FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Διαλέγοντας μακαρόνια και γεμιστά…

Λέγουν οι γνώστες ότι εντέλει η «πολιτική» κρίνεται στην τσέπη του ψηφοφόρου. Κι ότι οι «παροχές» του Τσίπρα και το δημόσιο πλασάρισμά τους, θα αντιστρέψουν την κάθετη απόρριψη του που παρατηρείται επί έτη τώρα. Ίσως έτσι να είναι, μιας και τόσο πολύ επιμένουν επ’ αυτής της υποτιθέμενης Αρχής. Όσο κι αν δεν μου αρέσει η προσέγγιση καθότι μεταφράζει σε εκχρηματισμένους όρους τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής διαπάλης -που εμπεριέχουν γενικεύσιμα στοιχεία ορθού λόγου έναντι του ανορθολογικού λαϊκισμού, κουλτούρας του διαφωτισμού έναντι της συνωμοσιολογίας, ιδεολογίας έναντι του φωνακλαδισμού, αστικών αρχών έναντι λούμπεν παρορμήσεων, ιστορίας έναντι παραμυθίας, …- ας τη δεχθούμε επ’ ολίγον.

Ας τη μετατρέψουμε σε τιμές μονάδας δύο κλασσικών γευμάτων της ελληνικής οικογένειας, που έχουν περι-ενδυθεί ιστορικών πολιτικών συμβολισμών. Ας συγκρίνουμε οικονομικά τις συμβολικές «μακαρονάδες-με-κιμά» του Καραμανλή -του βραχέως, ως συχνά τιτλοδοτείται- με τα δεδηλωμένα «γεμιστά» της Θεανούς - της αλληλέγγυας, ως επιδιώκει. Χρησιμοποιώντας τα τρέχοντα επίσημα στατιστικά δεδομένα τιμών χονδρικής και λιανικής- από τις λαχαναγορές/κρεαταγορές έως τα super markets με τις προσφορές τους- η «φιλελεύθερη» ταπεινή μακαρονάδα κοστίζει €4,72 για μια τετραμελή οικογένεια. Τα «ριζοσπαστικά» γεμιστά κοστίζουν αντιστοίχως €7,85. Τα δεδομένα αντιστρέφονται εάν εκτιμήσουμε τα ίδια γεύματα σε θερμίδες.

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι οι φιλελεύθεροι μας παχαίνουν φθηνά και οι λαϊκιστές «αριστεροί» μας αδυνατίζουν ακριβά! Στη συλλογική μνήμη, υπάρχουν βέβαια κι οι αστακομακαρονάδες της ΠΑΣΟΚικής περιόδου - με το κόστος, τις θερμίδες και τη χοληστερίνη της δάνειας ψευδο-ευμάρειας. Αλλά αυτές μας κατέστρεψαν, ως έχει γίνει πλέον ευρέως αντιληπτό! Άσε που μετακόμισαν μαζικά στους λαϊκιστές, όπως πάντα ήταν. Ως φαίνεται το διακύβευμα των επομένων εκλογών θα είναι ακριβώς αυτό: η διαιτολογική οικονομία ως πολιτικό μέτρο· γράφουμε πάλι Ιστορία στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτικού πολιτισμού! Κέντρα Αδυνατίσματος έναντι Τοπικών κομματικών Οργανώσεων!

Όσον κι αν τα ανωτέρω είναι απλώς σοβαροφανή -πάντα όμως οι αριθμοί είναι ακατάβλητοι- δεν απέχουν της αλήθειας, αν το καλοσκεφθούμε. Το ζήτημα θα είναι πάλι μεταξύ της επιλογής και της επιβολής. Οι φιλελεύθεροι εισηγούνται τη δυνατότητα σου να ελέγξεις το διαιτολογικό σου προφίλ -φάε ό,τι νομίζεις ότι σου κάνει καλό και μπορείς- και οι «Τσιπραίοι» σε υποβάλλουν σε σκληρή δίαιτα για το καλό σου - καθότι αυτοί ξέρουν «προφανώς» καλύτερα!

Το θέμα είναι ότι το καλαμπούρι του μαγειρικού πειραματισμού έχει ξεπεράσει τα όρια του. Τόσα χρόνια ατζαμοσύνη πάνω στα τηγάνια και τις κατσαρόλες, αρκούν και για τους πλέον χαλαρούς που έχουν κάποια ανάμνηση γεύσεων από τη μάνα τους. Το Τσιπραίικο μενού δεν εντάσσεται σε καμία νοητική/ιδεολογική/γευστική κατηγορία. Ούτε μασκέ φιλελεύθερη, ούτε αριστερή, ούτε ψευτο-Κεϋνσιανή, ούτε Ανταμσ-ιανή, ούτε καν Τσελεμεντέ και Χρύσας Παραδείση! Ανοστιά με τιμές πρόσκαιρου εστιατορίου της εποχικής αρπαχτής!

Σε αναζήτηση απλών πλην ουσιαστικών γεύσεων, προσβλέπω στην κήρυξη των επόμενων εκλογών. Να αποζητήσω τη φασολάδα της γιαγιάς μου, της αρχόντισσας Ματίνας που έζησε με αξιοπρέπεια την καταστροφή της οικογενείας της μετά τον Εμφύλιο, έναντι του μενού του Πρωθυπουργικού αεροσκάφους - ξέρετε, αυτό που θα το πούλαγε ο Τσίπρας να δώσει τα λεφτά για συσσίτια…!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top