FOLLOW US

Χρονογράφημα

Και γινήκαμε όλοι μια αγκαλιά αγάπης

Τι θέλει αλήθεια ο άνθρωπος για να ζήσει;

Ένα πιάτο φαί, λίγο ψωμί και μια κούπα κρασί.

Με τούτα θρέφει τη σάρκα, μα η καρδιά κι η ψυχή δακρύζουν, αιμορροούνε και προσμένουν.

Προσμένουν δράση, μη πλαντάξουν. Στήριγμα από τη σάρκα προσμένουν, να ενδυναμώσουν να επιτελέσουν το έργο τους, με ελευτερία, πνέμα και αγάπη. Και έρωτα. Όχι μόνο τον σαρκικό έρωτα που μεταμορφώνει τον άθρωπο σε υπερβατικό ον και δίνει νόημα ύπαρξής του και του είδους του διαιώνιση επί γης. Λογιώ-λογιώ έρωτες μπορεί και πρέπει να χαίρεται ο άθρωπος και να ονειρεύεται, να στοχεύει στο καινούργιο, το καλλίτερο, το ανώτερο. Για αγώνα, να μεγαλουργεί. Σκοπός μας, σε τούτον τον κόσμο που, Θεία δυνάμει, βρεθήκαμε, δεν είναι να αφήνουμε στο διάβα μας μυρουδιές αποκρουστικές, μα αρώματα. Ελκυστικά αρώματα ψυχής και πνεύματος να μας κλουθούνε φίλοι μου.

Στο νου μου τριζοβολά η Κρητικιά μαντινάδα του ορεσίβιου γιδοβοσκού και φίλου μου του Μιχάλη Χαραλαμπάκη.

Ο άθρωπος εις τη ζωή

πρέπει να έχει νάμι

όντε θα φύγει από δω

να μην του πουν χαράμι.

Ο καθείς από μας, φίλοι μου αγαπημένοι, έχει, πρέπει να έχει, τον δικό του έρωτα μπορεί και ερωτάδες. Άλλος με τη φύση, άλλος τη λογοτεχνία, το κολύμπι, την ορειβασία, το κυνήγι, τα ζώα που μας δίνουνε αγάπη προστασία και χαλάρωση. Είναι κι’ άλλοι που με μια μηχανή στο χέρι αποθανατίζουν στιγμές φευγαλέες, θέματα ανεπανάληπτα. Πολλές οι ερωτικές έλξεις κι εκρήξεις που σμίγουν κι αγκαλιάζουνε τους καλούς αθρώπους. Και σε τούτη την ουρανόσταλτη πανδαισία χαράς, ευτυχίας, ξενοιασιάς, κεφιού, είναι φίλοι μου και το τραγούδι, η μουσική. Μουσική έχουνε σε βουστάσια για να αυξήσουν την γαλακτοπαραγωγή. Μουσική και σε φυτά να αναπτύσσονται και καρποφορούνε καλλίτερα. Μουσική, τραγούδι, χορό αποζητoύμε κι εμείς οι αθρώποι που θαματουργό φάρμακο μπορεί να αποβεί κατά που αποδείχτηκε και γράφτηκε: «Η μουσική, ο χορός, είναι φάρμακο για τον άνθρωπο» και σε πολλά μέρη υπάρχουν δασκάλοι κι ιδρύματα που πάνε οι κουρασμένοι για χαλάρωση, ενδυνάμωση, προάσπιση της υγείας των.

Και τούτος ο μεγάλος έρωτας χτύπησε και κρατά στα δεσμά του έναν γνήσιο Κρητικό, το Βασίλη Σκουλά, που με τη ζωογόνο έξαψη να σταλάζει ακόμη στα ψυχοκάρδια μας, την άλλη μέρα από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, μαζί με τους ανθρώπους του και το χορευτικό συγκρότημα «Ονειροκρήτες» της Βαγγελιώς Κουνελάκη, βρέθηκε εδώ στα μέρη μας κατά το λιόγερμα, για να μας χαρίσει στιγμές κι ώρες κεφιού, ψυχικής γαλήνης, μακριά από άγχος και προβλήματα καθημερινότητας. Δυόμιση ώρες ήτανε στο πέτρινο θεατράκι στα Νοπήγεια και πλημμύριζε ο τόπος νότες, αγάπη, έρωτα και τραγούδια, με εναρκτήριο λάκτισμα την μαντινάδα του που ο ίδιος έχει μελοποιήσει:

Άμα θα πάψ’ ο έρωτας

σ’ άνθρωπο να υπάρχει,

πες μου τι νόημα η ζωή

κι είντα ουσία θα ‘χει.

«Να πορευόμαστε με το νόημα του έρωτα για τον εαυτό μας, το συνάνθρωπό μας, με τη φύση κι ό,τι ωραίο υπάρχει στη ζωή». είπε ο ίδιος,

Κι αρώματα γιόμισε ο τόπος με τούτη τη μουσική εκδήλωση στην κακοποιημένη κοινωνία που ζούμε φίλοι μου. Βραδιές σαν κι αυτήν, που κομίζουν πολιτισμό, είναι η ποθητή όαση στην έρημο, είναι το πεφταστέρι που δείχνει το μεγαλείο του σύμπαντος κι ένας αντίλαλος ισχυρός από ανασαμιές που μας τροφοδοτούν οξυγόνο και μπόρεση για ζωή. Γιατί η ζωή, στερημένη από το πνέμα, δεν είναι ζωή, μα βόσκηση στο αθρωπολίβαδο του πλανήτη που βρεθήκαμε.

Ας δώσουμε νόημα κι ομορφιά στη ζωή μας κι ας γενούμε όλοι μια ζεστή αγκαλιά άδολης αγάπης.

Γιώργος Καμβυσέλλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top