FOLLOW US

Βήμα Διαλόγου

«Να σηκωθείς απ τον καναπέ σου»

 

ΣΟΚ και… ΔΕΟΣ» το πρωτοσέλιδο του ΕΜΠΡΟΣ  αλλά και «ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ» το πρωτοσέλιδο Κυβερνητικής Αθηναϊκής εφημερίδας  πάνω απ την ξεθωριασμένη πια φωτογραφία των γιαγιάδων  της ΣΥΚΑΜΙΑΣ χθες, είναι  δυο εκ διαμέτρου χαρακτηριστικές οπτικές με τις οποίες βλέπουν η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και η ΑΘΗΝΑ , ο Νησιώτικος χώρος  και η Κυβέρνηση το θέμα της επιβίωσης των νησιών του ΑΙΓΑΙΟΥ.

 Ένα μεγάλο Εθνικό ζήτημα που οι ανεύθυνοι χειρισμοί του απ την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  σε κάνουν να σηκωθείς απ τον καναπέ σου,ακόμα κι αν συμβαίνει να έχεις έστω και μια μικρή ιδέα για την κατάσταση των νησιών του Αρχιπελάγους. Και πόσο μάλλον όταν έχουν προηγηθεί τα συμβάντα:

 .Mε τον «Σουλτάνο»  της Ερντογανικής Τουρκίας να μιλά «πατρικά» σε Ελληνες  Μουσουλμάνους μαθητές στην ΘΡΆΚΗ επιβεβαιώνοντας και με τα τέσσερα δάχτυλα το ισλαμικό μανιφέστο «μια θρησκεία, ένα έθνος, μια πατρίδα, ένα κράτος»

Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (δημοκρατικού υποτίθεται)  να σχολιάζει για τα νησιά μας «Όπως ήρθαν θα φύγουν’’».

Είναι γεγονός πως εδώ κι αρκετό καιρό κι εγώ έχω σταματήσει να σχολιάζω δημόσια τις εξελίξεις,  σχεδόν απογοητευμένος από τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας αλλά κι ακόμη χειρότερα στο νησί μας, αλλά και  σεβόμενος την επί τρεις φορές εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης  των νησιωτών μας στην  Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 Όπως επιβάλει η Δημοκρατία πολλοί τους δώσαμε μια  χρονική ανοχή παρ ότι έδειχνε ότι μια τέτοια ανερμάτιστη Κυβέρνηση δεν ήταν ότι καλύτερο για τον τόπο μας. Όμως οι Κυβερνώντες γρήγορα αποδείχθηκαν κατώτεροι τω περιστάσεων και μέρα με την ημέρα διαψεύδουν κάθε ελπίδα ότι μπορεί να ασκήσουν μια ρεαλιστική πολιτική που θα βγάλει την χώρα απ τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και ταυτόχρονα κατανοώντας τις λεπτές ισορροπίες και γεωπολιτικούς παραμέτρους να βάλουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας μας σε ύψιστη προτεραιότητα.

Πόσο μάλλον να κατανοήσουν την μεγάλη σημασία  της  επιβίωσης και ευημερίας του Αρχιπελάγους για την Εθνική μας ακεραιότητα.

Με ακατανόητες τακτικές και ενέργειες ροκανίζουν σιγά σιγά τις πολιτικές ανάταξης του Νησιωτικού χώρου που είχαν θεμελιωθεί απ την πρώτη Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και σταδιακά άρχισαν ν αποδίδουν και να δημιουργούν τις συνθήκες για την ευημερία των νησιωτών μας.

Δυο βασικές τέτοιες πολιτικές ήταν η νομοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ και της επιδότησης απ το ΠΔΕ των μεταξύ  των νησιών του Αιγαίου θαλάσσιων συγκοινωνιών και της σύνδεσής τους με τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (άγονες γραμμές). Μια μορφή ας πούμε ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ που εφαρμόζεται στα περισσότερα νησιά απ το 2003 παράλληλα με τον μειωμένο ΦΠΑ. Θυμίζω ότι η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των Αγονων Γραμμων στο Αιγαίο με το ποσόν των 40 περιπου εκατ ΕΥΡΩ αρχικά νομοθετήθηκε αφού υιοθετήθηκε από την ΕΕ το 2003 ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Οι πολιτικές αυτές στηρίχθηκαν στην υποχρέωση της Πολιτείας να διαμορφώνει τις Θέσεις και τα Προγράμματα της συνυπολογίζοντας και την Νησιωτικότητα ,κι αυτό όχι ως μια επί πλέον τοπικιστική θέση αλλά ως υποχρέωση της που απορρέει από τις διατάξεις του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της ΛΙΣΣΑΒΩΝΟΣ και τελικά του Ν.4150/2013.

