FOLLOW US

Χρονογράφημα

  • Νήσος Αιολίς Λέσβος, η δε χώρα Λεσβία
«Ερεσός», ένα αξιόλογο και καλαίσθητο περιοδικό

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις 

Στο τεύχος 226, Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2017, του τριμηνιαίου αξιόλογου, καλαίσθητου και καλοτυπωμένου περιοδικού "Ερεσός", του δραστήριου «Συλλόγου των απανταχού Ερεσίων "Ο Θεόφραστος"», που εκδίδεται από το αθηναϊκό τυπογραφείο "Περί Τεχνών" του Ελευθερίου Καρτέρη, διέκρινα τα εξής ενδιαφέροντα στις 48 σελίδες του:

1.- Το κείμενο για τις "Εκδηλώσεις του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού", από όπου αντιγράφω: «Στον ειδυλλιακό προαύλιο χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής Ερεσού ολοκληρώθηκαν στις 5 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του Φορέα με μια βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη μας λυρική ποιήτρια Σαπφώ, στον τόπο της καταγωγής της. "Ο Ερωτικός Λόγος στην ποίηση της Σαπφούς" ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Ο Δρ Παύλος Τραιανταφυλλίδης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ξεκίνησε με σύντομη περίληψή του στα αγγλικά και γερμανικά και στη συνέχεια εξήγγειλε την έκδοση νέου δίγλωσσου έντυπου αποκλειστικά για τη Σαπφώ την οποία χαιρετίζουμε θερμά. Στην εισήγησή του ο σπουδαίος αυτός αρχαιολόγος και ερευνητής, ξεδίπλωσε το μεγαλείο της Ερέσιας Σαπφούς, που ήταν η σπουδαιότερη εκφραστής της λυρικής αιολικής ποίησης και του έντονου και βαθύτατου ερωτικού λόγου όπως διανθίζεται στα αποσπασματικά ποιήματά της».

2.- Την ομιλία της αρχαιολόγου Γεωργίας Δεληγιώργη στις 8 Ιουλίου στο Μουσείο του Γιαλού της Ερεσού: "Αφηγήσεις από τα χρόνια τη τυραννίδας στην Αρχαία Ερεσό".

3.- Το πρώτο μέρος του κειμένου του Σπύρου Πιπερά: "Η άγνωστη προσωπική Πατριωτική και Δημοκρατική δράση Θεοφράστου και Φαινίου υπέρ της πατρίδας τους Ερεσού", από όπου αντιγράφω: «Αφότου πήρε στα χέρια του το τιμόνι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ο Δρ Παύλος Τρανταφυλλίδης αρχίζει η Κοινωνία της περιφερειακής Λέσβου, εν προκειμένω της Ερεσού, να εισπράττει επιτέλους το κατέβασμα προς το Λαό- από το ίδιο το κράτος πια- αρχαιολογικών γνώσεων που βασίζονται στους μουσειακούς θησαυρούς μας, αναβαθμίζοντας το επίπεδό της. Δικαιώνονται έτσι οι Ερέσιοι που είτε σαν λόγιοι είτε σαν ζευγάδες δημιούργησαν την Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού από το 1858 και διέσωσαν από τη λεηλασία των Τούρκων -και όχι μόνον- κάποια πολύτιμα στοιχεία τής ιστορίας μας».

Ο Σπύρος Πιπεράς παραθέτει αυτούσια και μεταφρασμένα τρία κείμενα, ένα του Αριστοτέλη και δύο του Πλούταρχου για την προσφορά των Θεοφράστου και Φαινίου στην Ερεσό, από όπου αντιγράφω:

α) Μαρκιανή Βιβλιοθήκη Αριστοτέλους, απόσπασμα 430: «όσα δε όλες οι πόλεις ευεργετήθηκαν από τον Αριστοτέλη-, μαρτυρούν τα Στάγειρα - πατρίδα του Αριστοτέλους - και η Ερεσσός η πατρίδα των μαθητών του Θεόφραστου και Φανίου {…} και όταν έμελλε να πολιορκηθεί η Ερεσσός από τον Φίλιππο, τον έπεισε να την αφήσει ελεύθερη».

β) Πλουτάρχου Ηθικά Τ. 28: «Τί είδους λοιπόν και πόσο μεγάλες θεωρούμε τις ηδονές του Πλάτωνα, όταν ακριβώς ο Δίων φεύγοντας από αυτόν, κατέλυσε τον τύραννο Διονύσιο και ελευθέρωσε τη Σικελία; Τί είδους λοιπόν θεωρούμε πως ήταν οι ηδονές του Αριστοτέλους, που όταν η πατρίδα του ήταν πεσμένη στο έδαφος την ανάστησε ξανά και επανέφερε από την εξορία τους συμπολίτες του; Τί είδους νομίζουμε οτι ήταν οι ηδονές του Θεοφράστου και του Φαινίου που έσφαξαν τους τυράννους της πατρίδος τους; Πόσους ανθρώπους βοήθησαν ιδιαιτέρως, όχι στέλνοντας σιτάρι, ούτε μεγάλες ποσότητες αλεύρων όπως έστειλε σε μερικούς ο Επίκουρος, αλλά πετυχαίνοντας οι εξόριστοι να γυρίσουν πίσω, οι δέσμιοι να λυθούν και όσοι είχαν στερηθεί τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους να τα πάρουν πίσω, γιατί να τα αναφέρει κάποιος σε σας, που καλά τα ξέρετε;»

γ) Πλουτάρχου ηθικά Τ. 29: «για το Θεόφραστο που δυο φορές ελευθέρωσε την πατρίδα του από την τυραννία».

 4.-Τέλος από το κείμενο "Επαναχάραξη υπό την απειλή απώλειας άμμου" του Γιώργου Καρτέρη, αντιγράφω: «Ο ίδιος ο Δήμαρχος (σ.σ. ο καταγόμενος από την Ερεσό Μίμης Γαληνός) ζήτησε επαναχάραξη του Αιγιαλού, αλλά το τσιμεντάκι είναι ακόμα στη θέση του, γεγονός που με κάνει απαισιόδοξο για το μέλλον της παραλίας και, κατά συνέπεια, το μέλλον του χωριού μας».

 

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top