FOLLOW US

Χρονογράφημα

  • Νήσος Αιολίς Λέσβος, η δε χώρα Λεσβία
"Η ζωή εν τάφω", από τη Σκαμιά στην ΕΡΤ! Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

Με αφορμή την απόφαση της ΕΡΤ να μεταφέρει από τον Οκτώβριο του 2018 στη δημόσια τηλεόραση, σε σίριαλ 16 επεισοδίων διάρκειας 50 λεπτών το καθένα και σε σκηνοθεσία - σενάριο του Τάσου Ψαρρά, το βιβλίο «Η ζωή εν τάφω» του Στράτη Μυριβήλη, όπου καταγράφεται η φρίκη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου στην Μακεδονία, παραθέτω δύο παραγράφους της ενότητας «Στο δάσος» της Ρεντίνας Χαλκιδικής, από τη 12η έκδοση της «Εστίας», χαρακτηριστικές της ευαισθησίας και του λυρισμού του Λέσβιου λογοτέχνη:

«Μας ξεσήκωσαν μαύρη νύχτα. Είκοσι άντρες κ’ εγώ επικεφαλής. Ο λοχαγός με φώναξε στ’ αμπρί του. Μου ‘δειξε ένα δεκανέα του Μηχανικού και μου ‘πε:

- Θα πάρεις τους άντρες και θ’ ακολουθήσετε όλοι μαζί τούτον εδώ το δεκανέα. Θα σας οδηγήσει σ’ ένα δάσος να ρίξετε κάμποσα δένδρα για αμπρόξυλα και για πασσάλους στα συρματοπλέγματα.{…}.

Και σαν αρχίσαμε κατόπι, εμείς τα γελοία τ’ ανθρωπάκια, τσικ - τσικ - τσικ, με τα μπαλταδάκια μας, να στρώνουμε μερικά νέα δέντρα χάμου, είδαμε το χυμό τους να χουχλακιάζει σαν αγίασμα μες από τις φρέσκες πληγές τους που ευώδιαζαν. Όμως και πάλι το δάσος είδηση δεν μας πήρε, ο ρυθμός του τρίχα δεν άλλαξε. Φαίνεται πως μέσα στο φοβερό σύνολό του αυτά ήταν μικροεπεισόδια ασήμαντα. Η αδάμαστη νερομάνα της ζωής που ανάβρυζε - θάμα- κάτω από το χώμα, θα τίναζε σε λίγο πλήθος καινούρια λυγερά φύτρα στη θέση του κάθε σκοτωμένου δέντρου.

Σαν άρχιζε να τρέμει κανένας κορμός, σκαμμένος απ’ τα τσεκούρια μας, καμιά δεκαριά φαντάροι τότε σέρνανε με σκοινιά από μια μπάντα με χουγιαχτά. Τότες το δέντρο έτριζε πονεμένο σύρριζα, κατόπι έγερνε αργά και μεγαλόπρεπα και γκρεμιζότανε, τσακίζοντας με το πέσιμό του όλα τα γειτονικά κλωνάρια που τύχαιναν στο δρόμο του.

Κι οι σκίουροι, ένα πλήθος σκίουροι με ματάκια καστανόχρυσα και θαυμάσιες φουντωτές ουρές που γαυριάζανε πάνω στα κλαδιά του, σταματούσανε τότες για μια στιγμή το παιχνίδι τους. Κοιτούσαν με περιέργεια, αναγέρνοντας το κεφαλάκι, τους φαντάρους που δολοφονούσανε το δέντρο και κατόπι, μ’ έναν πήδο, τινάζονταν ανάερα σαν μαλλιαρά τόπια και βρισκόντανε σ’ άλλο δέντρο. Εκεί συνέχιζαν τις τρέλες τους δίχως πια να μας προσέχουν καθόλου. Κατέβαιναν χαμηλά, ολότελα κοντά μας.

Ο δεκανέας του Μηχανικού σημάδεψε πολλήν ώρα ένα απ’ αυτά τα χαριτωμένα αγρίμια. Το σημάδεψε από πολύ κοντά και κείνο, δίχως να κουνηθεί από τη θέση του, γύριζε το κεφάλι δεξά - ζερβά και τον έβλεπε κατάματα με τις γυαλιστερές χάντρες των ματιώ του. Ύστερα μαζί με τον αδύνατο κρότο της ντουφεκιάς που μονομιάς ρουφήχτηκε μέσα στην άπειρη φωνή του δάσους, έπεσε στα πόδια μας και πέθανε, γιομάτο απορία γι’ αυτό που του έτρεξε.

Λοιπόν κείνο που νιώθω και τώρα ακόμα απ’ το βούτηγμά μας μέσα στο δάσος, είναι αυτό το παράξενο συναίστημα της χτηνωδίας που με γέμισε».

Η τηλεοπτική σειρά περιλαμβάνει σκηνές από το σπίτι του Μυριβήλη στην όμορφη ορεινή Σκαμιά και από το γραφικό ψαρολίμανο της «Παναγιάς Γοργόνας» με τον αγαπημένο του πλάτανο, όπου έγραφε αγναντεύοντας τον αντίστοιχο και απέναντι ναό της παρθένας θεάς Αθηνάς της αρχαίας Άσσου της Μικρασίας.

Στη Σκαμιά, όπου «Η ζωή εν τάφω» επιστρέφει, θα προσφέρουμε ένα ούζο στον ηθοποιό Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο που συμμετέχει στην παραπάνω παραγωγή της ΕΡΤ και ο οποίος παρουσίασε εφέτος στην Αθήνα, μαζί με τη Ρηνιώ Κυριαζή, την πετυχημένη παράσταση «Το μικρό πόνι» που επαναλήφθηκε ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς στις 5 και 6 Μαρτίου 2018 για τρεις παραστάσεις στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

                                                                                                                               

Αριστείδης Κυριαζής

                                                                                                                                                Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 13:52
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η απογοήτευση Για το Μουντιάλ »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top