FOLLOW US

Παρα...θέσεις

«House of Cards»

Κι έτσι, όμορφα κι ωραία, ανάμεσα σε γαύρο και σαφρίδια, παρακολουθήσαμε το τελευταίο επεισόδιο του ελληνικού «House of Cards». Η εν λόγω τηλεοπτική σειρά θεωρείται η επιτομή μιας νέας «τηλεόρασης», ως προϊόν πολιτισμού, σύνθεσης τεχνών (κινηματογράφος, σενάριο, φωτογραφία, ηθοποιία…), πολιτικής ανάλυσης και καταγραφής αλλά και πρωτοπόρου μάρκετινγκ.

Το βασικό γνώρισμά της είναι ότι δραματοποιεί τις σκοτεινές διαδρομές και πρακτικές της μικρο-πολιτικής στον στενό κύκλο της δηλητηριώδους μαγειρικής της εξουσίας. Ακόμα και το όνομα του πρωταγωνιστή, Underwood -δηλαδή «Υπόγειος» σε χαλαρή μετάφραση- είναι σημειολογικά εμπνευσμένο. Βέβαια, οι πρωταγωνιστές αναφέρονται στα δυσθεώρητα ύψη του αμερικάνικου Καπιτωλίου και σε πλανητικής κλίμακας παίγνια.

Σε σύγκριση με τους δικούς μας, εμφανίζονται δημοσίως «άψογοι» και ατσαλάκωτοι, πιστοί στον ενδυματολογικό κώδικα της «γραβάτας», εκεί που οι δικοί μας θεωρούν ότι με τα «πουκάμισα έξω» κάτι τάχατες υποδηλώνουν· οι δικοί μας είναι τόσο λίγοι που δεν καταλαβαίνουν ότι το μήνυμα της «μη-γραβάτας» είναι τόσο ανούσιο όσο μια παιδική αταξία σε κυριλέ γάμο! Εκείνο που συνταυτίζει τους επαγγελματίες ήρωες της σειράς με τους ερασιτέχνες δικούς μας είναι ότι αμφότεροι εμφανίζονται ως ψυχροί υπολογιστές, ότι ισορροπούν με αλαζονεία ανάμεσα στην άκρατη φιλοδοξία και τις ακατανόητες και ιδεολογικά κατάπτυστες δια-κομματικές τους σχέσεις.

Ψηφίσθηκαν λοιπόν οι ουρές του τέταρτου Μνημονίου, ως τροπολογία της τροπολογίας -ψηφισθείσας προ 10ημέρου- σε τρίτης κατηγορίας νομοθέτημα επί της σύστασης φορέα εποπτείας της αλιείας στη Μεσόγειο. Τίποτα σημαντικό· μόνο κάποιο «πάγωμα» συντάξεων, ύψους 250 εκατομμυρίων για τη μεθεπόμενη κυβέρνηση, κάτι ψιλοπράγματα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κάποια διευκρίνιση για τα κατηργημένα εργασιακά, παρεμπίπτοντα κι απλά πράγματα δηλαδή… Μας έμεινε όμως ο καημός που ο Πρωθυπουργός δεν επέδειξε την ίδια παρρησία όταν βρόντηξε και έλαμψε, προ ολίγου καιρού, στην τροπολογία για τα πρόστιμα του Σαββίδη. Μέγας ο Λαός του ΠΑΟΚ και ο Ρωσο-Ποντιακός Ελληνισμός… που με τις ρυθμίσεις για τα παραγάδια, πιάνει και ψηφαλάκια…

Στο ελληνικό «House of Cards», οι ψοφοδεείς του περιβάλλοντος του δικού μας «Υπόγειου» έδωσαν τα ρέστα τους στα θέματα που έβαλαν στις φετινές Πανελλήνιες. Το εθνικό πρόβλημα συντριβής της Λογικής, αξιών και προτύπων ανεδείχθη στο διαγώνισμα της Ελληνικής Γλώσσας. Έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η επιλογή κειμένου παραινέσεων του Γ. Θεοτοκά, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι άξιος μαραγκός είναι προτιμότερος από κούφ(ι)ο πρύτανη ή κακό πρωθυπουργό. Όπως γνωστή έγινε και η «επιμέλεια» του κειμένου από τους Εξεταστές, με συστροφή των αρνητικών παραδειγμάτων υπό τη γενίκευση «κακός επιστήμων». Βγήκε το περίλαμπρο Υπουργείο μας να «δικαιολογήσει» την εννοιολογική απάτη, με το σχετικιστικό νομικισμό ότι «προβλέπεται διασκευή» πρωτότυπου κειμένου για λόγους λεξικολογικής ή ετυμολογικής διευκόλυνσης των διαγωνιζομένων. Μάλιστα, … θαύμα και ντροπή!

Δεν ξέρω τι είναι περισσότερη ντροπή, η «διασκευή» καθαυτό ή η «δικαιολογία» της, στο ελληνικό «House of Cards». Πρόκειται για ηθελημένη διαστροφή εννοιών που ενσταλάζεται ως δηλητήριο στην ψυχή των παιδιών, τη στιγμή μιας κρίσιμης δοκιμασίας. Πρώτον, στον κόσμο της λογικής, ο «κακός» επιστήμων αντιπαραβάλλεται με τον «καλό» επιστήμονα κι όχι με άλλο κλάδο· άλλο πράγμα η διεξαγωγή της επιστήμης κι άλλο η άσκηση της διοίκησης. Επιπλέον, ο κακός επιστήμων μέλλον δεν έχει. Δεύτερον, ο Θεοτοκάς αναφέρεται σε ηθικές αρχές και σε αποτελεσματικότητα του έργου του ατόμου -ο άτεγκτος μαραγκός στο ξυλουργείο του- ενώ ο «βλαξ» πρύτανης και ο «κακός» πρωθυπουργός αναφέρονται στο δημόσιο χώρο. Τρίτον, το φαινόμενο της «μύγας» που όποιος την έχει, «μυγιάζεται». Να μη μπει η έκφραση «κακός πρωθυπουργός» και στενοχωρηθεί τις! Μα, συνάδελφοι της ΚΕΕ, είτε «κακός πρωθυπουργός» πείτε, είτε «κακός επιστήμων», το πράγμα δε σώζεται στην περίπτωση του φυσικού φορέα της «στροφής των 360 μοιρών»! Πώς να το κάνουμε;

Σε μια χώρα που αφθονούν τα αρνητικά παραδείγματα του Θεοτοκά -ξέρω πάμπολλους και κοντινούς κούφ(ι)ιους ή κουφούς ή μπούφους Πρυτάνεις, ανάλογα με το πώς θέλετε να διαβάσετε τη λέξη «κούφος» στο κείμενό του- και ξέρω και ξέρετε κακούς πρωθυπουργούς, το πρόβλημά μας είναι εάν μας ταιριάζει τω όντι το «House of Cards». Ή, μήπως, καταλληλότερο θα ήταν το «Game of Thrones»· αυτό το δυστοπικό, μετα-γοτθικό, μικρο-μεσαιωνικό, ψιλο-πορνικό κατασκεύασμα που συναγωνίζεται σε τηλεθέαση το πρώτο!

Κοίτα να δεις που στην τηλεοπτική δημοκρατία μας θα μας σώσει ο Ντάνος του «Survivor», με την απλή και γνήσια λαϊκότητά του! ΣΟΣ για του χρόνου, μαζί με το πόσο κάνει 1+1! Τρεχάτε, παιδιά… με τη δωρεάν υποσημείωση ότι μπορεί να κάνει και 2, ενίοτε!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top