FOLLOW US

Χρονογράφημα

Η Μυρσίνη άσπρα βάζει…. αλλά ο γάμος ματαιώνετ

Τη γνωρίζω από τα τραγούδια του πατέρα της, από την πρωτοβουλία να απαγορεύσει στο ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί ως ύμνο το «Καλημέρα ήλιε» του και από τις αποκαλύψεις που ανέστειλαν την υποψηφιότητά της στο Ευρωκοινοβούλιο. Το τελευταίο θέμα έχει αναλυθεί επαρκώς, θα περιοριστώ, κατά συνέπεια, σε όσα με εξέπληξαν σε αυτήν την υπόθεση.

Η κυρία Λοΐζου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχει καταδικαστεί για δύο κακουργήματα. Το ένα αφορά χρέη της επιχείρησής της προς το ΙΚΑ. Μπορεί πράγματι το ύψος της οφειλής να προσδιορίζει την ποινή σε κακουργηματική, δεν πιστεύω ωστόσο ότι το να χρωστά ένας πολίτης στα δημόσια ταμεία (και μάλιστα στη διάρκεια της κρίσης) συνιστά παράπτωμα, το οποίο αμαυρώνει την ηθική του ακεραιότητα σε βαθμό που του απαγορεύει να εκπροσωπήσει πολιτικά τη χώρα του. Στην εποχή του αρχαίου Σόλωνα οι ελεύθεροι πολίτες έπαψαν να γίνονται δούλοι, επειδή χρωστούσαν. Ελπίζω στην εποχή μας ότι όσοι οφείλουν χρήματα δε θα στερηθούν το δικαίωμά τους να πολιτεύονται.

Όσον αφορά την υπόθεση της σύνταξης όμως, εκεί δεν είμαι βέβαιη ότι η κυρία Μυρσίνη λέει όλη την αλήθεια. Στην επίμαχη πρώτη δεκαετία του millennium δύο φορές επιφορτίστηκα με το θλιβερό καθήκον να δηλώσω απώλεια γονέα σε ταμείο. Οι καταστάσεις των συνταξιούχων υπογράφονταν έναν μήνα νωρίτερα, εκείνη την περίοδο. Έτσι και τις δύο φορές κατατέθηκε η σύνταξη ενός και μόνον μήνα. Όχι πεντέμισι χρόνων. Δύο μήνες αργότερα μου ταχυδρομήθηκε πρόσκληση να επιστρέψω τα χρήματα, μέσω του δημόσιου ταμείου. Από εμπειρία συμπεραίνω ότι στην υπόθεση Λοΐζου κάτι δεν έγινε σωστά. Από άγνοια; (!!!) Πράγματι όποιος εξαπατά το δημόσιο, δε δικαιούται να το εκπροσωπεί πολιτικά. Με ενόχλησε μάλιστα η αφελής κατακλείδα της επιστολής παραίτησης της κυρίας Λοΐζου, η οποία διαμήνυσε ότι ο «φασισμός δε θα περάσει». Αντί σιωπής ή της οφειλόμενης συγγνώμης. Αυτό λέγεται θράσος.

Ταυτόχρονα τεράστια εντύπωση, δυσάρεστη εννοείται, μου προκαλεί η διαρροή των προσωπικών δεδομένων της Μυρσίνης Λοΐζου στα μέσα ενημέρωσης. Πώς είναι δυνατόν δημοσιογράφος να λάβει γνώση για το ….ποινικό μητρώο ενός ελεύθερου Έλληνα πολίτη; Πολύ περισσότερο πώς έφτασε στα μέσα η καταδικαστική απόφαση, και όλες οι λεπτομέρειες: το αρχικό ποσόν που παρακρατήθηκε, το τελικό ποσόν, μετά την προσθήκη των φόρων, το περιεχόμενο της κατάθεσης της Χαρούλας Αλεξίου ως μάρτυρος υπεράσπισης, ακόμη και το γεγονός ότι η κατηγορούμενη δεν έκανε καμία προσπάθεια να ρυθμίσει το επίδικο ποσό; Τα παραπάνω στοιχεία φωτογραφίζουν, κατά τη γνώμη μου, την υπηρεσία, από την οποία διέρρευσαν, προφανώς για πολιτική εκμετάλλευση, τα στοιχεία. Αναρωτιέμαι γιατί μέσα στον πόλεμο των δηλώσεων δεν κινήθηκαν οι ανάλογες διαδικασίες, ώστε να φανεί πώς και από ποιους τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ενός ανθρώπου, έστω και υπόλογου δικαστικά, καταλήγουν πρωτοσέλιδα της δημοσιογραφικής επικαιρότητας. Ελπίζω να διαταχθεί έρευνα και να βρεθούν κάποιοι καλοπληρωμένοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα!

Το τελευταίο ζήτημα που η υπόθεση αυτή διδάσκει είναι η διάσταση του λαϊκού από το λαϊκίστικο. Ο Μάνος ήταν λαϊκός, όταν έγραφε «το δίκιο του αγώνα πολλά σου στέρησε/ μα η ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε». Αντίθετα εξαιρετικά λαϊκίστικη είναι η ανάρτηση της κόρης του, σύμφωνα με την οποία «τα θύματα του Ξηρού οφείλουν τα ίδια να ζητήσουν συγγνώμη». Η επιλογή της Μυρσίνης στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται, από εμένα τουλάχιστον, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Προέδρου Αλέξη να επιδείξει βίο παράλληλο με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επιλογή άστοχη και λανθασμένη αυτή καθαυτή, καθώς τόσο η ελληνική κοινωνία και η ιστορική συγκυρία που δρουν οι δύο πολιτικοί άνδρες είναι διαφορετική, πολύ δε περισσότερο ο βίος και η πολιτεία τους. Δεν είναι κακό ένας νέος πολιτικός να φιλοδοξεί να εξελιχθεί στον ηγέτη μιας εποχής. Αυτό σημαίνει όμως ότι έχει κάτι μοναδικό. Δε μιμείται. Η διαπίστωση αυτή θα απαλλάξει τον Πρόεδρο από μελλοντικούς πονοκεφάλους και στραβοπατήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 12:26
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top