FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Και τώρα, τι γίνεται;

Έλα μου, ντε! Από success story σε success story, εμείς οι πολίτες πήξαμε να αναδεικνύουμε Ηγεσίες με διαφορετικά κυβερνητικά αριστερο-ακρο-δέξια πρόσημα, καταλήξαμε να πληρώνουμε δισεκατομμύρια και περνούμε καθημερινά το μαρτύριο της οικονομικής μπακαλικής με αποκλειστικό γνώρισμα το τεφτέρι των δόσεων, από την Εφορία στο μινι-μάρκετ της γειτονιάς μας. Και βαδίζουμε στο χρόνο ως υποζύγια-βόδια, μ’ αυτό το μείγμα Μακρυγιαννισμού, ελευθεριότητας της κατηγορίας αχταρμά ή νοητικού μπάχαλου και κάποιου είδους ακατανόητου σχετικισμού, όπου όλα σφάζονται κι όλα μαχαιρώνονται ως καλοκαιρινό πεπόνι από τον πλανόδιο «γύφτο». Μάσαλα μας, εν ολίγοις! Ποιος θα μας προστατεύσει από τον εαυτό μας είναι το ζήτημα..

Προς το παρόν, η Ελλάς «βγήκε» στις διεθνείς αγορές χρήματος και τάχατες ο κύκλος της κρίσης κλείνει. Μέγα ζήτημα, αλλά όποιος θελήσει να μελετήσει σοβαρά τις συνθήκες και παραμέτρους αυτής της κίνησης μάλλον θα καγχάσει από την καρδιά του με την κυβερνητική μυθιστορία. Κι αν έχετε ξεχάσει την έννοια του επιτόκιου από τα μαθητικά σας χρόνια, μην ανησυχείτε· όλο και κάποιο πρωτοετή φοιτητή στα χρηματοοικονομικά θα έχετε στον περίγυρό σας να σας εξηγήσει τα προφανή του ανέκδοτου.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου είναι πλέον εμφανές ότι θα βαδίσουμε στο δρόμο της εκλογικής επιλογής μεταξύ του «ψεύτη» και του «κλέφτη». Ο Κόσμος αλλάζει, οι πάντες αναζητούν νέες ισορροπίες στις διεθνείς οικονομικές, στρατηγικές και περιβαλλοντικές σχέσεις κι η «Χώρα του Φωτός» θα κληθεί να διαλέξει Ηγέτη ανάμεσα σε δύο ελλειμματικές εκδοχές ηθικού ανθρώπου. Άσε που ο νυν Πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει βασικούς κανόνες της λογικής πρώτης τάξεως: «μπορεί να είμαι ψεύτης, αλλά κλέφτης δεν είμαι» σκέφτηκε να πει στην Βουλή, θεωρώντας ότι έτσι θα κατατροπώσει τον αντίπαλό του. Μόνο που ο «ψεύτης» λέει εξ ορισμού ψέματα, οπότε το δεύτερο σκέλος του επιχειρήματός του δεν ισχύει, λόγω διπλής αρνήσεως. Καημένο ΕΜΠ, τι αστέρια βγάζεις πλέον…

Αυτό που δεν καταλαβαίνει, δεν μπορεί ή δε θέλει να καταλάβει η Αντιπολίτευση είναι ο καθεστωτικός ακτιβισμός της Κυβέρνησης. Τα διαδοχικά Νομοσχέδια, από την Παιδεία έως τις δεκάδες πελατειακές ρυθμισούλες μέσω τροπολογιών, δεν είναι εφαρμογή κάποιου «παράλληλου κοινωνικού προγράμματος» -καθότι στο οικονομικό πεδίο καραδοκεί το κουαρτέτο. Είναι η εγκατάσταση θεμάτων για να έχει πεδίο δράσης μετά τις εκλογές ως Αντιπολίτευση, για να έχει συνθήματα για το μελλοντικό «δρόμο». Εφόσον στο πεδίο της οικονομίας υπάρχει στρατηγική σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και της Αντιπολίτευσης, χρειάζεται από τώρα να θεσμοθετήσουμε τις «διαφορές» ώστε να έχουμε λόγο ύπαρξης στο μέλλον.

Αν αρκεί ένας συμβολισμός για να καταλάβουμε το τι τρέχει γύρω μας, αυτός είναι το «Μνημείο Πεσόντων της ΕΡΤ». Καλύπτει τις ανάγκες σε ιδεολογικό, πολιτικό και αισθητικό επίπεδο. Πάντα χρήσιμη ήταν η εικόνα του «μάρτυρα» για τα «πιστεύω» του στο ελληνικό θυμικό. Όμως όποιος ρίξει μια ματιά στο «έργο τέχνης» του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ και του κ. Τσακνή, τότε αυτή η απομίμηση χαρακτικού του Τάσσου αποδίδει αμφίσημες αναγνώσεις: υποτίθεται ότι αναπαρίσταται ο αγώνας να διατηρηθούν «ανοιχτές» οι πόρτες του Ιδρύματος. Μοιάζει όμως με σκηνή σε πόρτα τρόλεϊ με παστωμένους επιβάτες. Ή αλλιώς, «σπρώχτε ρε, όλοι θα διοριστούμε». Το δε επιτύμβιο σλόγκαν (!) «Οια ηω ω υιε αει ει» -Χριστέ κι Απόστολε- μπερδεύει από τον Όμηρο και τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής έως το Ρίτσο. Δεν είναι τα προφανή σφάλματα γραμματικής και συντακτικού που βγάζουν μάτι· είναι ότι εμπεδώνεται η ρητορική Αρτέμη Σώρρα στην τρέχουσα πολιτική… και τον πολιτιστικό πυλώνα της χώρας.

Όλα αυτά έχουν αποδοθεί καταλλήλως, σε κλίμα pop ως αρμόζει στην περιρρέουσα μπούρδα, από το Σάκη Ρουβά: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα/τώρα που έδαφος χάνουμε/τώρα που ερωτευτήκαμε/τώρα για πες μου τι κάνουμε;…». Έλα μου, ντε!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 15:59
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μετεωρισμοί… Αριστερός, όσο τον παίρνει… »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top