FOLLOW US

Χρονογράφημα

Η χάρη του Αγίου Βαλεντίνου

Αναρωτιέμαι γιατί δεν την αντιλαμβάνεστε. Εννοώ όλους εσάς τους παράγοντες της τουριστικής ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας του νησιού. Έχουμε το λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου στην Καθολική Μητρόπολη της Μυτιλήνης αλλά αρνείστε να το προσκυνήσετε. Είναι αργά να συζητήσουμε γιατί ο ασκητής και μάρτυρας κατέληξε να προστατεύει ως άγιος τον Έρωτα. Ακόμη και ο Έρωτας έχει την ανάγκη ιερής προστασίας, πόσο μάλλον η χειμαζόμενη οικονομία μας! Και τι κάνετε γι’ αυτό; Διοργανώνετε (προεκλογική περίοδος γαρ ξεκινά) συναυλίες! Μα κοιτά ο Έρως συναυλίες; Και αν ναι, πόσο μάλλον τα ανθοπωλεία (όλο και κάποιο τοπικό φρούτο θα ευδοκιμεί προς τιμήν του)! Τα εστιατόρια, καθότι ανέκαθεν από το στομάχι περνούσε! Τα ξενοδοχεία (ας μην επεκταθώ)! Τα συμβολαιογραφεία; Διότι τα προικοσύμφωνα αποτελούν εγγύηση της ανιδιοτελούς και αιωνίου αγάπης! Μα εγώ θα σας τα γράφω; «Έρως και Τσικνοπέμπτη» δεν θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τίτλο συμποσίου φιλοσοφικού, μιας πανεπιστημιακής ημερίδας, ή οργιαστικού (να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες), έστω καταναλωτικού; Για να μην αναφερθώ σε ένα ωραιότατο ερωτικό καρναβάλι σπονδή στη μεταμορφωτική δύναμη του Έρωτα.

Ο Έρωτας φορτώνεται με πολύ ιδεαλισμό, με αποτέλεσμα να οδηγείται μοιραία στη διάψευση και στην αποκαθήλωση. Ας μείνει τουλάχιστον και κάποιο κέρδος από τόση σπατάλη ενέργειας. Ο Έρωτας δεν είναι αιώνιος. Δυστυχώς. Το αποδέχεσαι αφού τελειώσει η δεύτερη «μεγάλη αγάπη» της ζωής σου. Τότε μαθαίνεις ότι κάθε άνθρωπος είναι προορισμένος να συναντήσει πολλές αγάπες. Όλων των μεγεθών. Και να τις ζήσει όσο του επιτρέπουν οι δεσμεύσεις οι προτεραιότητες του. Κάποιες είναι μεταμορφωτικές. Άλλες μακροχρόνιες. Αφήνουν το αποτύπωμά τους. Αλλά η ζωή δεν είναι πρόβα. Προχωρά χωρίς να τις περιμένει. Οι μεγάλες αγάπες τελειώνουν. Συνήθως άδοξα. Όσο σημαντικότερο είναι το πρόσωπο στην προσωπική μυθολογία σου, τόσο λιγότερο επανέρχεσαι σ’ αυτό, τόσο ελάχιστα το κουβεντιάζεις. Εκτός και αν είσαι άνθρωπος χωρίς αρχές, με πολλές ανασφάλειες και ανικανοποίητα. Η ιδιωτική μας οδός ευτυχώς μας ανήκει. Απόδειξη ότι αγάπησες κάποτε έναν άνθρωπο, ότι τον σέβεσαι, είναι πως δεν τον αναζητάς, δε γυρίζεις. Κρατάς το μάθημα της ζωής. Προχωράς.

Υπάρχουν και οι άλλες, οι ανώδυνες ιστορίες. Που σε διασκεδάζει να παίζεις μαζί τους. Έρωτες και αυτές; Γιατί όχι; Ξέρεις ότι δεν κινδυνεύεις από αυτές, δεν πληγώνεις κανένα, το κυριότερο δεν πληγώνεσαι. Τέτοια πρόσωπα είναι ευπρόσδεκτα ευκαιριακά, πάντα όμως με ημερομηνία λήξεως. Πέραν της οποίας η μνήμη τα διαγράφει. Ώστε να επιδίδεσαι στο κυνήγι νέων συγκινήσεων.

Ο άνθρωπος όσο ζει επιζητά να επιβεβαιώνεται. Και να απολαμβάνει. Είναι σκληρός ο Έρωτας και εγωιστικός, παρά αλτρουιστής. Κανένας δεν ανέχεται να μην πρωταγωνιστεί στις προτεραιότητες κάποιου άλλου, αδιάφορο κάποτε πόσο σημαντικός είναι αυτός για τον ίδιο. Συμβαίνει όμως και δεν είναι κάποτε καθόλου κακό. Πολλές φορές οι ανώδυνες περιπέτειες χαρίζουν πολύ μεγαλύτερη απόλαυση από τις περιπαθείς ιστορίες πόνου και πάθους. Άσε που αφήνουν χωρίς παθητικό το συναισθηματικό μας ισοζύγιο. Και επιτρέπουν να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι σε υποθέσεις με πιο ουσιαστική και πιο διαρκή επίδραση στη ζωή μας. Την οποία πάντως δεν ορίζουμε απόλυτα. Αυτή είναι άλλωστε η γοητεία της: Η άγνοια κινδύνου που κρύβει το άγνωστο. Οι νέες περιπέτειες. Οι ασκήσεις της αυτοπειθαρχίας. Οι μεγάλες αρνήσεις του ποιητή και οι ευένδοτες υποχωρήσεις στο παιχνίδι των αισθήσεων. Η γοητεία που έχει το συναίσθημα όταν γεννιέται, όταν δοκιμάζεται, όταν πληγώνεται, όταν τελειώνει. Και το επιπόλαιο φλερτ. Με κάποια παρενέργεια, μηδαμινή μπροστά στον φόβο της συναισθηματικής δέσμευσης. Σε μια κοινωνία που εμπορεύεται σταθερά και χειραγωγεί την ακαλλιέργητη συναισθηματική μας νοημοσύνη.

Ενώ τέλειωνα το κείμενο, έμαθα ότι η διάσπαση του Δήμου αναβάλλεται. Αντί για άλλο σχόλιο σας αφιερώνω τους στίχους του Τίτου Πατρίκιου («Έρωτας και Πολιτική 1»): «Η πιο δημοκρατική στιγμή/ είναι του αμοιβαίου οργασμού», με την παραίνεση εκτός της καρδίας, να φυλάττετε και την ψήφο σας!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 16:48
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ζωή εν Τάφω Κόμ(μ)ατος »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top