FOLLOW US

Χρονογράφημα

Κυριακάτικη βόλτα στη Μυτιλήνη των μεταναστών

Έλεγα τις προάλλες στα συνομήλικα (εκεί γύρω στα 70 !!) φιλαράκια μου, ότι μια δυο φορές την εβδομάδα, έχουμε δεν έχουμε δουλειά, πρέπει να περνάμε απ’ την αγορά (Ερμού). Να βλέπουμε φίλους και γνωστούς και να μας βλέπουν οι συμπολίτες μας (άσχετο αν μας χαιρετούν) έτσι, βρε αδερφέ, για να δηλώνουμε πως ήμαστε ακόμη ζωντανοί. Για τους άλλους… που «φεύγουν» όλο και κάποιος θα φροντίσει να τοιχοκολλήσει ένα αγγελτήριο!

Την περασμένη βδομάδα λόγω νοσοκομειακής εμπλοκής δεν κυκλοφόρησα από Ερμού. Βγήκα προχθές, Κυριακή, στην ήσυχη πόλη μας, μπήκα σε μια εκκλησιά δικιά μας, άναψα κερί, πέρασα και απ’ την φραγκοκλησιά να χαιρετήσω ένα φίλο μετανάστη, που ύστερα από 1,5 σχεδόν χρόνο εγκλωβισμού - παραμονής στο νησί μας φεύγει επιτέλους στην Αθήνα. Μίλησα και με άλλους, αφρικανούς κυρίως μετανάστες που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή εκεί και γεμάτος προβληματισμούς και ερωτηματικά πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άδεια η Ερμού, λιγοστοί οι Μυτιληνιοί στην προκυμαία, πιο πολλοί οι μετανάστες. 11 η ώρα κυριακάτικα που να βρεις φίλο ή γνωστό για παρέα και καφέ στο Πάρκο. Μετανάστες κι εκεί με τα παιδιά τους στις κούνιες, σιγά που θα ‘ρθουν ντόπιοι! Αλλά που να πάνε κι αυτοί οι έρμοι άνθρωποι; Α ρε Μυτιλήνη ποιος θα το ‘λεγε πως θα γινόσουν σαν την προπολεμική Ταγγέρη του Μαρόκου, μόνο που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας λογοτέχνες σαν τον Τέννεση Ουίλιαμ, τον Καμύ, τον Κερουάκ να τους μαγέψεις και να σε υμνήσουν! Αλλά πάλι που ξέρεις; Τούτη η ρότα της Προσφυγιάς και της Μετανάστευσης που βρέθηκες πάνω της, πόσα ακόμη χρόνια θα κρατήσει! Είναι για να σταματήσουν ποτέ οι πόλεμοι, να αναστραφεί η παγκοσμιοποίηση να κλείσει το Ιντερνέτ!

Σκεπτικός και μελαγχολικός (φταίει ίσως και ο Σεπτέμβρης που αβαντάρει) προτίμησα να γυρίσω σπίτι να διαβάσω εφημερίδα να μπω στο F.B. Είδα τις αναφορές για την Μόρια των 10 χιλ «φιλοξενούμενων», στα ρεπορτάζ του BBC, του Αλ Τζατζίρα, την προειδοποίηση των 19 ΜΚΟ (με συγκλόνισε), την ανακοίνωση της τοπικής ΝΟΔΕ (θύμωσα), το άρθρο του Μανώλα στο «Εμπρός». Υπερβολές; Εντυπωσιασμός; Πάντως σε κάνουν να ανησυχείς. Από κοντά λέει κι ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, υποσχόμενος ν’ αδειάσουν κάπως τα νησιά, όχι γιατί κατάλαβαν πως δεν πάει άλλο, αλλά γιατί φοβούνται στην ΕΕ, πως αν ο Άσαντ βομβαρδίζει το Ιντλίμπ, θα ξεσπάσει άλλο ένα μεγάλο κύμα προσφύγων απ’ την Συρία! Κι αυτή η Κυβέρνηση των Συριζέων, ακόμη κι αν θέλεις να της αναγνωρίσεις καλές προθέσεις, απορείς και αγανακτείς με την νωχέλεια και την ασχετοσύνη της. Έρχεται τον Μάιο ο Υπουργός Βίτσας και λέει: ως τον Σεπτέμβριο στην Μόρια το πολύ θα μένουν 3,5 χιλ άτομα. Ως γνωστό απ’ τον Σεπτέμβριο και ίσαμε να πιάσουν τα κρύα και οι βροχές παρατηρείται κατ’ έτος ένταση των ροών. Καλώς λοιπόν πρόβλεψε και έπραξε η μία Διεύθυνση του Υπουργείου του Βίτσα και χαρακτήρισε «Ευάλωτους» περίπου 3 με 4 χιλ τροφίμους της Μόριας, ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το νησί. Η άλλη Διεύθυνση όμως του ίδιου Υπουργείου δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να προετοιμαστούν δομές στην ηπειρωτική χώρα που θα τους στεγάσουν! Γι’ αυτό και οι περισσότεροι απ’ αυτούς, που μπορούν να φύγουν, προτιμούν το κατά τα άλλα «κολαστήριο» της Μόριας απ’ το να περιπλανώνται στην Αθήνα και στην λοιπή Ελλάδα, δίχως στέγη και φαγητό! Το ίδιο περίπου συνέβη με τον αγωγό λυμάτων αποχέτευσης. Έγινε μεν έγκαιρα η μελέτη απ’ το υπουργείο μετανάστευσης αλλά το άλλο συναρμόδιο υπουργείο οικονομικών ακόμη να ξεπεράσει την γραφειοκρατία. Τι να πει κανείς; Δηλαδή αν φαγωθεί και ο Βίτσας (σαν που φαγώθηκε κι ο Μουζάλας) θα αποσυμφορηθεί η Μόρια! Πάει χάθηκε η λογική και το φιλότιμο!

Πάντως τούτη τη βδομάδα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις, αν δεν στείλουν ναυλωμένα καράβια να πάρουν μαζικά κόσμο, με κόστος ίσως για την Κυβέρνηση να υποφέρει πρόσκαιρα το λιμάνι του Πειραιά κι ο Άγιος Παντελεήμονας στη συνέχεια, λύση δεν διαφαίνεται. Η έλευση του χειμώνα δεν μπορεί να βρει τέτοιους μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς στα νησιά, νομοτελειακά θα το πληρώσει ακριβά η Κυβέρνηση και η χώρα θα πέσει και πάλι στην χλεύη όλης της ανθρωπότητας.

Ποθς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top