FOLLOW US

Ubi dubium ibi libertas

Ο Άρης και ο κυρίαρχος λαός

Πάνε 73 χρόνια από την δολοφονία του Άρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα. 73 χρόνια που το παράδειγμα του, παραμένει ζωντανό μέχρι την τελική εκπλήρωση των ονείρων του λαού για την απελευθέρωση και την λαοκρατία. Για όλα αυτά που έκανε και όλα αυτά που έλεγε, όπως στον περίφημο λόγο της Λαμίας. Ένας λόγος λαϊκός αλλά και «δύσκολος» γιατί δεν αναμασά τα χρόνια στερεότυπα. Ένας λόγος αναλυτικός και οξυδερκής αλλά ταυτόχρονα προσιτός, σαφής. Ένας λόγος που όπως αναφέρει και ο ίδιος «ο λόγος μου αυτός δεν θα μοιάζει καθόλου με τους λόγους που γνωρίσατε μέχρι σήμερα. Δεν πρόκειται να σας υποσχεθώ ούτε πως θα σας φτιάξω γεφύρια ή ποτάμια, όπως σας υποσχόντουσαν πως θα σας φέρουν οι παλιοί κομματάρχες. Ούτε και θα σας τάξω λαγούς με πετραχήλια… Επιδιώκω απλώς ν’ ακούσετε αυτά που θα σας πω».

Η ιστορική του ανάλυση και η συγχρονική του ματιά για το τότε, συντονίζονται για να εξηγήσουν το αύριο που θα έρθει τελικά. Για την αθάνατη ελληνική φυλή, την αντίδραση, εντός και εκτός των τειχών, τους αγώνες μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς, τους σπόρους που έσπειραν αυτοί, τον Ρήγα, τη Φιλική Εταιρεία, τη διεθνή αντίδραση, τον προδοτικό ρόλο του Καποδίστρια, τους εμφυλίους, τους ξενόφερτους βασιλιάδες.

«Τίποτα δεν ήτανε ικανό να συγκρατήσει τη φλόγα για τη λευτεριά, που έκαιγε μέσα στις καρδιές του λαού μας», αναφέρει ο Άρης. «Οι τρανοί της γης τρόμαξαν και, χρησιμοποιώντας όλα τα τερτίπια, προσπάθησαν να πνίξουν την επανάσταση. Μα γελάστηκαν… Έτσι οι πρόγονοι μας ανάγκασαν όλους τους εχθρούς μας να γλύψουν εκεί που έφτυσαν και ν’ αναγνωρίσουν τους αγώνες μας και την ανεξαρτησία μας. Κανείς δεν πίστευε προηγούμενα σ’ αυτό το θαύμα, που συντελέστηκε από τις ίδιες τις δυνάμεις και τα μέσα του λαού. Άλλοι περίμεναν να τους έλθει η λευτεριά από τη Ρωσία κι άλλοι από τη μεγαλοψυχία των βασιλιάδων της Ευρώπης. Μα η επανάσταση απόδειξε, ότι αυτή μόνη της χάρισε τη λευτεριά της πατρίδας μας».

Όμως «χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων».

Ο Άρης λέει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα «να κηλιδώσουμε την ιστορία της πατρίδας μας. Μα ούτε είχαμε το δικαίωμα να κολλήσουμε μια ατιμωτική σφραγίδα, μια σφραγίδα αίσχους, στο κούτελο των επερχομένων γενεών…». Πρέπει να αγωνιζόμαστε για την Δημοκρατία. «Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;» Μόνο εμείς ο κυρίαρχος λαός!

 

* Ο Στράτος Γεωργούλας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top