FOLLOW US

Μετασχηματισμός

Η συναισθηματική ζωή των ομάδων του «Survivor»

Οι ομάδες πέρα από τη διαπροσωπική αλληλεπίδραση, τον κοινό στόχο, την αλληλεξάρτηση και την αναγνώριση από άλλους, χαρακτηρίζονται και από συναισθηματική ζωή, η οποία ορίζεται από θετικά και αρνητικά συναισθήματα, μηχανισμούς άμυνας και άγχος. Τα συναισθήματα αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας. Στα συναισθήματα περιλαμβάνονται η δέσμευση, η εμπιστοσύνη, η φροντίδα, ο ενθουσιασμός, η υπερηφάνεια και η χαρά. Από την άλλη, σε μια ομάδα υπάρχουν και κυρίαρχα συναισθήματα, όπως το άγχος, ο θυμός και ο φόβος, τα οποία χαρακτηρίζονται ως αρνητικά κυρίως επειδή τα άτομα δυσκολεύονται να τα διαχειριστούν και επειδή μπορεί να καταλάβουν ζωτικό χώρο στη ζωή ενός οργανισμού, διαμορφώνοντας την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των μελών της ομάδας.

Σε περιβάλλοντα κρίσης κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα. Πέρα από την απειλή της πείνας, στο «Survivor», η απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον (δεν επιτρέπεται καμία επικοινωνία με κανέναν ή προβλέπεται ελάχιστη επαφή κυρίως με γιατρούς όποτε απαιτείται), δημιουργεί ένα απολύτως κλειστό σύστημα. Σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό του τελικού στόχου της κατάκτησης του χρηματικού επάθλου, η όποια επικοινωνία χαρακτηρίζεται από καχυποψία και δυσπιστία. Τα κλειστά συστήματα χαρακτηρίζονται από παράνοια, πόλωση, λειτουργία υπο-ομάδων, τις οποίες η ευρύτερη ομάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει προς όφελος της. Ο φόβος, το άγχος, η καχυποψία και οι αρνητικές συμμαχίες κυριαρχούν και εντείνονται δημιουργώντας εσωτερικά τραύματα τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το διαταραγμένο αυτό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει σε ορισμένα μέλη, την αίσθηση ότι απειλείται με εκμηδένιση η αξία της λειτουργίας τους. Ορισμένα μέλη μπορεί να νοιώθουν μοναξιά και απειλή για τη θέση τους στην ομάδα. Άτομα με ισχυρό υπερεγώ, τείνουν να αποσύρονται και να αποξενώνονται, σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας από την παθολογία η οποία αναπτύσσεται στην ομάδα. Η κρίση αυτή έφτασε πρώτα στην ομάδα των «Διασήμων». Η Ειρήνη που φαίνεται να μην ήθελε να ενταχθεί στις υπο-ομάδες που δημιουργήθηκαν, φαίνεται να έχει τέτοια συναισθήματα, ενώ οι υπο-ομάδες στην ομάδα των «Μαχητών» είναι διακριτές και αριθμητικά ίσες.

Όταν μια ομάδα εξελιχθεί σε κλειστή, τότε φαίνεται να προσπαθεί να επιτύχει την εσωτερική ισορροπία και συνοχή της στηριζόμενη αφ’ ενός στον φόβο και την ανάγκη αντιμετώπισης των βιωμένων από το εξωτερικό περιβάλλον, απειλών και αφ’ ετέρου στις αυταπάτες και σε μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας και ηθικής ανωτερότητας. Μέσα από τους παραπάνω μηχανισμούς, οι ομάδες μπορεί να επιτύχουν αρχικά μια ψευδή συνοχή και μια εύθραυστη προσωρινή ισορροπία, που ωστόσο στηρίζονται στην κατασκευή πλασματικών εχθρών και αποδιοπομπαίων τράγων, οι οποίοι τους απειλούν με διάλυση. Αυτού του είδους η συνοχή στηρίζεται, επίσης, στον φόβο και σε μια ψευδή συμμαχία με αρνητικούς στόχους, όπως είναι ο αποκλεισμός τρίτων παρά η ένταξη τους προς όφελος της εξέλιξης και της ανάπτυξης.

Αυτό ακριβώς παρατηρούμε να συμβαίνει στην ομάδα των «Διασήμων», που τα άτομα της υπο-ομάδας «κλίκας» δηλώνουν όλοι ότι τα κριτήρια επιλογής του ατόμου προς αποχώρηση δεν είναι αγωνιστικά αλλά με ποιόν κάνει κάποιος την καλύτερη παρέα. Το αγωνιστικό κριτήριο είναι το ορθολογικό κριτήριο που εξασφαλίζει την εξασφάλιση της τροφής στην ομάδα, ενώ το συναισθηματικό κριτήριο το οποίο και κυριαρχεί, είναι το κριτήριο που πιθανώς να εμπεριέχει και στρατηγική να φύγουν οι καλύτεροι παίκτες που είναι ισχυροί αντίπαλοι. Έτσι η Λάουρα και ο Μπο επιβίωσαν της ψηφοφορίας παρόλο που ήταν οι πιο αδύναμοι αγωνιστικά κρίκοι. Η Ειρήνη έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος της ομάδας λόγω πιθανώς της διαφορετικότητας της, που αρχικά ενώνει την υπο-ομάδα «κλίκα», ενώ ο Ντάνος ουσιαστικά αποκλείστηκε από την ομάδα χωρίς ποτέ ουσιαστικά αυτή να μπορέσει να τον υποδεχτεί ως νέο μέλος και να τον χρησιμοποιήσει για την θετική εξέλιξη και ανάπτυξη της ομάδας. Η έλλειψη επικοινωνίας, οι χειριστικές σχέσεις, οι αρνητικές συμμαχίες θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της ομάδας.

 

Χαράλαμπος Παυλόπουλος και Άννα Τσιμπουκλή «Δυναμική των ομάδων και αλλαγή στους οργανισμούς». Εκδόσεις Τόπος, 2016.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι ομάδες του «Survivor» Οι ρόλοι στις ομάδες »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top