FOLLOW US

Σταράτες κουβέντες

Λίγα απ’ όλα

 

Παρασκευή βράδυ στο «Σταυρί»

Η ιδέα του Γιώργου. Κάποιο βράδυ ν’ ανεβούμε στην Αγιάσο και να πάμε για ούζο στο ουζερί «Τ’ ΠΑΠΕΛ» στο «Σταυρί». Κάθε φορά που μου γίνεται πρόταση για το χωριό των προγόνων μου δεν μπορώ να αντισταθώ. Πρωτόγονες, αρχέγονες δυνάμεις ανεξήγητες ξυπνούν και με σπρώχνουν, λες, στο πεπρωμένο…

Ο χώρος μικρός για ουζερί, τώρα που χειμωνιάζει. Οι τοίχοι του μαγαζιού κατάμεστοι με λαϊκές ρήσεις, παροιμίες, τσιτάτα και πλήθος φωτογραφιών. Το σερβίρισμα γρήγορο, επαγγελματικό, ποικιλία καλομαγειρεμένων μεζέδων και οι τιμές πολύ προσιτές. Είναι απ’ τις λίγες φορές που ήπια ούζο με πολλή όρεξη και ευχάριστη διάθεση. Νίκο, Στρατή, Τηλέμαχε, να το ξανακάνουμε.

 

Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα

Όταν οι διάφοροι Πολάκηδες προπηλακίζουν τη δικαιοσύνη, εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό δεν ανησυχώ ως πολίτης. Όταν όμως τα βέλη είναι εξ οικείων, προβληματίζομαι. Πιστεύω ότι το πλείστον των δικαστών ασκεί ευόρκως τα καθήκοντά του και ότι μια μικρή μερίδα αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Σήμερα θα σας παρουσιάσω γνώμες ανώτατων δικαστών για τη δικαιοσύνη για να έχετε μια πλήρη εικόνα.

 

Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα (2)

Ρωμύλος Κεδίκογλου, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου: «… Ορισμένες αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι εντελώς εσφαλμένες». Από τα απομνημονεύματά του.

Β. Νικόπουλος, πρώην πρόεδρος Αρείου Πάγου: «Δεν έχουν θέση ανάμεσα στους δικαστές υπηρεσιακώς και ηθικώς ανεπαρκείς…». Δημοσίευμα στο «Βήμα» και στην «Καθημερινή».

Ευστ. Μπλέτσας, πρώην Εισαγγελεύς Αρείου Πάγου: «… Εις το δικαστικό σώμα υπηρετούν πολλά εκλεκτά στοιχεία, αλλά και αρκετοί αποτυχημένοι…».

Δημήτριος Μαργέλλος, Αρειοπαγίτης, διωχθείς από τη δικτατορία: «… Το δικαστικό επάγγελμα δεν φαίνεται να είναι ισχυρός πόλος έλξεως των προσωπικοτήτων». Απ’ το βιβλίο του «Ελληνική δικαιοσύνη».

 

Η δικαιοσύνη στο απόσπασμα (3)

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι και η δικαιοσύνη έχει προβληθεί από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ανθίσταται.

Λόγω ηλικίας, έχω παραστεί μάρτυρας και κατηγορούμενος σε πολιτικές, συνδικαλιστικές υποθέσεις, αδικήματα Τύπου, έχω δικαστεί και καταδικαστεί πρωτόδικα, αλλά διατηρώ λευκό Ποινικό Μητρώο. Το τελευταίο δεν θεωρείται εύσημο… στην εποχή μας. Γι’ αυτό έχω άποψη γι’ αυτά που γράφω.

Η απονομή της δικαιοσύνης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και εξαρτάται από τα στοιχεία της δικογραφίας, τις καταθέσεις των μαρτύρων, την επάρκεια των νομικών γνώσεων των δικαστών και τη συνείδησή τους. Αρνητικά στοιχεία στην απόδοση της δικαιοσύνης είναι η αρνησιδικία και εν πολλοίς η άγνοια της επιστήμης της ψυχολογίας από μέρους των δικαστών. Χαίρομαι γιατί «οι νέοι δικαστές δεν πολιτεύονται». Το άκουσα από συνταξιούχο εισαγγελικό λειτουργό.

 

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου που εκλέχτηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση λέγεται Β. Πέππας και κατάγεται από τις Κυκλάδες. Είναι 65 ετών και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1979. Αρεοπαγίτης έγινε το 2013. Είναι άγαμος, θεωρείται μετριοπαθής, αγαπητός και προσηνής στο δικαστικό κλάδο.

 

Δήμαρχο Λέσβου

Το Πέραμα Γέρας είναι ένα δημιουργικό χωριό γιατί κατοικείται από ανθρώπους με κοινωνική συνείδηση που αγαπούν τον τόπο τους. Το καταθέτω μετά λόγου γνώσεως. Το Πέραμα είναι το επίνειο της Γέρας και τόπος παραθερισμού εγχωρίων και ξένων παραθεριστών.

Τελευταία δημιουργήθηκε ένα ασήμαντο κατά τη γνώμη μου θέμα μεταξύ του ποδοσφαιρικού συλλόγου «Ποσειδώνας» και του προέδρου της κοινότητας Περάματος. Ο λόγος για τα αποδυτήρια που βρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου και διεκδικεί ο «Ποσειδώνας» για τις ανάγκες των αθλητών του. Η γνώμη μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας όσο και ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα» αγαπούν τον τόπο τους και εργάζονται για την πρόοδό του. Δήμαρχε, γνωρίζεις πολύ καλά το θέμα και οφείλεις να δώσεις λύση. Δεν μπορείς να πατάς σε δυο βάρκες.

 

Της Αστυνομίας

Πριν από λίγες μέρες παραβίασαν γραφείο επιστήμονα στη Μυτιλήνη και αφαίρεσαν τα «εργαλεία» της δουλειάς του. Μέσα σε τρεις ώρες η Αστυνομία επεσήμανε τον διαρρήκτη και τον κλεπταποδόχο και επέστρεψε τα κλοπιμαία στον ιδιοκτήτη τους.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις θαυμάζω την Αστυνομία της πατρίδας μου και είμαι περήφανος. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αγανακτώ και εξανίσταμαι. Μια άλλη φορά γι’ αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λίγα απ’ όλα Λίγα απ’ όλα »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top