FOLLOW US

Αιολίας Λόγος

«Δουβλίνο ΙΙ», η συνθήκη που θα αποτελειώσει την Ελλάδα;

Τα διεθνή πολιτικά πράγματα, μοιάζουν με «κινούμενη άμμο». Αστάθεια σ’ όλη την Υφήλιο. Η τρομοκρατία των τζιχατζιστών έχει απλώσει παντού στη Γη τα βρόχια της, ο πόλεμος είναι παρών (Συρία) ή και εν δυνάμει (Β. Κορέα), κοινωνικο-πολιτικά γεγονότα κλονίζουν χώρες (Υεμένη, Βενεζουέλα, Σομαλία, Νότ. Ασία, κ.ά.), η λιτότητα συνθλίβει λαούς (ΝοτιοΕυρωπαίους, κυρίως τους Έλληνες), τα φαντάσματα του Ναζισμού, της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικών τη ανοχή νεοφιλελεύθερων δοξασιών, νεκρανασταίνονται (Νότος των ΗΠΑ, Εσθονία), κ.άλ..

Στη χώρα μας ατυχώς, η κατοχή (οικονομική) οδηγεί τη ράτσα μας σε συνθήκες ακόμη και εξάλειψης από προσώπου Γης. Αφανισμού της. Αυτό ατυχώς προοιωνίζουν προβλέψεις, πως ως το 2050 θα έχουμε συρρικνωθεί κατά 18% στα ~9.000,000, μόνο. Τούτο σε συνδυασμό προς, τη φτώχεια, ανεργία, «κατάρρευση» του κοινωνικού κράτους, υπογεννητικότητα, μετανάστευση νέων, και λοιπούς αρνητικούς παράγοντες, αθροιστικά, απειλούν με αφανισμό το γένος των Ελλήνων.

Ας ελπίσουμε ότι «ο καλός Θεός της Ελλάδος» θα παρέμβει, έστω και την τελευταία στιγμή, σώζοντας μας πάλι.

Πλέον των εσωτερικών μας, έχουμε και την ατέλειωτη επιθετικότητα της Τουρκίας, που με παραβιάσεις, υπερπτήσεις, κ.λπ., των αεροπλάνων της πάνω απ’ το Αιγαίο και τα νησιά μας, την προβολή του θέματος «γκρίζες ζώνες», την επιχειρούμενη αναμόχλευση της συνθήκης της Λωζάννης, τα «παιχνίδια» της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, την αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ, κ.λπ. επιτείνουν την ανασφάλεια μας.

Σαν μη μας φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και μια «ανοικτή» πληγή, ικανή ανά πάσα στιγμή να κακοφορμίσει και σε βάθος χρόνου να αποδομήσει το δημογραφικό ιστό της χώρας. Κυριολεκτικά, βόμβα βραδυφλεγής. Η συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» (2003). Σ’ αυτή, προβλέπεται η επαναπροώθηση «ξένων» από χώρες της ΕΕ, πίσω σ’ εκείνη που πρωτομπήκαν. Ουδέποτε τροποποιήθηκε και έτσι αναπόφευκτα, κάποτε θα εφαρμοζόταν. Ας μη ξεχνούμε, ο πολύς κ. Σόιμπλε, έκανε να εμπεδώσουμε το «pacta sunt servanda», δηλ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Στα τέλη του 2016, η Γερμανία δίκην επισπεύδουσας ανήγγειλε ότι θα άρχιζε να θέτει σε εφαρμογή τη «Δουβλίνο ΙΙ». Ειδικότερα, το άρθρο περί επαναπροώθησης στη χώρα της πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. (Ελλάδα, εκ δευτέρου Ιταλία, Ισπανία), τους όποιους «ξένους» δεν δικαιολογούνται να παραμένουν στο έδαφός της. Θα το έκανε, για τους αιτήσαντες άσυλο μετά το Μάρτιο 2017.

Για την πρόβλεψη πραγμάτων στην πολιτική, δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες. Χρειάζεται ορθός λόγος, για να συσχετίζεις πράγματα και καταστάσεις.