Σήμερα η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χαρακτηρίζεται από την  αγνόηση κάθε θέματος της Νησιωτικότητας και έχει ήδη  καταστροφικά αποτελέσματα που επιτείνονται απ τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης εισόδου στα νησιά μας, λόγω και της  Κυβερνητικής πολιτικής των ανοικτών συνόρων, μεγάλου πλήθους προσφύγων και παράνομων μεταναστών. 

Η κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας, η υπολειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας να ανταποκριθούν στις νέες πρόσθετες υποχρεώσεις, δημιουργούν πρόβλημα στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, ναρκοθετώντας την ευημερία τους και την συνοχή του κοινωνικού ιστού  και μάλιστα μέσα σε περιβάλλον επικίνδυνων  γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας

Ναι θα μου πουν μερικοί και θα με κατηγορήσουν ότι η χώρα μας μπήκε στα μνημόνια και όλα ρυθμίζονται απ την Τρόικα(συγνώμη  τους θεσμούς!!) όμως τίποτα  αναληθέστερο πια, αφού αποδείχτηκε ότι η εξειδίκευση των περισσότερων μέτρων όπως και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ήταν επιλογή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δεν θα υπερασπιστώ τους Ευρωπαίους για την διορατικότητα τους και την Ευρωπαϊκή πολιτική τους, παρ ότι είμαι στους «Μένουμε Ευρώπη», όμως θα υπενθυμίσω την αντίδραση  και τελικά την άρνηση της Κυβέρνησης των «Γερμανοτσολιάδων» όταν οι γραφειοκράτες των τροικανών ζήτησαν να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και να κοπούν οι επιδοτήσεις των άγονων γραμμών του Αιγαίου.

Όμως εδώ πολλές φορές εκπλαγήκαμε να ακούμε Κυβερνητικούς  παράγοντες στα Κανάλια, να ταυτίζουν τους καλοκαιρινούς επιχειρηματίες και επισκέπτες της ΜΥΚΟΝΟΥ με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας, προκειμένου να έχουν επιχειρήματα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου. Όπως και  να  αναζητούν  επιχειρήματα έναντι των «θεσμών»  για προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην αντιστάθμιση της οικονομικής  επιβάρυνσης των νησιών απ την προσφυγική κρίση.

Θαύμασα! την άνεση του αρμόδιου Υφυπουργού για την Νησιωτική Πολιτική σε τηλεοπτικό κανάλι να δηλώνει ότι το μέτρο του ΦΠΑ ήταν ένα οριζόντιο μέτρο μοναδικό για την νησιωτικότητα και έπρεπε να αντικατασταθεί,  αναμασώντας την καραμέλα εφαρμογής  του ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ για  νησιά που ήδη σε ένα  βαθμό ισχύει με τις επιδοτήσεις των Αγονων Γραμμών.

Ξεχνούν και το πλαίσιο ανακοινώσεων που αποτελούν τη νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης τους και έκανε γνωστό στις 13/12/2016 από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός  κ.Αλέξης Τσίπρας, παρουσία υπουργών αλλά και των περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Αντιγράφω απ το φύλλο της 14/12/2016 του ΕΜΠΡΟΣ

 «Ένα μεγάλο τμήμα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού περιελάμβανε μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί……Όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρας στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου, όμως αυτήν τη φορά ανακοίνωσε πως το μέτρο θα περιλάβει και τα Δωδεκάνησα».

 

Το όψιμο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τα καθημαγμένα νησιά μας αποδείχτηκε κι αυτό ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα.

Η Παράταξη  μας  που διαχρονικά έχει δείξει δείγματα γραφής, με την δημιουργική Κυβερνητική  Νησιώτικη Πολιτική της ως ΠΑΣΟΚ  και με την  ενεργή δράση της ως ΔΗΣΥ τα δυο τελευταία χρόνια, είναι παρούσα και στο παρόν με την Πρόεδρό μας να λαμβάνει πρωτοβουλίες στην Βουλή ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ  με προτάσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις στοχεύοντας σε ένα  αύριο πού αξίζει  στα νησιά μας.

 Ήδη η πρόταση Νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ και  η μέσα από διακομματική επιτροπή  σε συνεργασία με τους Νησιώτικους φορείς γρήγορη  τεκμηρίωση της ως μέτρου Νησιωτικότητας ήταν μια ευκαιρία με συναίνεση να λυθεί ένα απ τα ζωτικότερα προβλήματα των νησιών μας που όμως απορρίφθηκε απ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς θα συνεχίσουμε και με την νέα δυναμική του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, θεωρώντας ότι είναι καθήκον μας προς τον Νησιωτικό Χώρο να έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή Νησιωτικών Πολιτικών  ακολουθώντας την ήδη εκφρασμένη πολιτική απ την Πρόεδρό μας  Φώφη Γεννηματά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΚΑΠΕΤΑΝΑΣ

Πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 21:18
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top