FOLLOW US

Χρονογράφημα

Έφυγε κι ο Φρίξος

Βουίζουν τ’ αυτιά μου, θολώνει ο νους μου μπρος τα καθημερινά τεκταινόμενα. Πανηγύρια, χαρές, ληστείες, φόνοι, βιασμοί, αδικίες, συκοφαντίες, θάνατοι. Μαζώνομαι στη γωνίτσα μου, σφαλνώ πορτοπαράθυρα να νοιώσω σιγουριά και μπλαντώ. Μου τελειώνει το οξυγόνο. Πετάγομαι όξω κι αναρωτιέμαι, γιατί! Προς τι άνθρωπέ μου!

 

Στο αχανές περιβάλλον μου ξεχωρίζω δυο πρόσφατες φυσιογνωμίες.

Το Φρίξο τον μορφωμένο και το Βαγγέλη τον αγράμματο.

 

Τον μόνο που δεν καταχράστηκε ο Φρίξος, ήταν τα παιδιά του.

Με το που γεννήθηκαν, έκλεισε το γραφείο του κι αποφάσισε να γίνει μάνα.

―Η γυναίκα μου είναι άχρηστη, έλεγε κι έβριζε.

Την είχε σε καλή θέση στο υπουργείο και για δουλειές του σπιτιού.

Κάλεσε την πεθερά του, την κράτησε κάμποσα χρόνια άμισθη υπηρέτρια, μεγάλωσε τα παιδιά του και μετά, μια κλωτσιά κι όξω. Απαγορευόταν να ξαναπατήσει το κατώφλι του σπιτιού του στην πιο ακριβή γειτονιά της Αθήνας, μην και το μολύνει με τη φτώχια της.

Η γυναίκα του, υπέφερε.

―Της δίνω 50 ευρώ και πηγαίνει σε ένα ξενοδοχείο να την ξελαχταρίξει. Βλέπεις τι θυσία κάνω, έλεγε.

Είχε μαζώξει πολλά λεφτά από τη δουλειά του, από πολύπλοκους συνδυασμούς (κοινώς, κομπίνες), από εκμετάλλευση αδερφών και ξένων, από τοκογλυφίες κι άλλα τέτοια θεάρεστα. Στάθηκε τυχερός και με την αδιαμφισβήτητη εξυπνάδα και σκληράδα του έναντι όλων, αγόρασε σπίτια, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, ό,τι εύρισκε ή, δημιουργούσε, σε τιμή ευκαιρίας.

Περιουσία ατράνταχτοι. Και ανέσεις, παροχές, σπουδές απίθανες για τα παιδιά του, που διαφήμιζε έντονα κι ενοχλητικά στην παραμικρή επιτυχία τους. Αυτό δημιουργούσε πολλές αντιπάθειες, λίγες συμπάθειες και άφθονες ζήλιες, μέχρι και έχτρητες.

Έτσι διαβαίνανε τα χρόνια, μάζωξε εκατομμύρια δολάρια σε ξένες τράπεζες, και με τη γυναίκα και παιδιά του ξεμπουκάρανε στη Νέα Υόρκη νοικιάζοντας ένα πανάκριβο διαμέρισμα στην περίφημη πέμπτη λεωφόρου του Μανχάταν, κι έβριζε την Ελλάδα σαν υποανάπτυκτη.

Κι ήρθε ο αδυσώπητος χρόνος, άσπρισε, πάχυνε, παραπάχυνε, να και τα πόδια αρθριτικά και καροτσάκι αναπηρικό, να κάτι ψιλοεγκεφαλικά, να κι η άλλοτε δούλα γυναίκα του να φροντίζει τα πάντα. Οικονομικά, συνταξιοδοτικά, περιουσιακά θέματα, με τον πάμφτωχο κι αναξιοπαθή κάποτε αδερφό της σε θέση συνοδού και βαστάζου του. Και να δεις, μεταχειριζόταν τον άρρωστο άντρα της Φροίξο σαν άψυχο αντικείμενο, σαν άβουλο πλάσμα, που ανίκανος να αντιδράσει, υπέμενε. Υπέμενε κι υπέφερε, με τα ηρεμιστικά να του δημιουργούν έναν ψεύτικο παράδεισο. Και τα παιδιά του τα αγαπημένα, σκορπισμένα στα τέσσερα σημεία της γης, να έχουν πλήρη αδιαφορία και μόνο στην περίεργη μετάβασή του στην άλλη ζωή και την τελική στιγμή του ενταφιασμού να έρχονται για να δείξουν στον κόσμο, πόσο αγαπημένη και σφιχτοδεμένη οικογένεια ήτανε.

―Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης, είπε ο μητροπολίτης κατά την εξόδιο ακολουθία.

 

Και τούτη την ώρα άλλο μακάβριο κι αποτρόπαιο περιστατικό στροβιλίζεται στο μυαλό μου.

Στο απομονωμένο και χωμένο στους ελαιώνες χαμόσπιτο που ζούσε ο Βαγγέλης, ένας περίεργος «γερολαδάς», με τη γυναίκα του, με τα τρία παιδιά του σκορπισμένα, να ζητούν άδικα βοήθεια απ’ τον πατέρα τους, να φυτοζωούν, να υποφέρουν και τον ίδιο να καυχάται πως έχει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να μη δίνει ούτε σε ξένο ούτε στα παιδιά του, ένα πρωινό βρέθηκαν κι οι δυο μαχαιρωμένοι,. Μαζί βρέθηκαν πολλά λεφτά, σε διάφορους κρυψώνες. Δίπλα στη λίμνη αίματος που κείτονταν, βρέθηκαν μερικά ψυγεία γεμάτα και μεγάλες ποσότητες λαδιού και τροφίμων.

Στην κηδεία τους ήρθανε κάμποσοι γνωστοί από αγάπη και περισσότεροι από περιέργεια ή και κακεντρέχεια.

 

Κι αναρωτιέμαι φίλοι μου αγαπημένοι, σε τούτες τις περιπτώσεις κι αναρίθμητες άλλες που συμβαίνουν γύρω μας, σε όλους μας, τι μας απόμεινε;

Δυο τετραγωνικά μέτρα γης.

Προς τι, λοιπόν, όσο είμαστε στη ζωή, αυτός ο αγώνας με θεμιτά κι αθέμιτα πολλές φορές μέσα, να κάνουν παλάτια και καταθέσεις; Γιατί αντί το μίσος την αδικία και την κακία να μη δίνουμε αγάπη που να αισθανόμαστε πρώτα οι ίδιοι ήσυχοι και μετά οι γύρω μας;

Πες μου! Προς τι, άνθρωπέ μου;

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 17:31
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top