Στη βάση αυτών εν αναφορά προς τη «Δουβλίνο ΙΙ» και τα εξ αυτής συνεπαγόμενα, σε επιστολή μου (θέρος 2014) προς τους βουλευτές των νομών του Αιγαίου της τότε συγκυβέρνησης, μεταξύ άλλων έγραφα:

«Άραγε εσείς οι βουλευτές της συγκυβέρνησης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσατε να διεκδικήσετε από την Κυβέρνηση την υποβολή προς τα όργανα της Ε.Ε. του αιτήματος της τροποποίησης ή έστω της βελτίωσης υπέρ της χώρας μας της συνθήκης “ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ”;».

Σημειωτέον ότι, τότε η Ελλάδα κατείχε την Προεδρία της Ε.Ε. και θεωρούσα ότι ήταν ευκαιρία να θέσει το θέμα. Έληξε η Προεδρία μας και επ’ αυτού ατυχώς, ουδέν έγινε.

Ακόμη σε σχετικό άρθρο μου, εδώ, το φθινόπωρο 2014, εξηγούσα το γιατί και πώς βάσει της συνθήκης αυτής προβλέπεται η επαναπροώθηση «ξένων», τονίζοντας ότι τελικά τούτο οδηγεί στο «στοίβαγμα» τους στην ταλαίπωρη Ελλάδα. Και συνέχιζα:

«…Αφ’ ότου, δε, ολοκληρώθηκε το ανεγερθέν τείχος στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, η όλη διακίνηση των “ξένων” γίνεται πια διά θαλάσσης. Ως Λέσβο, τούτο μάς επηρεάζει πολύ».

Στην προς τους βουλευτές προαναφερθείσα επιστολή, προσέθετα: «Τούτο (η αλλαγή της Δουβλίνο ΙΙ) δε μάλιστα να γίνει όσο το δυνατό γρηγορότερα, αφού οι εκτιμήσεις των διεθνών ΜΜΕ είναι ότι το φαινόμενο (εισόδου «ξένων») είναι συνεχώς ογκούμενο!!».

Πράγματι, το μεταναστευτικό κύμα από μερικές χιλιάδες (2014) ογκώθηκε στο ~ 1.000.000 το 2015, εκ των οποίων το ~ 60% πέρασε απ’ το νησί μας. Βέβαια η σχετική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας του 2016 (σε συνδυασμό προς τους φράκτες που υψώθηκαν από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στα σύνορα τους), περιόρισε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές.

Τελευταία, αυτές άρχισαν να αυξάνονται, τη ανοχή της Τουρκίας και στα νησιά μας ήδη υπάρχουν περί τις 15.000 «ξένοι». Τα πράγματα είναι πάλι «ρευστά». Τούτο είναι πια ξεκάθαρο. Έτσι, ο άμεσα βιώνων την όλη κατάσταση, δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός, προ ημερών αναρωτήθηκε «άραγε ισχύει η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας ή όχι;».

Αρχές Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμπατριώτης μας, Γ. Μουζάλας, επιβεβαίωνε πως η Γερμανία πρόκειται να αρχίσει να επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνου. Σε συνέντευξή του προς γερμανικά μέσα, δήλωνε: «Πριν λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων που σχετίζονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.. … Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες τους ότι κάνουν κάτι. Γι’ αυτό θέλω να τις βοηθήσω».

Τελικά, ο ίδιος επιβεβαίωσε τούτο στην έγκριτη εφημερίδα «Guardian» του Λονδίνου περί τα τέλη Αυγούστου.

Νέα κερκόπορτα και πάλι;!

Συνδυάζοντας όλα τα ανωτέρω και εφ’ όσον τη αδεία του νέο-Σουλτάνου αρχίσει ξανά «η κάθοδος των μυρίων» στα νησιά μας, είναι πρόδηλο ότι η εφαρμογή της «Δουβλίνο ΙΙ» κατά τα προλεχθέντα, θα κάνει τη μεγάλη σε καρδιά χώρα μας, αλλά μικρή σε έκταση. να μετατραπεί σιγά-σιγά σε «αποθήκη ψυχών».

Ρητορική ερώτηση: «Στρουθοκαμηλίζουμε», περιμένοντας το τέλος της ράτσας;!

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top