FOLLOW US

ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ

Γιαούρτι με πρωτεΐνη: νέα μόδα, νέο προϊόν;

Τα γιαούρτια με πρωτεΐνη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στα ράφια του σούπερ μαρκετ. Το γιαούρτι αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει περίπου 9 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά 100 γρ προϊόντος και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ. Τα «νέα» γιαούρτια που διαφημίζονται για την ποσότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν πόση περισσότερη πρωτεΐνη περιέχουν; Δοκίμασα 3 διαφορετικά γιαούρτια και μετά διάβασα τις ετικέτες τους. Τα αποτελέσματα με εντυπωσίασαν!

Ας ξεκινήσουμε με το 1ο που δοκίμασα. Η συσκευασία ήταν ένα κεσεδάκι γιαούρτι μαζί με έξτρα «δημητριακά». Πάνω στη συσκευασία αναφερόταν ότι το προϊόν (120 γρ) περιέχει 100 θερμίδες μόνο! Αρχικά δεν με ενδιέφεραν τα δημητριακά που είχε από πάνω γιατί εγώ ήθελα να δοκιμάσω το γιαούρτι. Γρήγορα κατάλαβα ότι η συσκευασία περιείχε μόνο 100 γρ απλό γιαούρτι 0%, και τα «δημητριακά» που είχε ήταν η πηγή πρωτεϊνών. Απογοητεύτηκα από την έλλειψη καινοτομίας στο γιαούρτι. Τα «δημητριακά» που νόμιζα ότι είχε ήταν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και αποξηραμένα μύρτιλα με ζάχαρη.

Το 2ο προϊόν ήταν ένα επιδόρπιο γάλακτος (quark). Η διαφορά στη γεύση και υφή σε σχέση με το κλασικό γιαούρτι ήταν σχετικά εμφανής, αλλά προς το καλό. Λόγω της έλλειψης σε επιδόρπιο χωρίς φρούτα/γεύση, δοκίμασα το προϊόν που είχε μαζί με τα φρούτα και προσθήκη ζάχαρης και στέβιας. Το προϊόν αυτό είχε 20 γρ πρωτεΐνης.

Το 3ο και τελευταίο προϊόν που δοκίμασα ήταν ένα επιδόρπιο γιαουρτιού με φρούτα και αρκετή ζάχαρη. Έμοιαζε και τελικά ήταν ένα απλό γιαούρτι 0% λιπαρά με φρούτα, ακριβώς όπως πολλά άλλα που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο εμπόριο! Μάλιστα, αυτό το προϊόν περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης σε σχέση με τα άλλα επιδόρπια και μάλιστα η σουκρόζη (ζάχαρη) ήταν το 2ο συστατικό του προϊόντος.

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, αν και διαφημίζονται ως νέα προϊόντα, μόνο το ένα από τα τρία ήταν διαφορετικό προϊόν, το quark. Μάλιστα, αν συγκρίνουμε τα προϊόντα αυτά με ένα όμοιο προϊόν, το απλό κλασικό γιαούρτι με 0% λιπαρά, θα δούμε ότι το παλιό γνωστό μας προϊόν περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τα «νέα» επιδόρπια γιαουρτιού, και 2,5 γραμμάρια λιγότερη πρωτεΐνη σε σχέση με το επιδόρπιο γάλακτος, που είναι μικρή ποσότητα πρωτεΐνης που τη βρίσκουμε σε μισή φέτα τυρί του τοστ. Επιπλέον, το γιαούρτι 0% έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα προϊόντα, ενώ δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Τα προϊόντα αυτά περιέχουν 0% γιαούρτι, άρα δεν περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες. Αν επιλέξουμε το γιαούρτι 2%, τότε θα έχουμε και πάλι όμοια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά και λιποδιαλυτές βιταμίνες! Άρα, νέα διαφήμιση, παλιό προϊόν.

Προϊόν

Θερμίδες ανά μερίδα

Πρωτεϊνη (g)

Λιπαρά (g)

Υδατάνθρακες (g)

Σάκχαρα (g)

Αλάτι (g)

1ο (120 γρ)

100

14,2

0,2

8,6

8,6

0,26

2ο (200 γρ)

116

20

0,4

12,8

12,2

0,2

3ο (170 γρ)

142,8

13,94

0,51

23,8

19,89

0,3

Γιαούρτι 0% (170 γρ)

97

17,5

0

6,8

6,8

0,17

Γιαούρτι 2% (200 γρ)

146

19,8

4

7,6

15,2

0,2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top