FOLLOW US

Σταράτες κουβέντες

Λίγα απ’ όλα

Ενημέρωση

Από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο βρίσκομαι στο εξοχικό μου στης «Απιδιάς Λάκκο». Δεν διαθέτει σταθερό τηλέφωνο. Το τηλέφωνο στον Παπάδο ενεργοποιείται από 1/10.

Ζητώ συγγνώμη από φίλους και αναγνώστες της στήλης που δεν τους ενημέρωσα. Η αλληλογραφία μου απευθύνεται στο Ταχυδρομείο Παπάδου.

 

Χαμηλή πτήση

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, ναύαρχος κ. Αποστολάκης, πήρε μαζί του τον αρχηγό του Γ.Ε.Σ., στρατηγό κ. Στεφανή και πέταξαν σε «χαμηλή πτήση» πάνω απ’ το Καστελόριζο. Η κίνηση είχε συμβολικό χαρακτήρα και ήρθε σε αντιπαράθεση με αυτή του Τούρκου αρχηγού ΓΕΣ, ο οποίος με φουσκωτό πλοίο περιέπλευσε τα Ίμια.

Θα μου πείτε, και τι έγινε; Άλλαξε η διεκδίκηση της Τουρκίας στο Αιγαίο; Δυστυχώς, όταν δεν μπορείς να δώσεις οριστική λύση σ’ ένα εθνικό θέμα, κάνεις επικοινωνιακά παιχνίδια.

 

Δασικοί χάρτες

Απόφαση «αντιλαϊκή» αλλά σωστή είναι η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών από την παρούσα κυβέρνηση.

Είναι «αντιλαϊκή» γιατί αν ένας αγρότης ξεχέρσωσε δάσος και το έκανε χωράφι, πρέπει να το εξαγοράσει καταβάλλοντας το 25% της αντικειμενικής του αξίας. Και επειδή πολλοί αγρότες δεν θα μπουν στη διαδικασία νομιμοποίησης, θα το βρουν μπροστά τους οι κληρονόμοι.

Είναι σωστό μέτρο γιατί αν κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, και να καούν τα δάση, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν δασική έκταση και δεν θα μπορούν να οικοπεδοποιηθούν.

Επιπλέον τακτοποιείται η σχέση γεωργικής εκμετάλλευσης - δάσους και προχωράει πιο εύκολα το Κτηματολόγιο.

Την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών επιχείρησε για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Υποχώρησε.

Είναι στα υπέρ της σημερινής κυβέρνησης.

 

Οι φύλακες αρχαιολογικών χώρων

Πριν μερικά χρόνια είχαμε τους «Φωτόπουλους» της ΔΕΗ, που θεωρούσαν τη δημόσια επιχείρηση προγονικό τους βιλαέτι και βύθιζαν στο σκοτάδι τη χώρα κατά το δοκούν.

Με τους παχυλούς μισθούς, τις συντάξεις και τα εξωφρενικά εφάπαξ. Οι περισσότεροι με γνώσεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και διορισμένοι απ’ το παράθυρο… Σήμερα που ξεπουλιέται σχεδόν όλη η ΔΕΗ, λουφάζουν.

Σε αντικατάσταση τους, μας προέκυψαν οι φύλακες αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι ενόψει τουριστικής περιόδου, κλείνουν τους χώρους στους τουρίστες προκειμένου να εκβιάσουν την διατήρηση των προνομίων τους. Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να επισημάνει στους αρχαιοφύλακες ότι οι χώροι αυτοί δεν είναι προσωπική τους περιουσία. Δεν χρειαζόμαστε άλλους προνομιούχους όταν ο λαός υποφέρει.

 

Φορολογία και ελεύθερα επαγγέλματα

Ο Νόαμ Τσόμσκι, κορυφαίος Αμερικανός διανοητής και οικονομολόγος, είπε: «Δεν μπορείτε εσείς οι Έλληνες τα δικά σας σφάλματα να τα φορτώνετε στους ξένους, ούτε επιτρέπεται οι πλούσιοι συμπολίτες σας να μην πληρώνουν φόρους».

Επί σειρά ετών, τα υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού ήταν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι γιατί δεν μπορούσαν να αποκρύψουν εισοδήματα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ξυλουργοί, ταβερνιάρηδες κλπ., κλπ., είχαν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν εισοδήματα και αρκετοί να δημιουργήσουν περιουσίες.

Οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες και δανειολήπτες των τραπεζών, δανεικά και αγύριστα, υπήρξαν οι επιχειρηματίες και βιομήχανοι.

Ήρθε ο καιρός να πληρώσουν φόρους και δάνεια, γι’ αυτό δεν τους λυπάμαι. Θεωρώ όμως δίκαιο τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος.

 

Στρατηγικά παίγνια

Το 1970, η Αμερική ήρθε σε επαφή με την αναδυόμενη οικονομικά και εμπορικά Κίνα και απομόνωσαν την Σοβιετική Ρωσία, η οποία κατάρρευσε οικονομικώς δέκα χρόνια αργότερα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε περιορίσει τους πρόσφυγες από 130.000 σε 75.000 ετησίως.

Με την κυβέρνηση Τσίπρα, οι εισροές προσφύγων έφτασαν το 1 εκατομμύριο διευκολύνοντας την πολιτική του τουρκικού κράτους να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και να εισπράξει εκατομμύρια ευρώ για να περιορίσει τις αφίξεις.

Εμείς τι κερδίσαμε απ’ αυτό το παζάρι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λίγα απ’ όλα Λίγα απ’ όλα »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top