FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Η βεβαιότητα της αβεβαιότητας… και τα συναφή!

Η κορυφαία κατάκτηση της Επιστήμης, κατά τον 20ό αιώνα, είναι η βεβαιότητα της… αβεβαιότητας των προβλέψεών της. Ο νομοτελειακός Νευτώνειος Κόσμος μας σταδιακά αντικαθίσταται από παντοίους σχετικισμούς, απροβλεψία ή στοχαστικότητα που γίνονται επικοινωνιακά γνωστοί -αν και συνήθως εσφαλμένα- με κοινούς όρους ως η Σχετικότητα, η Απροσδιοριστία ή το Χάος. Ένα είναι βέβαιο: όσον επεκτείνεται το χρονικό βάθος μιας όποιας πρόβλεψης, τόσον αυξάνει το εύρος των δυνητικών τιμών που προσλαμβάνει το μέγεθος που μας ενδιαφέρει, τόσον πιο αβέβαιο καθίσταται. Οι αρχικές παραδοχές και το βάθος χρόνου καταδυναστεύουν επιστήμες της πολυπλοκότητας, όπως η Οικολογία ή τα Οικονομικά. Αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα παγκοσμίως με τις απόπειρες χάραξης περιβαλλοντικής-οικονομικής πολιτικής με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη!

Στη χώρα μας, το ζούμε ίσως εντονότερα καθώς επιδιώκουμε -υποτίθεται- τη βιωσιμότητα, από το δημόσιο χρέος στην προστασία του περιβάλλοντος και τη συναφή εν γένει ανάπτυξή μας. Στην προσπάθεια αυτή πολλά επιτρέπονται ως εναλλακτικές επιλογές και προδιαγραφές. Ένα ΔΕΝ επιτρέπεται: η αγνόηση των αριθμών και η παραβίαση της λογικής της γλώσσας. Κάνουμε πρωταθλητισμό και στα δύο!

ΔΝΤ και Σόιμπλε, που ενίοτε παρουσιάζονται ως αιμοδιψείς τύραννοι κι άλλοτε ως στρατηγικοί σύμμαχοι, ασχολούνται με τις παραμετρικές μεταβολές του μοντέλου του χρέους. Είναι ό,τι έγραψα παραπάνω: πρόκειται για ένα μαθηματικό μοντέλο του οποίου τους συντελεστές εάν αλλάξεις έστω και επ’ ολίγα δεκαδικά, μπορεί να σου αποδώσει το μέγεθος του χρέους το 2060, από 60% έως 230% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, μισή ποσοστιαία μονάδα διαφορά, σε κάποιους από τους παράγοντες του μοντέλου, π.χ. πλεόνασμα ή ρυθμός ανάπτυξης, χωρίζει σε βάθος 50ετίας την ευημερούσα από την χρεοκοπημένη Ελλάδα. Κι όλη η φιλολογία του «κουρέματος του επονείδιστου», όλη η έπαρση για την «υπερήφανη διαπραγμάτευση», ουσιαστικά είναι οι τεχνικές διαβουλεύσεις για τον ποσοτικό προσδιορισμό δεκαδικών ψηφίων στους συντελεστές του μακρο-οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ό,τι δηλαδή χαρακτηριζόταν ως «προδοτικός φιλελεδισμός» πριν από μόλις δύο χρόνια.

Η εντόπια πολιτική συζήτηση επί της αβεβαιότητας των οικονομετρικών μοντέλων είναι άθλια! Μπροστά στην τυραννία και τις αλχημείες επί των αριθμών -και της αβεβαιότητάς τους- ΔΕΝ επιτρέπεται ο κυβερνητικός Εισηγητής του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου με τις 140 «μεταρρυθμίσεις» να δηλώνει από βήματος της Βουλής: «…τα οικονομικά είναι στο δικό μου επίπεδο, του μπακάλη, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους μπακάληδες, αλλά εγώ δεν καταλαβαίνω πολλά από οικονομικά…». ΔΕΝ επιτρέπεται ο Υπουργός Ν. Παππάς να επιχαίρει ότι «… τα μεταξωτά αντίμετρα χρειάζονται επιδέξιους διαπραγματευτές…». Και ΔΕΝ επιτρέπεται Βουλευτής, η κα Θελερίτη εν προκειμένω, να προβαίνει σε ανενδοίαστες ιδεολογικές τοποθετήσεις ως «… Ναι, πράγματι, είμαστε λαϊκιστές…».

Αυτά τα τρία ενδεικτικά αποσπάσματα είναι ικανά να καταλάβουμε το μέγεθος της αμεριμνησίας στην οποία έχουμε παρασυρθεί: μια «άλλα-ντ-άλλων» ηγεσία χειρίζεται σε επίπεδο μπακάλικου τις εν πολλοίς άγνωστες προοπτικές του Κόσμου για τον επόμενο μισό αιώνα, σε έναν εξαιρετικά ασταθή πλανήτη, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Μόνον ως κακόγουστο ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η σοβαροφανής απόπειρα να εκτιμηθεί με ακρίβεια δεκαδικού το πλεόνασμα ή ο ρυθμός ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2048, π.χ. Καθότι εδώ δεν ισχύει το θυμόσοφο «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» μέχρι τότε. Εμείς δε θα ζούμε, αγωνιζόμαστε όμως να ζουν τα παιδιά μας, υποθέτω! Δεν μπορώ να αντιληφθώ πού έγκειται η «επιδεξιότητα» της διαπραγμάτευσης, όταν ως φαίνεται τους (μας) έχουν πάρει και τα «σώβρακα», ως απαιτεί η παράφραση του κ. Παππά.

Ας μη γελιόμαστε! Το πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη μακρόπνοης στρατηγικής, η απουσία Σχεδίου βάθους για τη χώρα. Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε να γίνουμε, πώς θα το επιτύχουμε. Κι αυτό αφορά πρωτίστως στην Αντιπολίτευση. Όσον αυτό δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά, θα παραμένουμε οι χρήσιμοι ηλίθιοι στα ηγεμονικά παίγνια τρίτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η σκληρή όψη του Μάη… Ύστατο Χαίρε… »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top