FOLLOW US

Παιδείας ο λόγος

Ο εντιμότατος κύριος…

Επιτέλους βγήκαμε από τα Μνημόνια… Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι και όσοι τρέφονται μέσω αυτών. Και δεν είναι λίγοι αυτοί, γιατί, όπως είχε πει η Ανατόλ Φρανς, η δημοκρατία είναι καλό πολίτευμα, αλλά έχει ένα μεγάλο ελάττωμα, ότι έχει πολλούς συγγενείς, φίλους και «ημέτερους» που πρέπει να χορτάσουν! Αφού η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, έλυσε και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και οργάνωσε τις αναμενόμενες φιέστες γι’ αυτές τις επιτυχίες! Και μετά από όλα αυτά, όπως γράφεται, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λύσει και το Αλβανικό πρόβλημα! Και θυμίζει η κυβέρνηση εκείνο τον παλληκαρά που καλούσε τους άλλους να παλέψουν και, ενώ όλοι τον «καταπονούσαν», τον έριχναν κάτω, αυτός σηκωνόταν, καμωνόταν τον νικητή και έλεγε «άλλος, άλλος…»!

Κάποιος γνωστός ψυχολόγος έκανε μια εύστοχη παρατήρηση, ότι ο πρωθυπουργός γελά συνέχεια -και ο κ. Καμμένος θα έλεγα εγώ- χωρίς να ενδιαφέρεται αν πρόκειται για γάμο ή για κηδεία. Και έχει δίκιο. Η εξήγηση είναι εύκολη: ή αυτός μπερδεύει τα πράγματα και θεωρεί τις κηδείες γάμους και τις ήττες νίκες ή, το πιο πιθανό, διαθέτει μια σπάνια ικανότητα που τον βοηθά να μεταπηδά από μια περιοχή σε άλλη, γιατί υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας που στις κηδείες οι άνθρωποι κλαίνε και άλλες στις οποίες γελάνε.

Και το δυστύχημα είναι πως στις φιέστες που οργανώθηκαν συμμετείχε και ο κυβερνητικός εταίρος, ο κ. Καμμένος, με την ακολουθία του. Και ήταν πολύ περιχαρής και εύθυμος. Και αυτός, όπως οι άλλοι, ενώ ο λαός τους φτύνει, αυτοί νομίζουν πως ψιχαλίζει, ή αφορίζουν το κακό χαρακτηρίζοντας ανόητα και ανεύθυνα όλους εκείνους που αντιδρούν στις επιλογές τους φασίστες, ακροδεξιούς, σωβινιστές, ρατσιστές, «πουλημένους» και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτοί έχουν καθιερώσει σε αξίωμα το παμπάλαιο δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» και πρέπει να αφανιστεί! Και νομίζουν πως με αυτό τον τρόπο εξορκίζουν το κακό που κάνουν στους πολίτες και τη χώρα.

Στην ουσία όλες τις αποφάσεις τις συνυπογράφει ο κ. Καμμένος για τον απλούστατο λόγο πως χωρίς τη στήριξη που παρέχει στον κ. Τσίπρα, τίποτε από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα δεν θα συνέβαινε. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας θεώρησε αναγκαίο να τον επαινέσει στην τελευταία «φιέστα» και να μιλήσει για έναν «έντιμο» άνθρωπο και για μια «έντιμη συμφωνία»! Βέβαια, η φιλοφρόνηση δεν έμεινε αναπάντητη και ο κ. Καμμένος «γνωμάτευσε» πως ο κ. Τσίπρας είναι «ο καλύτερος πρωθυπουργός» μετά τη μεταπολίτευση, κάνοντας ακόμη και το παρδαλό κατσίκι να γελάσει. Πάντως, είναι ιστορικά βεβαιωμένο πως σε περιόδους βαθιάς κρίσης οι λέξεις αλλάζουν περιεχόμενο. Και αυτό συμβαίνει και σήμερα. Γιατί δεν μπορεί να είναι «έντιμος» αυτός που προδίδει τις αρχές και τις αξίες του. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «έντιμος» αυτός που καταπατεί το Συμβόλαιο που υπέγραψε με τους ψηφοφόρους του. Δεν μπορεί να είναι «έντιμος» κάποιος που εκλέχτηκε με το σλόγκαν «Πατρίδα, Θρησκεία και Οικογένεια», αξίες ιερές και πατροπαράδοτες, αλλά δεν αντιδρά καθόλου όταν ο άλλος συμβαλλόμενος περιφρονεί όλες αυτές τις αξίες υπηρετώντας την ιδεολογία του. Δεν είναι «έντιμος» αυτός που δεν παρουσιάζει συνέπεια «λόγων και έργων».

Ο κ. Καμμένος δεν γνωρίζει πως δεν αρκεί να ξέρει κανείς τις ορθές αρχές, αλλά πρέπει και να τις αγαπά κιόλας και να τις εφαρμόζει στην πράξη. Δεν γνωρίζει πως εκείνα που κοινώς λέγονται «πνευματικές αξίες» είναι σπουδαιότερες από όποια υλικά αγαθά και πως, όπως έλεγε ο Ρότσχιλντ, είναι προτιμότερο να θυσιάσει κανείς το χρήμα του παρά τις αρχές σου. Ο κ. Καμμένος δεν γνωρίζει -και ήδη άρχισε να πληρώνει την άγνοιά του- πως αυτός που αρνείται τις αρχές και τις αξίες του τελικά αρνείται τον ίδιο τον εαυτό του και ότι όποιος προδίδει τον όρκο του τελικά προδίνεται από τον ίδιο του τον όρκο! Και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στην πολιτική από το να χειραγωγεί τις αρχές και τις αξίες κάποιου πολιτικού το συμφέρον, γιατί αν κάποιος παραβιάζει στην πράξη την ιεράρχηση των αξιών της ζωής αυτή αργά ή γρήγορα θα τον εκδικηθεί.

 

* Ο κ. Αθανάσιος Φραγκούλης είναι Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top