FOLLOW US

Παιδείας ο λόγος

  • (Α΄ Μέρος)
Iδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Τον τελευταίο καιρό ήρθε πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Τα κόμματα έπαψαν να ασχολούνται με τα άλλα τρέχοντα προβλήματα που απασχολούν την χώρα μας και προσπαθούν όλα, μα όλα ανεξαιρέτως, να ωφεληθούν από αυτό. Βέβαια, το πρόβλημα αυτό είναι πολύ παλιό και οι κυβερνήσεις μας ανέβαλαν να το επιλύσουν και το μετέθεταν για το μέλλον. Το φόρτωναν δηλαδή στις πλάτες των άλλων. Στις 7-11-2009 είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο στην εφημερίδα της Νέας Σμύρνης «Επίκαιρα» με τον τίτλο «Η προκλητικότητα των Σκοπίων και η ελληνική αδιαφορία». Τότε, ενώ τα κόμματα στη χώρα μας αγωνίζονταν για την κατάκτηση της εξουσίας και την πολιτική τους επιβίωση, η Δημοκρατία των Σκοπίων κλιμάκωνε την ανθελληνική της προπαγάνδα με απαράδεκτο, επαίσχυντο και προκλητικό τρόπο. Οι Σκοπιανοί δεν περιορίζονταν τότε στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και την καπηλεία του ονόματός της, αλλά φαίνονταν να διεκδικούν συλλήβδην ολόκληρη την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και τον Παρθενώνα, αυτό το κορυφαίο καλλιτεχνικό δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και σύμβολο οικουμενικό της Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων συνέγραψε μια εγκυκλοπαίδεια με τίτλο «Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια», που παρουσίασε με μεγάλη επισημότητα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2009 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας αυτής. Στην παρουσίαση αυτής της Εγκυκλοπαίδειας ο τότε εθνικιστής Πρωθυπουργός Γκρούεφσκι διατύπωσε την άποψη πως αυτή εκφράζει με απόλυτο τρόπο «το πολιτιστικό και πολιτικό παρελθόν και παρόν» της χώρας του. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Εγκυκλοπαίδεια αυτή υποστηρίζει πως οι Έλληνες προέρχονται «από τις μαύρες φυλές της Αφρικής και της ερήμου της Σαχάρας» (!) και πως αυτοί εποίκισαν τη Βαλκανική και οικειοποιήθηκαν τους τοπικούς πολιτισμούς που ήταν προηγμένοι και τους παρουσίασαν ως δικά τους επιτεύγματα. Αυτοί οι παραχαράκτες της ιστορίας διατείνονταν πως ο φερόμενος ως ελληνικός πολιτισμός δεν είναι παρά αποτέλεσμα «παραχάραξης, υιοθέτησης και κλοπής των τοπικών ντόπιων πολιτισμών και, επομένως, και του δικού τους, του μακεδονικού» (!).

Ας σημειωθεί πως η Εγκυκλοπαίδεια αυτή επρόκειτο να μεταφραστεί στα αγγλικά και να κάνει τον γύρο του κόσμου και να διαδώσει έτσι αυτές τις ανιστόρητες, προκλητικές και επικίνδυνες για τη χώρα μας θέσεις. Η θεωρία αυτή, η σκόπιμα ανθελληνική, προωθούσε μια άλλη θεωρία, τη λεγόμενη «αφροκεντρική», που στήριζαν διάφορα βιβλία, διαβαζόταν πολύ στην Αμερική και διδασκόταν επίσημα σε αμερικανικά σχολεία και πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή που εισήγαγε συστηματικά ο M. Bernal, που το 1987 έγραψε το βιβλίο Black Athena: The Afroasiatic Roots of Classical Civilization (New Brunswick, N.J.: Rutgers University Press, τ. Α΄), οι αρχαίοι Έλληνες δεν επινόησαν τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τραγωδία κ.λπ., όπως πιστεύεται, αλλά όλα αυτά τα έκλεψαν από την Αίγυπτο* πως ο Σωκράτης και η Κλεοπάτρα ήταν αφρικανικής καταγωγής.

Η θεωρία αυτή, που, δυστυχώς, αν και αντιιστορική, υιοθετήθηκε από πολλούς, ακόμη και ευφυείς αλλά με ύποπτα κίνητρα ανθρώπους, στηρίχθηκε στην τάση μερικών ακαδημαϊκών κύκλων να θεωρούν την Ιστορία σαν μυθιστοριογραφία που κάθε φυλή ή έθνος μπορεί να τη γράφει όπως θέλει, και να δέχονται πως όλες οι εκδοχές είναι ταυτόχρονα αληθινές, έστω κι αν αντιφάσκουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση η «αφροκεντρική αρχαία ιστορία» μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι ως ψευδοϊστορία, αλλά ως εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας του παρελθόντος. Σε αυτή τη στρεβλή και απαράδεκτη από επιστημονική άποψη θεώρηση του παρελθόντος ανέλαβε να απαντήσει η αμερικανίδα ελληνίστρια καθηγήτρια Λέφκοβιτς, που στο τέλος του Πρόλόγου ενός βιβλίου της λέει: «Θεωρώ πως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως κάτι πρέπει να γίνει. Δεν πρόκειται απλά για απόδοση δικαιοσύνης στους Αρχαίους Έλληνες και τους σύγχρονους απογόνους τους. Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ελεύθερη έρευνα και συζήτηση, αλλά να μην επιτρέπουν να μετατρέπονται οι αίθουσες διδασκαλίας σε χώρους πολιτικής προπαγάνδας» (Βλ. Λέφκοβιτς, Μ., 1997), Η μαύρη Αθηνά: Μύθοι και πραγματικότητα, Αθήνα: Κάκτος). Αξιοσημείωτα είναι και όσα σημειώνει ο διακεκριμένος φιλόλογος του πανεπιστημίου Harvard Β. Knox. Αυτός λέει: «Τα γοητευτικά μυθεύματα για το παρελθόν φέρνουν πρόσκαιρη ικανοποίηση, αλλά εν τέλει βλάπτουν τον ίδιο τον σκοπό που θέλησαν να προωθήσουν. Τα γεγονότα του αιώνα μας απέδειξαν πως είναι επικίνδυνο να επιτρέπεται στην προπαγάνδα να παραποιεί την ιστορική αλήθεια».

Το πράγμα δεν πρέπει να ξεπεραστεί με τη συνήθη για τις ελληνικές κυβερνήσεις επιπολαιότητα και αδιαφορία, γιατί δημοσιεύονται πληροφορίες πως και τώρα ακόμη κάποιοι αναίσχυντοι που δεν έχουν να πουν κάτι σοβαρό, για να διακριθούν, επιλέγουν τον εύκολο δρόμο της διαστρέβλωσης της αλήθειας και της αλλοίωσης της Ιστορίας. Λένε , λοιπόν, πως το BBC ετοιμάζει ένα έργο ή ντοκιμαντέρ, δεν ξέρω ακριβώς, στο οποίο τον ρόλο του Αχιλλέα, του Πατρόκλου και άλλων βασικών ομηρικών ηρώων τον παίζουν μαύροι ηθοποιοί! Θα είχε, αλήθεια, άδικο κανείς αν έλεγε πως υπάρχει μια γενικότερη οργανωμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας και του πολιτισμού της; Όμως, θα συνεχίσω στο επόμενο άρθρο…

 

* Ο κ. Αθανάσιος Φραγκούλης είναι Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top