FOLLOW US

Χρονογράφημα

Η Αρχόντισσα του 8ου αιώνα π.Χ. από το Ίππειος

Στις 7-4-2019, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, εγκαινίασε στο νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης την έκθεση του πρώτου αρχαιολογικού ευρήματος του έτους, με την εκδήλωση για την «Αρχόντισσα του 8ου αιώνα π.Χ. από το Ίππειος της Λέσβου».

Στην εκδήλωση μίλησαν για τα πολύτιμα ταφικά ευρήματα ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης και για την εντυπωσιακή ανθρωπολογική μελέτη της αρχόντισσας από το Ίππειος η ανθρωπολόγος Φωτεινή ΜακΤζόρτζ.

Συγχαίροντας τους δύο επιστήμονες για τις θαυμάσιες και ενδιαφέρουσες ομιλίες τους με τα λεπτομερή στοιχεία βασισμένα σε επίμονες έρευνες, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, καταγράφω στη συνέχεια τα αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και τα σπουδαία συμπεράσματα που εκτέθηκαν σε όσους είχαν την τύχη να απολαύσουν την παραπάνω εκδήλωση, επισημαίνοντας παράλληλα τη συνοδευτική απαγγελία του ομηρικού αποσπάσματος «Ο Θρήνος για τον Έκτορα», από την ηθοποιό και καθηγήτρια της Γαλλικής Φιλολογίας Ιωάννα Γιαννακού.

Στο χωριό Ίππειος, τον χειμώνα του 2015-16, κατά τις τότε σκαπτικές εργασίες στους σωλήνες αποχέτευσης και εκείνες της εγκατάστασης δικτύου επεξεργασίας λυμάτων, αποκαλύφθηκε σε βάθος 1,5 μέτρο του κεντρικού οδοστρώματος ένας κτιστός κιβωτιόσχημος ασύλητος τάφος του 8ου π.Χ. αιώνα από σχιστόλιθο μέσα στον οποίο διασώθηκαν, παρά το πέρασμα περίπου τριών χιλιάδων χρόνων, τα οστά μιας νεαρής εγκύου γυναίκας ηλικίας 21-25 ετών καθώς και το αριστερό λιθοειδές οστό του κρανίου εμβρύου τριάντα εβδομάδων που εκείνη κυοφορούσε.

Όταν οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν τις πλάκες που σκέπαζαν τον τάφο, διέκριναν σοβαρά και πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και σε διάφορα μέλη του σώματος της νεκρής και παρατήρησαν ότι ο σκελετός της βρέθηκε σε εκτεταμένη στάση με το κεφάλι να γέρνει χαμηλά, ακουμπώντας με την αριστερή παρειά στο στήθος της και συγκαλύπτοντας τα τραύματα που έγιναν η αιτία του θανάτου της και προέκυψαν πιθανότατα από ισχυρό σεισμό.

Επιπλέον η ύπτια στάση της νεκρής όπως την απέθεσαν με ιδιαίτερη επιμέλεια οι συγγενείς της και η θέση των χεριών της, με το αριστερό στο πλάι του κορμού και το δεξί λυγισμένο στον αγκώνα να ακουμπά με την παλάμη την κοιλία της, έδειχνε παραστατικά και συγκινητικά την αγάπη και την φροντίδα που είχε η νεαρή αρχόντισσα για το αγέννητο παιδί της.

Από την ανθρωπολογική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκαν ίχνη τοκετού στις εσωτερικές επιφάνειες των λαγόνιων οστών της γυναικείας λεκάνης, τα οποία αποκάλυψαν το συμπέρασμα ότι η άτυχη αρχόντισσα, που δεν πρόλαβε να ζήσει μαζί με το κυοφορούμενο παιδί της, είχε γεννήσει στο παρελθόν τουλάχιστον μία φορά.

Στον τάφο βρέθηκαν τρεις χάλκινες τοξωτές καρφίτσες, μία κεφαλή βελόνας που χρειαζόταν για το πιάσιμο του υφάσματος που σκέπαζε τη νεκρή, μία οστέινη περόνη, μία χάλκινη χάνδρα περιδέραιου και δύο περίτεχνα χρυσά σκουλαρίκια, κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού με διακόσμηση από μικρούς χρυσούς κόκκους που ήταν κολλημένοι πάνω στις λείες επιφάνειές τους και συνοδευόταν το καθένα από μία μεγάλη χρυσή αμφικωνική χάνδρα από λεπτό σφυρήλατο φύλλο χρυσού διπλωμένο στα διακοσμημένα με στικτές σειρές άκρα τους.

Δίπλα από τη νεκρή βρέθηκαν συνοδευτικά δώρα ταφής όπως ένα κύπελλο, μια βαθιά και μια ρηχή λεκάνη, δύο πρόχοι και πέντε πήλινα τεφρά αγγεία πόσεως, πιθανά λεσβιακού εργαστηρίου.

Τα παραπάνω πολύτιμα στοιχεία αποδεικνύουν ότι εάν κάποτε διενεργηθεί κάποια συστηματική ανασκαφή σε οποιοδήποτε αρχαιολογικό σημείο της Λέσβου, ακόμα και πέραν από τις ιστορικές της πόλεις, Ίσσα, Άντισσα, Αρίσβη, Ερεσός, Πύρρα, Μήθυμνα και Μυτιλήνη, θα αναδειχθούν σπουδαία ευρήματα του αρχαίου θαυμαστού πολιτισμού για τον οποίο διακρίθηκε και πέραν του ελληνισμού η χαρτογραφημένη και ονομαζομένη τον 2ο μ.Χ. αιώνα από τον Έλληνα Αλεξανδρινό γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο «Λέσβος Αιολίς Νήσος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τέλος εποχής!
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top