκω και να παίρνουν και τη μορφή νομοθετήματος.

Μάλιστα πολλοί εξ αυτών -οι λεγόμενοι «ημιαλάθητοι»- είναι σίγουροι, και το διακηρύσσουν κιόλας, ότι αυτός ο πέτρινος λαός (πέτρα γαρ ο λάας) δεν είναι ακόμα προετοιμασμένος να καταλάβει και να δεχθεί όλη αυτή τη γανυμήδεια ισορροπία του κόσμου. Δεν είναι ακόμα ώριμος, που σημαίνει «τόσο ώριμος που να σαπίσει».

Θα χρειαστούν ακόμα χρόνια πολλά, μετάλλαξη των αιωνίων παρεξηγήσεων και αρκετή νομοθετική νουθεσία εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

 Η νέα προοδευτική μας φορεσιά θα χρειαστεί αρκετές μεταποιήσεις: το άρθρο 21 παραγρ. 1 του συντάγματος («Η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους...»), τα άρθρα 1350, 1367, 1446 και 1493 του οπισθοδρομικού Αστικού Κώδικα καθώς και τα επίσημα πλην απαρχαιωμένα λεξικά στο λήμμα «γαμέω-ώ» και στο λήμμα «ομοφυλοφιλία».

Πολλά δεινά μπορεί να συμβούν σε μια κοινωνία (« ...κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει» κατά τον Σοφοκλή), ωστόσο το πρώτο που θα ‘πρεπε να προβληματίζει μέχρι στιγμής αυτό το κοινοβούλιο είναι ότι ο Γανυμήδης συγκεντρώνει με τις σπρωξιές το «προοδευτικό» 52%, ενώ ο «Ερμής» του έξω κόσμου πάνω από 70, μπορεί και 80, και καλό θα ήταν ένα (δημοκρατικό) δημοψήφισμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top