FOLLOW US

Παιδείας ο λόγος

Δει δε χρημάτων… (Μέρος Β΄)

Από τότε που εκδηλώθηκε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας και η δέσμευσή της από τους Ευρωπαίους με Μνημόνια, κατέστη αναγκαία η εξεύρεση χρημάτων για την κάλυψη των εξωτερικών και εσωτερικών επιτακτικών αναγκών της. Οι κυβερνήσεις μας, ιδιαίτερα η τελευταία, συνέστησαν επιτροπές από «αρρωστημένους», όπως λένε πολλοί, εγκεφάλους, που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να σοφίζονται «εύσχημους» τρόπους με τους οποίους θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα. Θύματα σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν γι’ ακόμη μια φορά και είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Θα ήθελα και εγώ να συνεισφέρω σε αυτή την προσπάθεια και μάλιστα «αμισθί» και να βοηθήσω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το «κακό» που κάνει στην ελληνική κοινωνία. Εξάλλου, όπως έλεγαν οι αρχαίοι «έτερος εξ ετέρου σοφός το τε πάλαι το τε νυν», δηλαδή ο ένας γίνεται σοφός από τον άλλο και αυτό ίσχυε και παλιά και ισχύει και τώρα. Δε ξέρω βέβαια, αν οι «σοφοί» του Υπουργείου Οικονομικών θα καταδεχθούν να ακούσουν έναν απλό πολίτη…

Πρόταση πρώτη: Ο κ. πρωθυπουργός, μιλώντας σε πανεπιστήμιο της Ρώμης στην τελευταία Σύνοδο, δικαίως, κατά τη γνώμη μου, τόνισε πως κάποια κράτη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, εκμεταλλεύτηκαν την ελληνική κρίση και ωφελήθηκαν από αυτή. Είπε, λοιπόν, πως αυτά τα κράτη πρέπει να πληρώσουν και να μη διαμαρτύρονται αν πληρώνουν. Σωστό. Όμως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο εσωτερικό της χώρας μας. Κάποιοι συμπατριώτες μας εκμεταλλεύτηκαν την κρίση και πλούτισαν με νόμιμο ή παράνομο, αλλά όχι ηθικό τρόπο, από αυτή. Πλούτισαν μάλιστα με την ανοχή ή τις πλάτες των εκάστοτε κυβερνήσεων. Γιατί παρατηρείται στη χώρα μας το φαινόμενο, οι νόμοι που κάθε φορά ψηφίζονται, να κάνουν του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατικό γιατί, όπως έλεγε ο Ζ.Ζ. Ρουσώ στο «Κοινωνικό Συμβόλαιο» του, «(στη Δημοκρατία) κανένας πολίτης δεν πρέπει να είναι τόσο πλούσιος, ώστε να αγοράζει έναν άλλο ή τόσο φτωχός, ώστε να αναγκάζεται να πουλήσει τη συνείδηση και τον εαυτό του». Πρέπει, λοιπόν, να δει η κυβέρνηση ποιοι είναι αυτοί που αύξησαν τον πλούτο τους αυτά τα χρόνια, πόσο τον αύξησαν και να τους αναγκάσει να πληρώσουν αναλογικά και με τους άλλους, αλλά με τα κέρδη τους.

Πρόταση δεύτερη: Όλοι μιλούν για την παραοικονομία που ανθεί στη χώρα μας. Μάλιστα το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο ότι αυτό την εξέθρεψε. Η ουσία είναι πως κανείς δεν τολμά να τη διερευνήσει και να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Είναι γνωστό πως η παραοικονομία αυτή συνδέεται και με τους αλλοδαπούς που διαβιούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αφού η κυβέρνηση έχει βάλει το μακρύ της χέρι όπου μπορεί ένας Έλληνας πολίτης να βάλει χρήματα, σε τράπεζες, σε θυρίδες, σε πορτοφόλια, σε τσέπες ακόμη και σε στρώματα, γιατί δεν το βάζει και στους λογαριασμούς των αλλοδαπών; Είναι πασίγνωστο πως στη χώρα μας ζουν εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών. Όλοι αυτοί εργάζονται με μηνιαίο μισθό 600 - 700 ευρώ μηνιαίως χωρίς φυσικά να φορολογούνται. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζονται ως άποροι και φτωχοί και παίρνουν ειδικά επιδόματα από το κράτος. Είναι εύκολο να δει το κράτος ποιος είναι άνεργος και να ερευνήσει το πώς τα βγάζει πέρα ή πόσα χρήματα στέλνει ο καθένας στην πατρίδα του και από πού τα βγάζει. Να ένας τρόπος να εξασφαλιστούν χρήματα και να μην είναι αναγκασμένο το κράτος να μειώνει τις συντάξεις με τις οποίες οι συνταξιούχοι τρέφουν τα άνεργα παιδιά τους. Αν νομίζουν πως και οι αλλοδαποί έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους γηγενείς Έλληνες, γιατί δικαιώματα σίγουρα έχουν, ας τολμήσουν να το κάνουν. Ιδού η Ρόδος, που λένε, ιδού και το πήδημα.

Πρόταση τρίτη: Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, φορολογεί ό,τι «πετά», ό,τι «περπατά» και ό,τι «αναπνέει». Φορολογεί ακόμη και τα παιδιά που αποκτά κάποιος. Φαίνεται πως όλοι αυτοί οι κύριοι έχουν μπερδέψει την Ελλάδα με την Κίνα. Φοβούνται τον ενδεχόμενο υπερπληθυσμού στη χώρα μας και γι’ αυτό προσπαθούν να βάλουν «φρένο» στις γεννήσεις! Προτείνω, λοιπόν, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, να καταγράψει και να φορολογήσει τα σκυλιά που έχουν οι πολίτες στα σπίτια τους ή κυκλοφορούν στους δρόμους. Δεν είναι αστείο… Κάποιοι και κάποιες δεν έχουν τα «συμπαθή» τετράποδα σαν παιδιά τους; Δεν τα βγάζουν βόλτα στα πάρκα και στους δρόμους δυο και τρεις φορές την ημέρα; Δεν τα ταΐζουν με ό,τι καλύτερο μπορούν; Δεν φροντίζουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αν παραστεί ανάγκη, αλλά και την εκπαίδευσή τους; Είναι σίγουρο πως μερικά σκυλιά, ας πούμε των πλουσίων, τρέφονται και περνούν καλύτερα από τα παιδιά των φτωχών! Και αυτά δεν είναι λίγα.

Δυστυχώς, το μέλλον της χώρας μας δεν είναι καθόλου ευοίωνο! Αυτοί που την κυβέρνησαν οδήγησαν το πλοίο της στα βράχια. Και το κακό είναι πως δεν διαφαίνεται ένας ικανός ηγέτης που θα μπορούσε να κρατήσει το τιμόνι της και να το οδηγήσει με ασφάλεια σε κάποιο λιμάνι. Η κατάσταση δε φαίνεται αναστρέψιμη και το κακό για όλους τους πολιτικούς μας είναι ότι κανείς δεν τους πιστεύει, ακόμη και αν κάποτε τυχαίνει να λένε την αλήθεια. Επειδή ο κόσμος έχει καεί στο χυλό, φυσά και το γιαούρτι, όπως λέει ο λαός.

 

* Ο κ. Αθανάσιος Φραγκούλης είναι δρ. Κλασικής Φιλολογίας και επιτ. σχολικός σύμβουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περί συμβόλων Η πραγματική δόξα »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top